DISPUTĂ Băsescu - Ponta după declaraţiile preşedintelui la emisiunea "După 20 de ani" privind redesemnarea premierului. USD: Poziţia lui Băsescu privind o nouă desemnare, iresponsabilă

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, duminică, în emisiunea "După 20 de ani" de la ProTV, că modificarea programului de guvernare înseamnă că premierul Ponta ar trebui redesemnat ca premier, menţionând: "Dacă premierul nu vine la Cotroceni, atac decizia Parlamentului la CC". În replică, Victor Ponta a precizat că declaraţiile lui Băsescu sunt pur politice şi fără nicio bază constituţională, deoarece în Parlament va fi schimbată compoziţia politică, nu şi programul. USD precizează într-un comunicat că poziţia preşedintelui este iresponsabilă, având unicul scop de a genera avantaje politice proprii şi instabilitate.

3394 afișări
Imaginea articolului DISPUTĂ Băsescu - Ponta după declaraţiile preşedintelui la emisiunea "După 20 de ani" privind redesemnarea premierului. USD: Poziţia lui Băsescu privind o nouă desemnare, iresponsabilă

Victor Ponta (Imagine: Gabriel Petrescu/Mediafax Foto)

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, duminică, că modificarea programului de guvernare înseamnă că premierul Ponta ar trebui redesemnat ca premier, menţionând: "Dacă premierul nu vine la Cotroceni, atac decizia Parlamentului la CC".

"Mă uit la ridicolul situaţiei, deci premierul Victor Ponta a spus: «Nu vreau să mă duc în Parlament pentru o modificare simplă», în care îi spunea «ministrul de Interne să fie şi viceprim-ministru pe probleme economice». Deci atât trebuia să modifice, dar preferă să se ducă în Parlament cu o modificare vastă, de structură guvernamentală şi cred că premierul Ponta nu a citit foarte bine Constituţia.  Articolul 102 spune foarte clar că programul Guvernului se votează de Parlament, ceea ce înseamnă un vot pentru întregul Guvern, şi aici avea dreptate CrinCrin Antonescur-o interpretare consistentă a Constituţiei, că această schimbare prin aducerea UDMR practic înseamnă un nou Guvern care trebuie să vină pentru învestitură, şi de ce nu şi un premier redesemnat", a afirmat Traian Băsescu.

Preşedintele a fost întrebat dacă premierul Victor Ponta ar trebui să fie desemnat din nou şi să ajungă din nou la Cotroceni. "Dacă vrea să respecte democraţia, da. Şi va trebui să mă consult să văd dacă voi crea un astfel de precedent sau nu. Pentru că modificarea programului de guvernare... A fost Guvernul Tăriceanu, care a guvernat minoritar, dar el nu a modificat programul de guvernare. Acum se modifică programul de guvernare, pentru că UDMR va cere să fie introdusă în programul de guvernare Legea minorităţilor, va avea probleme cu însemnele locale şi dreptul de arborare a steagurilor minorităţilor, va vrea utilizarea limbii materne în sănătate şi în instituţiile centrale, uitând că orice cetăţean român indiferent de etnie trebuie să cunoască limba naţională, va cere modificări la Legea referendumului în aşa fel încât comunităţile locale să poată declanşa referendumuri care să fie valide....e o listă întreagă care modifică programul Guvernului", a explicat Băsescu.

Băsescu a susţinut că noul program al Guvernul va "suferi modificări consistente", precizând că ştie câteva elemente care vor fi susţinute de UDMR şi nu ar vrea să se ajungă la un program de guvernare care are "în spate un protocol secret".

Şeful statului a precizat că dacă premierul Victor Ponta nu va cere redesemnarea pentru această funcţie, va avea loc o încălcare a Constituţiei. "Probabil că voi ataca hotărârea Parlamentului la Curtea Constituţională, nu de altceva, nu vreau să creez un precedent urât în interpretarea Constituţiei României", a mai spus Traian Băsescu.

Ponta: Băsescu vorbeşte fără bază constituţională. Eu schimb compoziţia politică, nu programul

Imediat după aceste declaraţii, Victor Ponta a precizat, la postul de televiziune România TV, că declaraţiile preşedintelui Traian Băsescu privind redesemnarea prim-ministrului sunt pur politice şi fără nicio bază constituţională, deoarece în Parlament va fi schimbată compoziţia politică, nu şi programul.

Victor Ponta i-a răspuns preşedintelui Traian Băsescu cu privire la redesemnarea prim-ministrului, arătând că schimbarea compoziiei politice va fi efectuată conform articolului 85 din Constituţie, în timp ce mandatul premierului încetează în condiţiile articolului 110, transmite

Articolul 85 prevede că preşedintele României desemnează un candidat pentru funcţia de prim-ministru şi numeşte Guvernul pe baza votului de încredere acordat de Parlament.

În caz de remaniere guvernamentală sau de vacanţă a postului, preşedintele revocă şi numeşte, la propunerea primului-ministru, pe unii membri ai Guvernului, iar dacă prin propunerea de remaniere se schimbă structura sau compoziţia politică a Guvernului, preşedintele va putea exercita această atribuţie numai pe baza aprobării Parlamentului, acordată la propunerea primului-ministru.

Articolul 110 stabileşte că Guvernul îşi exercită mandatul până la data validării alegerilor parlamentare generale şi că Guvernul este demis la data retragerii de către Parlament a încrederii acordate sau dacă primul-ministru se află în una dintre situaţiile prevăzute la articolul 106 (respectiv demisie, pierderii drepturilor electorale, stare de incompatibilitate, deces şi în alte cazuri prevăzute de lege) ori este în imposibilitatea de a-şi exercita atribuţiile mai mult de 45 de zile.

În aceste cazuri sunt aplicabile prevederile articolului 103, preşedintele României desemnează un candidat pentru funcţia de prim-ministru, în urma consultării partidului care are majoritatea absolută în Parlament ori, dacă nu există o asemenea majoritate, a partidelor reprezentate în Parlament.

Băsescu îi răspunde lui Ponta, în problema redesemnării: "Să citească, am zis "este posibil"

Preşedintele Traian Băsescu i-a răspuns, duminică, la emisiunea "După 20 de ani", premierului Victor Ponta, care declarase că în Parlament va fi schimbată compoziţia politică, nu şi programul, şeful statului afirmând: "Îi fac o recomandare, să citească,. Eu am spus că este posibil".

Preşedintele a mai spus că va analiza dacă sesizează Curtea Constituţională în cazul în care programul de guvernare se schimbă în urma cooptării UDMR în Executiv, existând, potrivit şefului statului, pericolul unui precedent de guvernare "cu acte adiţionale".

Şeful statului a mai spus: "Articolul 102 din Constituţie, la rolul şi structura Guvernului, arată că «Guvernul, potrivit programului său de guvernare, acceptat de Parlament, asigură ...» şi de aici curge...".

"Eu vreau să văd în programul de guvernare negocierile cu UDMR-ul", a mai arătat Traian Băsescu.

El a explicat că este vorba de două lucruri, de compoziţia Guvernului şi de programul de guvernare.

"Un guvern nu poate să guverneze pe un program neaprobat de Parlament, ori ei au, în momentul de faţă, o negociere cu UDMR-ul, care ştim, standard, cam ce va negocia. Şi nu exclud posibilitatea, asta am spus, voi analiza, dacă problema programului reclamă o trimitere la Curtea Constituţională a hotărârii, în cazul în care nu se adaptează programul şi nu primeşte votul Parlamentului, programul", a spus Traian Băsescu.

Întrebat dacă va pune pe masa Curţii Constituţionale acest aspect, Traian Băsescu a răspuns: "Nu spun, spun că voi analiza dacă este cazul. Asta am spus. Voi analiza dacă este cazul însă aş vrea să nu creăm precedente în care Guvernul să guverneze cu acte adiţionale nevalidate de Parlament. Vreau să văd dacă în programul de guvernare o să apară solicitările UDMR-ului, care nu vor fi mici".

Ponta: Noul Executiv va continua cu programul de guvernare al USL. Nu există rol al lui Băsescu

Ulterior, Victor Ponta precizat, într-un comunicat transmis de Guvern, că noul Executiv va continua cu programul de guvernare al USL, astfel că nu existp niciun rol al preşedintelui în actuala procedură, a declarat premierul Victor Ponta, într-un comunicat transmis de Guvern.

"Declaraţiile făcute de preşedintele Băsescu, la Pro Tv, privind desemnarea premierului, arată doar gradul său de iresponsabilitate. Primul-ministru al României, Victor Ponta, a luat act de declaraţiile preşedintelui României, Traian Băsescu, cu privire la formarea noului guvern. "Domnul Traian Băsescu, prin declaraţiile făcute, nu face decât să îşi confirme iresponsabilitatea. Îi reamintesc lui Traian Băsescu ăa în Constituţia României se definesc clar, la articolul 110, condiţiile în care Guvernul îşi pierde mandatul. De asemenea, îi reamintesc faptul că am anunţat deja că noul guvern va continua cu programul de guvernare al USL. Voi merge marţi în Parlament doar pentru schimbarea compozitiei politice, conform articolului 85 din Constituţie. Aşadar, nu există niciun rol al Preşedintelui în actuala procedură! Nu am mai mult ce să comentez declaraţiile preşedintelui. Saptămâna viitoare vom avea un nou guvern, cu o majoritate solidă şi stabilă, care să continue lucrurile bune pe care le-am făcut până acum" a spus Victor Ponta, citat în comunicat.

USD: Poziţia lui Băsescu privind o nouă desemnare a premierului, iresponsabilă

Poziţia preşedintelui Traian Băsescu privind o nouă desemnare a premierului este iresponsabilă, având unicul scop de a genera avantaje politice proprii şi instabilitate, susţine USD într-un comunicat remis agenţiei MEDIAFAX.

"Uniunea Social Democrată subliniază faptul că declaraţiile preşedintelui Traian Băsescu, privind o nouă desemnare a premierului Victor Ponta, sunt pur politice şi nu au o bază constituţională. Mandatul prim-ministrului încetează doar în condiţiile Articolului 110 din Constituţie, iar nimic din situaţia politică din prezent nu se încadrează în prevederile acestui articol", afirmă USD.

Potrivit comunicatului, premierul Victor Ponta a anunţat deja că programul de guvernare nu se va schimba şi că viitoarea structură a Guvernului va prelua întru totul obiectivele Uniunii Social Liberale.

"Uniunea Social Democrată consideră că poziţia preşedintelui Traian Băsescu este iresponsabilă, aceasta având unicul scop de a genera avantaje politice proprii şi instabilitate", se mai arată în comunicat.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici