Diaconescu: Preşedintele nu a acceptat retragerea ambasadorului din Siria, au prevalenţă cei 14.000 de români

Consilierul prezidenţial Cristian Diaconescu a declarat că preşedintele Traian Băsescu nu a acceptat retragerea ambasadorului României din Siria, propusă de ministrul de Externe, Andrei Marga, adăugând că a prevalat reprezentarea celor 14.000 de români din Siria.

208 afișări
Imaginea articolului Diaconescu: Preşedintele nu a acceptat retragerea ambasadorului din Siria, au prevalenţă cei 14.000 de români

Cristian Diaconescu (Imagine: Adriana Neagoe/Mediafax Foto)

"Nu am retras ambasadorul. Constituţional e competenţa preşedintelui. Dăm prevalenţă celor 14.000 de români, care au nevoie de reprezentare până la cel mai înalt nivel. Ministrul de Externe poate să propună retragerea anbasadorului. Andrei Marga a trimis la Cotroceni un memorandum pe această temă, cu mai multe variante de lucru", a spus consilierul prezidenţial miercuri seară, la TVR Info.

De asemenea, Diaconescu a susţinut că relaţia instituţională a Preşedinţiei cu MAE este "foarte bună", arătând că ministrul Marga se consultă cu preşedintele Băsescu în domeniile fundamentale.

"Nu l-am auzit pe domnul Marga spunând că mai ales pe aceste domenii fundamentale nu s-ar consulta cu preşedintele României. Şi cred că o face şi o face foarte bine", a spus consilierul prezidenţial.

El a adăugat că în politica externă preşedintele "nu se află în opoziţie cu nimeni".

"Deci, vreau să vă spun categoric, pe politica externă şi în relaţiile instituţionale preşedintele nu se află în opoziţie cu nimeni. Din acest punct de vedere, acţiunea solidară a preşedintelui, a Guvernului şi a Parlamentului este esenţială şi primul care înţelege acest lucru este preşedintele Traian Băsescu", a mai spus Diaconescu.

Ministrul de Externe, Andrei Marga, a declarat, duminică seară, că prin declararea persona non grata a ambasadorului sirian există riscul unei reacţii a Siriei, fiind un scenariu analizat în minister pe care ar fi mers şi preşedintele Traian Băsescu.

Marga a precizat că ultima discuţie a sa cu şeful statului a fost pe tema retragerii ambasadorului României din Siria şi declararea persona non grata a ambasadorului sirian la Bucureşti. "Ultima dată a fost discuţia în legătură cu ambasadorul, cu propunerea ministerului de rechemare a ambasadorului României pentru consultări şi de declarare ca persona non grata a ambasadorului sirian (...) Sigur, Ministerul de Externe face analiza cu experţii şi oferă alternative de soluţionare, punând degetul pe rană, spunând: aceasta este o opţiunea noastră. Nimeni nu a eludat complexitatea situaţiei", a explicat Marga.

Ministrul a precizat că la nivelul ministerului au fost analizate mai multe scenarii asupra acestui dosar diplomatic şi au fost propuse o serie de soluţii, care "nu sunt obligative" întrucât decizia în acest caz îi aparţine preşedintelui Traian Băsescu.

"Şi noi am spus în materialul ministerului că sunt mai multe variante de soluţii, noi am spus că – şi am dat argumentele – e bine să ne ataşăm unui trend care e reprezentat de Statele Unite, Anglia, Franţa, Germania, Italia, Spania ... Nu doar de dragul ataşării, ci pentru că acestea erau argumentele. Acolo s-au produs nişte crime, acolo sunt nişte valori foarte scumpe şi nouă care au fost violentate", a afirmat Marga.

Ministrul Afacerilor Externe, Andrei Marga, a declarat în urmă cu o săptămână că a propus Guvernului şi Preşedinţiei expulzarea ambasadorului Siriei la Bucureşti, dar şi rechemarea ambasadorului român la Damasc, ca formă de protest faţă de masacrul comis în oraşul sirian Houla.

Premierul Victor Ponta a declarat că propunerea Ministerului de Externe privind expulzarea ambasadorului Siriei la Bucureşti şi rechemarea ambasadorului român de la Damasc este corectă, dar autorităţile române trebuie să păstreze personal consular suficient care să-i ajute pe românii aflaţi în Siria.

Şefii misiunilor diplomatice siriene din capitalele marilor ţări europene – Marea Britanie, Germania, Franţa, Italia, Spania au fost expulzaţi săptămâna trecută într-o acţiune coordonată, ca urmare a violenţelor produse în Siria. Măsuri similare au fost adoptate şi de SUA, Australia, Elveţia, dar şi alte state occidentale.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici