DOCUMENT - Cele 7 întrebări ale PSD pentru Iohannis. Ce răspunsuri aşteaptă liderii social-democraţi de la şeful statului

PSD îl întreabă pe preşedintele Klaus Iohannis, într-un document obţinut de MEDIAFAX şi pe care delegaţia social-democrată i l-a înmânat şefului statului la consultările de miercuri, de ce nu şi-a folosit prerogativele constituţionale pentru a interveni împotriva protocoalelor secrete.

3934 afișări
Imaginea articolului DOCUMENT - Cele 7 întrebări ale PSD pentru Iohannis. Ce răspunsuri aşteaptă liderii social-democraţi de la şeful statului

DOCUMENT - Cele 7 întrebări ale PSD pentru Iohannis

Delegaţia PSD care a participat, miercuri, la consultările de la Palatul Cotroceni pe tema legilor din domeniul justiţiei, i-a înmânat preşedintelui Klaus Iohannis un document cu şapte întrebări, şeful statului fiind chestionat, printre altele, cu privire la protocoalele secrete încheiate de SRI cu instituţii din justiţie.

De asemenea, şeful statului este întrebat de ce nu a intervenit public atunci când unii magistraţi au acuzat public presiuni ale procurorilor DNA asupra judecătorilor.

Redăm mai jos textul integral al documentului:

„Întrebări pentru domnul Preşedinte Klaus Werner Iohannis

1) De ce aţi convocat consultările cu partidele politice pe tema legilor din domeniul justiţiei după şi nu înaintea adoptării lor de către Parlament?

2) De ce nu v-aţi folosit prerogativele constituţionale de care dispuneţi pentru a interveni împotriva protocoalelor secrete dintre SRI şi instituţiile din justiţie, prin care s-au încălcat grav mai multe drepturi fundamentale garantate de Constituţia României?

3) De ce nu aţi intervenit public şi prin mijloacele constituţionale de care dispuneţi pentru a restabili echilibrul şi încrederea în Justiţie, atunci când mai mulţi magistraţi respectabili şi asociaţii ale judecătorilor – nu politicienii <penali> cum îi numiţi dvs. – au acuzat presiuni grave din partea procurorilor DNA asupra judecătorilor care conduceau procesele penale având ca obiect dosarele DNA?

4) De ce nu aţi avut nici măcar o poziţie publică atunci când într-un raport al unei comisii parlamentare de anchetă s-a stabilit că anumite persoane din mediul politic şi jurnalistic au multiplicat şi au sustras ilegal documente din arhiva SIPA – documente ce ar fi putut fi folosite pentru şantajarea magistraţilor, afectând astfel buna funcţionare a unor instituţii pe care aveţi datoria de a le apăra?

5) Contrar tuturor poziţiilor critice pe care le aveţi astăzi faţă de adoptarea OUG 92/2018, care a fost convenită în prealabil între ministrul Justiţiei şi reprezentanţii Comisiei de la Veneţia, de ce aţi tolerat şi nu aţi schiţat măcar un semn de îngrijorare atunci când fostul ministru al Justiţiei Raluca Prună şi fostul prim-ministru Dacian Cioloş au adoptat OUG 6/2016, prin care un serviciu secret a fost transformat în organ de cercetare penală, încălcând astfel Constituţia şi legislaţia privind securitatea naţională, care intră sub incidenţa responsabilităţilor dumneavoastră?

6) În condiţiile în care Curtea Constituţională se pronunţase deja asupra tardivităţii sesizării dumneavoastră asupra uneia dintre cele trei legi ale justiţiei, fiind evident că acelaşi principiu era valabil şi pentru celelalte două legi adoptate, de ce aţi persistat în sesizarea lor la Curtea Constituţională obstrucţionând astfel Parlamentul în procesul de legiferare?

7) În calitate de garant al Constituţiei, cum vă poziţionaţi faţă de semnatarii protocoalelor secrete dintre SRI şi instituţiile din justiţie, având în vedere că unii dintre aceştia încă ocupă înalte funcţii publice în care au fost numiţi de preşedintele republicii – unii dintre ei fiind numiţi chiar de către dumneavoastră?”

Preşedintele PSD Liviu Dragnea a declarat miercuri, după consultările pe Legile Justiţiei, că i-a adresat preşedintelui Klaus Iohannis, pe lângă cele 10 puncte privind statul de drept, şi şapte întrebări, dar nu a vrut să se le facă publice.

„Nu putem să ne angajăm într-o discuţie serioasă dacă nu dăm nişte răspunsuri la întrebări importante, dacă nu ţinem cont de ce se întâmplă cu efectele abuzurilor. I-am lăsat preşedintelui 10 principii şi un set de 7 întrebări la care ar fi foarte bine dacă ar vrea să ne dea răspuns”, a spus Dragnea.

Delegaţia PSD a mers la Cotroceni cu un document ce prevede 10 puncte legate de statul de drept, printre acestea fiind stoparea abuzurilor, garantarea independenţei judecătorilor şi răspunderea magistraţilor pentru reaua-credinţă.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici