Dispute Antonescu-Boc despre pledoariile din teza de doctorat a premierului

Liderul PNL Crin Antonescu a avut o dispută cu Emil Boc, joi seară, la dezbaterea de la TVR despre modificarea Constituţiei, el invocând pleodaria premierului pentru bicameralism din teza acestuia de doctorat, lucru negat vehement de liderul PDL, care l-a acuzat pe liberal că este dezinformat.

215 afișări
Imaginea articolului Dispute Antonescu-Boc despre pledoariile din teza de doctorat a premierului

Liderul PNL Crin Antonescu (Imagine: Thomas Campean/Mediafax Foto)

"Discuţia asta despre Constituţie, dacă e bună cea actuală, dacă trebuie schimbată sau nu, e o temă pe care pe unii dintre noi îi preocupă de mai multă vreme şi îi preocupă serios, pentru alţii, mai exact Băsecu şi anturajul-PD-ul, e un soi de butaforie inventată în cu totul alte scopuri. Dacă mă întrebaţi de avantajele bicameralismului pentru care, în ciuda rezultatului de la referendum, pledăm de 20 de ani şi o să mai pledăm încă 20, cred cel mai simplu ar fi să vă recomand o lucrare deja celebră a domnului profesor Boc despre avantajele «unui regim curat bicameral» ca să parafrazăm puţin", a susţinut Crin Antonescu la dezbaterea de la TVR.

În replică Emil Boc a spus: "Cred că greşiţi domnule Antonescu, şi cineva v-a informat greşit. Îmi pare rău". Antonescu a replicat: "Înseamnă că cineva v-a atribuit un text şi nu ştiaţi".

Emil Boc a adăugat că a lămurit această temă din teza sa de doctorat explicând că susţinea, în concluziile lucrării, unicameralismul.

"Mă bucur că vă aplecaţi asupra tezei mele de doctorat. Am prezentat argumente pro şi contra, iar în sinteza la teza mea de doctorat aveţi explicit la punctul 2 Parlamentul unicameral ca modalitate de promovare. Mâine cu mare plăcere o să vă dau «Separaţia puterilor în stat», teza mea de doctorat şi o să vedeţi exact susţinerea mea de acolo. Îmi pare rău că v-au dezinformat consilierii dumneavoastră. Ştiţi acum ce-am scris în teza mea de doctorat", a spus Boc.

Declaraţia premierului l-a determnat pe preşedintele PNL că spună: "Domnule prim-ministru, nu împingeţi lucrurile într-o zonă jenantă, măcar pe chestiunea asta".

"Sigur prim-ministru e una, presupune anumite obligaţii, dar noi vorbim nu doar despre faptul că dumneavoastră aţi povestit acolo cum e regimul unicameral şi cum e cel bicameral, ci de pledoaria pentru un regim bicameral. Putem să discutăm...", a spus Antonescu, întrerupt fiind de Emil Boc care a replicat: "Domnule Antonescu, hai să lămurim lucrurile, e teza mea de doctorat şi eu am paternitatea să-mi apăr teza de doctorat măcar. Lucrurile sunt clare, în finalul tezei de doctorat, când fac propuneri de reformare a sistemului politic românesc, şi se regăsesc în cartea intitulată «Separaţia puterilor în stat», punctul expres care vizează Parlamentul unicameral îl găsiţi acolo, după ce am analizat şi am cumpănit argumentele pro şi contra".

Pe de altă parte, liberalul i-a reproşat premierului că nu a"cumpănit" niciun argument în teza sa de doctorat. "Domnule iertaţi-mă că vă spun nu aţi cumpănit nimic, aţi pledat evident pentru bicameralism, dar nu ăsta e punctul forte, adică bicameralismul nu îl decideţi dumneavostră, pledoaria...", a spus Crin Antonescu, care a fost întrerupt din nou de Boc.

Premierul l-a rugat pe Antonescu să nu-i pună în gură lucruri pe care nu le-a scris sau spus: "Încă o dată domnule Antonescu Nu puneţi în gura mea lucuri pe care nu le-am scris în teza de doctorat. V-aş ruga să lămurim aceste lucruri".

"Să le lămurim. Poate le lămurim, poate ne mai întâlnim data viitoare dacă o mai găsiţi (teza de doctorat-n.r.) dicutăm pe ea", i-a precizat Antonescu lui Boc, care a reiterat faptul că în sinteza tezei sale de doctorat scrie foarte clar susţinerea sa pentru Parlament unicameral.

Antonescu a mai spus că "pledoaria pentru bicameralism nu îşi găseşte într-adevăr centrul de greutate în teza de doctorat a domnului Boc".

"În momentul în care iniţiatorul referendumului, domnul Băsescu, a pornit această temă, a pornit-o, în opinia mea, nu din cauză că asta l-ar fi ţinut în loc pe domnia sa şi pe noi toţi să avem un stat mai democratic, mai performant mai dedicat cetăţenilor săi. Absolut deloc. Pentru că nu în monocameralism sau bicameralism stă esenţialul calităţii unei vieţi democratice. PNL optează categoric pentru bicameralism", a conchis Antonescu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici