Discuţii despre exportul de cereale ucrainene. Grindeanu: România va sprijini în continuare Ucraina

Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, spune, vineri, la Galaţi, la discuţiile cu oficiali ucraineni, americani şi moldoveni în legătură cu exportul de cereale prin Marea Neagră, că România va continua să sprijine Ucraina.

181 afișări
Imaginea articolului Discuţii despre exportul de cereale ucrainene. Grindeanu: România va sprijini în continuare Ucraina

Sursa foto: AP / Mediafax Foto

Sorin Grindeanu a anunţat că a discutat vineri, la Galaţi, despre măsuri comune ce se impun, după retragerea unilaterală a Rusiei din Iniţiativa privind exportul de cereale prin Marea Neagră, alături de coordonatorul pentru sancţiuni al Departamentului de Stat al SUA, Jim O'Brien, ambasadorul SUA în Ucraina, Bridget Brink, ambasadorul SUA în România, Kathleen Kavalec, reprezentanta Comisiei Europene Magda Kopczynska, viceprim-ministrul ucrainean Oleksandr Kubrakov şi ministrul Agriculturii şi Industriei Alimentare din Republica Moldova, Vladimir Bolea.

„Această decizie unilaterală a Rusiei a perturbat pieţele şi a privat milioane de oameni de aprovizionarea cu cereale. De aceea, împreună cu reprezentanţii Statelor Unite am căzut de acord că trebuie accelerate exporturile de cereale ucrainene, în contextul atacurilor continue ale Rusiei asupra infrastructurii portuare şi agricole (inclusiv asupra depozitelor de la Dunăre)”, spune Sorin Grindeanu.

Ministrul Transporturilor a precizat că sprijinul României pentru Ucraina a fost apreciat, România facilitând exportul a milioane de tone de cereale ucrainene.

„SUA şi-au reafirmat angajamentul de a acorda asistenţă financiară vecinilor Ucrainei, printre care şi României, pentru a achiziţiona pilotine şi pentru a facilita transbordarea şi tranzitul transfrontalier. Măsurile vor include sprijinul SUA pentru extinderea rutelor alternative de export, modernizarea punctelor de trecere a frontierei ucrainene, modernizarea infrastructurii critice pentru transportul feroviar şi rutier, dar şi sprijinirea dezvoltării capacităţilor de export a sectorului privat de-a lungul Dunării”, a mai spus Grindeanu.

În cadrul discuţiei de la Galaţi toţi participanţii au subliniat urgenţa cu care Rusia trebuie să înceteze imediat atacurile asupra oraşelor şi infrastructurii ucrainene şi să se alăture din nou Iniţiativei privind exportul de cereale prin Marea Neagră.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici