Discuţii aprinse în Parlament. Ziua Independenţei Naţionale a României: 9 mai sau 10 mai

Deputaţii au dezbătut intens proiectul de lege care prevede sărbătorirea zilei de 10 mai ca Ziua Independenţei Naţionale a României şi declararea acestei zile ca fiind una de sărbătoare naţională, lucrătoare.

852 afișări
Imaginea articolului Discuţii aprinse în Parlament. Ziua Independenţei Naţionale a României: 9 mai sau 10 mai

Discuţii aprinse în Parlament. Ziua Independenţei Naţionale a României: 9 mai sau 10 mai

„Azi suntem puşi în situaţia de a vota un proiect care doreşte a restabili adevărul istoric, un adevăr istoric asupra căruia s-au făcut foarte multe discuţii în ultimii ani, un adevăr istoric care spune că România este singura ţară europeană care a fost pusă în situaţia de a-şi putea declara independenţa, fiind singura ţară care nu-şi serbează independenţa. Un vot unanim ar fi deosebit de important”, afirmă Gigel Ştirbu.

El a dat citire unui punct de vedere al Academiei Române, semnat de preşedintele acesteia, Ion Aurel Pop, din care reiese că Ziua Independenţei este 10 mai.

„L-aţi pus până şi pe preşedintele Academiei Române să semneze o fiţuică cu care să umble Gigel (Ştirbu - nr.) pe aici, să ne spună că asta e părerea Academiei Române. Părerea Academiei Române se spune în Tratatul de Istorie Naţională, nu în scrisori date la cafea pe sub masă unor neaveniţi, care habar nu au. Nu au citit în viaţa lor un document istoric şi vin să ne spună un adevăr istoric”, a spus, în replică, social-democratul Adrian Solomon, care a susţinut că declararea independenţei a avut loc pe 9 mai 1877, nu a doua zi.

Deşi a precizat că parlamentarii USR-PLUS vor vota în favoarea proiectului de lege, Iulian Bulai a spus că proiectul „cum n-ajută, aşa nu-ncurcă”.

„Dezbaterea de astăzi nu este despre independenţa României, ci despre un conflict între monarhişti şi republicani, despre cine defineşte ce zi capătă mai multă importanţă. O lege nu stabileşte veridicitatea unui act istoric. Îmi doresc ca această zi să nu fie modificată, în sensul în care se mai acordă o zi liberă în mai”, adaugă Bulai.

Proiectul prevede sărbătorirea zilei de 10 mai ca Ziua Independenţei Naţionale a României şi declararea acestei zile ca una de sărbătoare naţională, lucrătoare.

Proiectul va fi votat miercuri în plenul Camerei Deputaţilor.

La începutul anului 2018 Senatul a adoptat tacit propunerea legislativă privind declararea datei de 10 Mai drept „Ziua Independenţei naţionale”.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici