Disputele continuă la Comisia Roşia Montană. Contre şi pe hol între PSD şi PNL. Vâlcov: Votul final va fi dat luni

Comisia parlamentară privind Roşia Montană şi-a reluat joi lucrările, contrele din sală prelungindu-se cu dispute pe hol, în faţa jurnaliştilor, între reprezentanţii PSD şi cei ai PNL.

1109 afișări
Imaginea articolului Disputele continuă la Comisia Roşia Montană. Contre şi pe hol între PSD şi PNL. Vâlcov: Votul final va fi dat luni

Disputele continuă la Comisia Roşia Montană. Contre şi pe hol între PSD şi PNL (Imagine: Haaz Sandor/Mediafax Foto)

UPDATE: Vâlcov - Parlamentarii din Comisia Roşia Montană vor da luni votul final la proiectul de lege

Parlamentarii din Comisia Roşia Montană vor continua, joi, dezbaterile la proiectul de lege, urmând ca luni, la ora 18:00, să dea votul final, pentru a fi prezenţi toţi cei 19 membri ai comisiei, a anunţat preşedintele comisiei, Darius Vâlcov.

Vâlcov le-a precizat joi ziariştilor că a existat o propunere în Comisie, care a fost acceptată, de a fi continuate dezbaterile până la finalizare în ziua de joi, dar votul final să fie dat luni.

"Deci astăzi se vor finaliza dezbaterile pentru acest raport pe proiectul legislativ, urmând ca votul final să se dea luni, la ora 6 (18:00 - n.r.), probabil va fi vorba doar de un sfert de oră, pentru a fi prezenţi toţi cei 19 membri ai comisiei. Au votat pentru (această propunere - n.r.) toţi membrii USL din cadrul Comisiei, împotrivă două persoane, s-au abţinut alte două", a arătat Vâlcov.

Termenul de depunere a raportului Comisiei Roşia Montană este de 10 noiembrie, adică până duminică, dar Vâlcov a precizat că va mai fi o zi "în plus" doar pentru votul final.

"Astă seară, indiferent de oră, plecăm cu tot raportul finalizat, urmând ca votul să-l dăm liniştiţi, odihniţi şi nu după o muncă de 12 ore", a adăugat preşedintele Comisiei Roşia Montană.

El a arătat că dezbaterile din Comisie durează foarte mult pentru că "trebuie armonizate punctele de vedere".

"Noi am insistat şi insistăm foarte mult să nu luăm doar act şi să vizualizăm raportul, ci să-l dezbatem paragraf cu paragraf, iar în urma acestor discuţii este un text agreat de membri comisiei", a mai spus Dariu Vâlcov.

Din cauza disputelor din sală, la reluarea şedinţei, joi dimineaţă, lucrările au fost întrerupte pentru o scurtă pauză în care să se ajungă la un acord privind modul de lucru.

"Am luat pauză pentru a stabili un mod de lucru mai rapid, să găsim o formulă, să nu ne cramponăm de o virgulă, de un punct", le-a spus ziariştilor pe hol deputatul PNL Mircea Dolha.

El a fost întrerupt de senatorul PSD Gabriela Firea, care ieşise la rândul său din sala comisiei şi care i-a spus lui Dolha să nu dezinformeze presa.

"Nu ne cramponăm, domnule deputat, de o virgulă. Eu cred că dezbaterea e importantă, s-au modificat paragrafe întregi, nu virgule. Am modificat substanţial conţinutul, nu virgulele. Vrem să ne facem datoria pe care am primit-o în plen, nu să vizualizăm, cum aţi făcut dumneavoastră, vrem dezbatere, nu vizualizare", a spus Firea.

Ea a declarat presei că PSD vrea dezbatere pe toate capitolele, iar ceilalţi propun doar "vizualizarea" textului.

"Noi vrem dezbatere pe toate capitolele, iar dânşii propun doar să vizualizăm repede. Nu sunt modificări de virgulă, sunt de substanţă", a mai spus Firea.

Pauza a fost scurtă, iar comisia şi-a reluat dezbaterile cu uşile închise.

Şedinţa Comisiei parlamentare privind Roşia Montană a fost suspendată, miercuri noaptea, după ce reprezentanţii PPDD au avut o discuţie cu Gabriela Firea pe hol şi n-au mai participat la lucrări când s-a verificat cvorumul, iar PNL i-a acuzat pe aceştia de "trădare".

Preşedintele Comisiei, Darius Vâlcov, a anunţat, miercuri noaptea, după mai mult de zece ore de la debutul şedinţei, că aceasta a fost suspendată din lipsă de cvorum.

"Am mai rămas doar nouă colegi în sală, s-a cerut prezenţa şi s-a constatat că nu îndeplinim condiţiile de cvorum. Vom relua dezbaterile mâine dimineaţă (joi dimineaţă - n.r.), la 10.00", a afirmat Vâlcov.

El nu a vrut să spună cine a lipsit, precizând însă că s-a cerut de două ori verificarea cvorumului şi s-a constatat de fiecare dată că acesta nu este îndeplinit.

Deputatul PNL Cristina Pocora, vicepreşedinte al comisiei, a spus că toţi cei cinci reprezentanţi ai PNL au fost prezenţi şi au susţinut continuarea dezbaterilor. Ea a reiterat punctul de vedere al PNL că proiectul trebuie respins. Ea a spus că au mai fost prezenţi reprezentanţii UDMR şi cei ai celorlalte minorităţi naţionale.

În privinţa reprezentaţilor PPDD, deputatul PNL Micea Dolha a spus: "Cei de la PPDD au trădat".

Nerealizarea cvorumului a fost constatată după ce senatorul PSD Gabriela Firea a avut o scurtă discuţie pe hol cu deputatul PPDD Tudor Ciuhodaru şi cu senatorul PPDD Constantin Popa, toţi trei fiind membri ai comisiei. În timpul discuţiei, Ciuhodaru a fost apelat pe telefonul său şi a plecat, iar Firea i-a arătat ceva pe propriul telefon mobil senatorului Popa.

Imediat după acest moment, din sala comisiei a ieşit Darius Vâlcov, care a anunţat suspendarea şedinţei din lipsă de cvorum.

Întrebat de ziarişti de ce a dispărut din cvorum, senatorul PPDD Constantin Popa a spus: "Nu am dispărut nicăieri, am ieşit pe hol cu domnul doctor (Tudor Ciuhodaru - n.r.) să ne consultăm. Am stat, am discutat. Până ne-am consultat, ne-am trezit cu sala goală".

El a mai declarat că PPDD este categoric împotriva proiectului şi nu are cum să boicoteze lucrările comisiei. Conform lui Popa, în şedinţa de joi PPDD va vota împotrivă.

În ceea ce priveşte acuzele PNL de trădare, el a spus: "PNL poate să ne acuze de orice, dar PNL, la urma urmei, face parte din USL. Noi n-avem cum să trădăm, noi suntem în opoziţie, nu avem o alianţă cu PNL."

Iniţial, el a admis că a avut o discuţie cu Gabriela Firea, dar a susţinut că nu a văzut nimic pe telefonul acesteia.

"Pot să cred că colegii ne-au întins o mică capcană. Putem să ne-o asumăm şi pe asta până la urmă", a mai spus senatorul PPDD, referindu-se la constatarea lipsei cvorumului.

În finalul declaraţiei, el a negat că ar fi avut vreo discuţie cu Gabriela Firea.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici