Video Diaconescu: Bugetul MAE, cel mai mic din Europa din cauza voinţei politice, nu a momentului

Ministrul de Externe, Cristian Diaconescu, a declarat marţi, într-un interviu acordat MEDIAFAX cu ocazia reuniunii anuale a diplomaţiei, că bugetul MAE este printre cele mai mici din Europa, el apreciind că acest lucru nu are neapărat legătură cu "un moment dificil", ci cu voinţa politică.

17 afișări

R.: De unde retrageţi aceste posturi din Europa Centrală? Concret, aveţi stabilite misiunile diplomatice, ne puteţi spune?

D.: Sunt o serie de misiuni diplomatice, dar nu aş vrea să menţionez în acest moment pentru că urmează să promovăm o hotărâre de Guvern pentru a face această modificare şi ar fi normal ca şi Guvernul să fie ultima instituţie care îşi spune punctul de vedere în acest sens. Deci sunt ţări din Europa Centrală unde noi am constatat că prezenţa diplomatică este excesivă.

R.: Bun, v-am întrebat ce le-aţi reproşat, nu mi-aţi spus foarte direct, acum poate îmi puteţi spune ce v-au reproşat ei dumneavoastră?

D.: Deci nu am făcut neapărat un schimb de reproşuri. Discuţia sensibilă, repet, în acest moment este cea legată de buget şi de capacitatea de a sprijini programele la care este angajată diplomaţia românească.

Vreau să vă spun că din punctul de vedere al alocării bugetare practic bugetul Ministerului de Externe este printre ultimele din Europa şi acest lucru nu ţine neapărat de un anume moment dificil pe care îl înţelegem şi faţă de care încercăm să luăm toate măsurile instituţionale interne pentru a-l depăşi.

Este legat de o anumită filozofie, de o anumită voinţă politică ce probabil şi datorită faptului că nu a explicat suficient nu a înţeles în România care este utilitatea mai ales pe termen mediu şi lung a instituţiei diplomatice şi cât de important este ca această instituţie să aibă capacitatea de a conlucra dar şi de a se angaja în.... anume gen de competiţie.

Am oscilat între cuvântul competiţie şi confruntare, nu este vorba confruntare, dar un spirit competiţional din acest punct de vedere există şi e de înţeles că avem datoria şi responsabilitatea să performăm la cel mai înalt nivel din această perspectivă.

R.: Cu cât vi s-a redus bugetul la MAE acum după ultima rectificare?

D.: Deci aici discutăm de o procedură ceva mai complicată. Am redus din cheltuielile pe care ar fi urmat să le angajăm pentru cofinanţări pe proiecte Schengen şi bani Schengen dar am sporit capacitatea ministerului de a-şi îndeplini obligaţiile financiare în ceea ce priveşte capitolul bunuri şi servicii.

Să vă dau un exemplu direct, în legătură cu forţa bugetară ce este necesară pentru a sprijini proiectul diplomatic: practic, România în acest moment are o reţea de oficii diplomatice destul de extinsă în Asia Centrală.

Iată, Asia Centrală este o zonă în care inclusiv competiţia de natură politică dar şi economică se manifestă, este absolut necesar să păstrăm această reţea şi este absolut necesar să avem fondurile suficiente pentru a achita măcar chiriile şi costurile de întreţinere a acestor misiuni care nici pe departe nu sunt exagerate.

Tocmai, am dat acest exemplu pentru a explica şi de ce ne gândim la o redistribuire de personal spre aceste zone, practic când vorbim de alternative energetice şi un anume joc politic şi strategic la care România se angajează la Est fără o reţea diplomatică corespunzătoare, practic discuţia poate rămâne o simplă literaţie.

R.: Dacă nu vă vine o rectificare pozitivă în sprijin vă descurcaţi cu banii până la sfârşitul anului?

D.: Da, deci până la sfârşitul anului cel puţin din punctul de vedere al fondurilor pentru salarii, această instituţie în continuare îşi plăteşte sporurile pentru angajaţii săi.

R.: S-a reluat plata sporurilor?

D.: Sigur... nu a reluat, el este practic în modul în care salariile s-au organizat, sigur intrăm în legea unică de salarizare fără doar şi poate dar s-a făcut o redistribuire.

Nu, nu am reluat direct plata sporurilor. Cum vă spuneam, sporurile se dau numai pentru anumite categorii, mă rog, şi alte genuri de suplimente financiare la care am renunţat la un moment dat în urmă le-am reluat dar totodată avem plata salariilor în exterior asigurate. Circa 73% din activitatea noastră se desfăşoară în exterior, lucru foarte important şi am încercat să angajăm un dialog cu colegii noştri pe aceaste teme.

Cu toţii trebuie să înţelegem că între performanţă şi un management al resurselor există o legătură foarte clară şi orice dovadă a capacităţii Ministerului de Externe atunci când are solicitări în ceea ce priveşte finanţarea în faţa Guvernului trebuie însoţită şi de proba activităţii pe care o desfăşoară.

R.: Vă referaţi astăzi la plata în lei a salariilor celor de la misiunile din străinătate. Sunt toţi de acord cu această variantă?

D.: Eu sper că da. Încercăm să cădem de acord pe formule care să fie consensuale din acest punct de vedere, nu am auzit obiecţii serioase din această perspectivă dar în orice caz este o decizie a Guvernului pe care trebuie să o aplicăm în mod solidar, este natural, s-a lăsat la dispoziţia fiecărui ordonator de credite modalitatea în care face această reducere în ceea ce priveşte salariile pe o perioadă limitată de câteva luni, nu cred că este un efort atât de mare cu atât mai mult cu cât iată sunt perioadele de concedii în care personalul nostru diplomatic rămâne în ţară şi pentru programele de perfecţionare şi pentru o serie de reuniuni din care toată lumea are de învăţat, până la urmă suntem în România şi cred că nu este exagerat ca cel puţin pentru o perioadă redusă de timp plata salariilor să se facă în lei.

R.: Pe o perioadă redusă de timp asta însemnând de când şi cam cât?

D.: Depinde. Aici sunt mai multe variante, în orice caz respectăm decizia în legătură cu plata salariilor diminuate pentru 10-15 zile.

R.: Care a fost mesajul dumneavoastră astăzi pentru ambasadori cu ocazia reuniunii lor anuale?

D.: Deci mesajul meu este unul cât se poate de simplu şi categoric deja cunoscut de personalul diplomatic, şefii misiunilor diplomatice şi consulare ale României - îndeplinirea în cele mai bune condiţiuni a datoriei pe care o au ca şi reprezentanţi ai României peste hotare.

Acest mesaj şi această datorie presupun responsabilitate profesionalism şi mai ales adaptarea activităţii diplomatice la viteza şi substanţa relaţiilor internaţionale din această perioadă.

Nu mai putem lucra în anul 2009 cu mentalitate de acum 20 de ani. Este în mod evident un alt sistem al relaţiilor internaţionale şi din acest punct de vedere şi datorită unor elemente de fluiditate care au apărut în ultima perioadă nu putem să considerăm că în ceea ce priveşte România şi rolul şi poziţionarea sa strategică putem fi liniştiţi pentru că nimic nu mai este de schimbat.

Există o activitate în acest moment destul de interesantă de repoziţionare la nivelul comunităţii internaţionale, statele încearcă mai ales în ceea ce priveşte criza economică să-şi găsească răspunsuri care în primul rând ţin cont de interesele lor naţionale, deci trecem prin momente destul de complicate şi le revine colegilor din Ministerul de Externe responsabilitatea nu numai de a înţelege ci şi de a-şi adecva mesajul şi calitatea activităţii profesionale la aceste situaţii materiale.

Înapoi

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Înapoi

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici