DLAF afirmă că există indicii de încălcări ale legii conflictului de interese în cazul Botiş

Departamentul de Luptă Antifraudă consideră că "există indicii privind încălcarea legislaţiei naţionale şi comunitare în legătură cu conflictul de interese" în cazul proiectului derulat de ONG-ul bistriţean în care soţia ministrului Botiş este consilier, se arată într-un comunicat al instituţiei.

143 afișări
Imaginea articolului DLAF afirmă că există indicii de încălcări ale legii conflictului de interese în cazul Botiş

DLAF afirmă că există indicii de încălcări ale legii conflictului de interese în cazul Botiş (Imagine: Theodor Pana/Mediafax Foto)

"DLAF consideră că, potrivit articolului 52 din Regulamentul 1605 din 2002 al Consiliului din 25 iunie 2002 privind regulamentul financiar aplicabil bugetului general al Comunităţilor Europene, (în cazul Botiş, n.r.) există indicii privind încălcarea prevederilor legislaţiei naţionale şi comunitare în legătură cu conflictul de interese. După finalizarea verificărilor, în funcţie de aspectele rezultate, nota de control va fi înaintată organelor competente", se arată într-un comunicat de marţi al Departamentului de Luptă Antifraudă (DLAF), în care instituţia anunţă anchetarea cazului în care este implicată soţia ministrului Muncii.

DLAF anunţă, în documentul citat, că, în virtutea "atribuţiilor sale privind protecţia intereselor financiare ale Uniunii Europene", s-a autosesizat din mass-media în legătură cu "un posibil conflict de interese" în proiectul derulat de Asociaţia EuroActiv din Bistriţa Năsăud.

"În acest sens, DLAF a demarat o misiune de control privind modul de obţinere, derulare şi utilizare a fondurilor alocate proiectului «Şansa la demnitate», contract cu numărul POSDRU/104/5.1/G/79740, finanţat prin Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013, Axa prioritară 5 - Promovarea Măsurilor Active de Ocupare, Domeniul Majoritar de Intervenţie 5.1, al cărui beneficiar este Asociaţia Parteneriat Euroactiv Bistriţa, cu sediul în strada Cloşca, numărul 3A, Bistriţa, (...) CUI 22414224, număr de la Registrul Asociaţiilor şi Fundaţiilor 32/13.09.2007", se mai arată în comunicatul citat.

AMPOSDRU a precizat, marţi, într-un comunicat, că proiectul "Şansa la demnitate", implementat de Asociaţia Parteneriat Euroactiv Bistriţa şi în care este consilier soţia ministrului Muncii Ioan Botiş, are o valoare de 2.130.890 de lei şi că nu a fost depusă nicio cerere de rambursare. Proiectul a fost aprobat spre finanţare la 1 octombrie 2010, iar contractul de finanţare a fost semnat la 27 octombrie 2010.

Conform acordului de delegare, proiectul se află în monitorizare la organismul intermediar regional POSDRU Nord-Vest şi a primit prefinanţare la 29 noiembrie 2010.

"Pentru acest proiect nu a fost depusă nicio cerere de rambursare", potrivit AMPOSDRU.

Ministrul Muncii, Ioan Botiş, este verificat şi de inspectorii Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI), care urmează să stabilească dacă demnitarul se află într-un conflict de interese, având în vedere că soţia acestuia este consilier pe proiectul "Şansa la demnitate", finanţat de UE şi Guvern.

Botiş a avut, marţi, la Palatul Victoria o discuţie de 30 minute cu premierul Emil Boc. El a declarat agenţiei MEDIAFAX că i-a prezentat premierului Emil Boc cazul privind fondurile europene în care este soţia lui este consilier şi că i-a spus că demisia sa este "inevitabilă" dacă ANI va constata că există un conflict de interese.

Ministrul Muncii a declarat anterior că îşi va da demisia din funcţie dacă în cazul său se va dovedi un conflict demonstrat în termeni juridici.

"Dacă este un coflict demonstrat în termeni juridici, atunci există o singură cale: îmi voi da demisia", a spus Botiş.

Ministrul Muncii a spus că aşteaptă decizia ANI, dar că va avea o discuţie atât cu premierul Emil Boc, cât şi cu colegii din partid.

Botiş a declarat, luni seară, pentru agenţia MEDIAFAX că din punct de vedere juridic nu are nici o legătură cu ONG-ul care a primit fonduri europene şi la care consilier de proiect este soţia sa. El menţionează că nu există un conflict de interese, dar dacă va fi afectată imaginea PDL, demisionează.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici