Diaconescu: Am propus scoaterea temei deciziei de la Haga de pe agenda bilaterală cu Ucraina

Ministrul de Externe Cristian Diaconescu a declarat, marţi, că din punct de vedere politic şi diplomatic, MAE a propus şi susţine ca tema delimitării continentale, reprezentând decizia de la Haga, să fie scoasă de pe agenda bilaterală dintre România şi Ucraina.

22 afișări
Imaginea articolului Diaconescu: Am propus scoaterea temei deciziei de la Haga de pe agenda bilaterală cu Ucraina

Diaconescu: Am propus scoaterea temei deciziei de la Haga de pe agenda bilaterală cu Ucraina

"Din punctul nostru de vedere, şi aici mă refer la punctul de vedere politică-diplomatic, noi am cerut şi susţinem în continuare necesitatea ca această temă să fie scoasă de pe agenda bilaterală. Am consumat foarte mult din oxigenul unei relaţii politice, în decursul anilor, iar acum avem această rezolvare, să beneficiem şi noi şi partea ucraineană de o soluţie pe care, repet, o aplicăm imediat şi este executorie, şi pe această cale să putem să ne concentrăm şi pe alte teme", a spus Diaconescu.

Ministrul de externe a declarat în discursul susţinut în faţa studenţilor Facultăţii de Drept din Bucureşti că decizia de la Haga reprezintă "un real succes", la care au contribuit mai mulţi studenţi ai facultăţii, din diverse generaţii, şi care au reuşit să stabilească la nivel internaţional o regulă de drept.

El a mai arătat că decizia Curţii Internaţionale de Justiţie de la Haga este "un produs al unei activităţi intelectuale, diplomatice, de cea mai bună calitate, un mic diamant al muncii unor oameni, o echipă restrânsă, care a reuşit să fie confirmată de cea mai înaltă instanţă europeană care judecă în domeniul dreptului internaţional".

Diaconescu a mai arătat că România era convinsă încă din urmă cu 11 ani de faptul că are dreptate în privinţa delimitării platoului continental al Mării Negre şi a încercat să demonstreze partenerilor că are o poziţie de la care nu doreşte să se deplaseze, nu are nuanţe sau flexibilităţi, ci că are dreptate din punct de vedere juridic. "Această delimitare putea fi acceptată acum 9 ani de partea ucraineană", a mai spus ministrul.

Citeşte şi:

Curtea de la Haga dă câştig de cauză României

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici