Dragnea: Am convingerea că UDMR va susţine în Parlament proiectul de descentralizare. Borbely: În funcţie de discuţii

Vicepremierul Liviu Dragnea a declarat, marţi, după ce le-a prezentat parlamentarilor UDMR sinteza proiectului de descentralizare asupra căruia Guvernul intenţionează să îşi angajeze răspunderea, că are convingerea că Uniunea va susţine în Parlament acest proiect.

331 afișări
Imaginea articolului Dragnea: Am convingerea că UDMR va susţine în Parlament proiectul de descentralizare. Borbely: În funcţie de discuţii

Dragnea: E posibil ca UDMR să susţină descentralizarea în Parlament; Borbely: În funcţie de discuţii

"Ce am văzut aici mie îmi dă, nu ştiu dacă neapărat garanţia, dar convingerea că UDMR, după ce va primi şi proiectul de lege efectiv la nivel de articol, va fi una din forţele politice din Parlament care vor susţine acest proiect de descentralizare", a spus Dragnea.

El a precizat că UDMR ar fi dorit să se descentralizeze mai multe competenţe şi că răspunsul său a fost să existe cumpătare şi răbdare, având în vedere că procesul de descentralizare este unul continuu.

Dragnea a spus că va susţine câteva propuneri ale UDMR, una dintre ele prevăzând ca direcţiile care nu se descentralizează, dar care totuşi funcţionează într-un judeţ, să prezinte nişte rapoarte de activitate şi de informare către Consiliul Judeţean, care reprezintă tot judeţul.

O altă propunere a UDMR pe care Dragnea a spus că o susţine prevede ca planul de ocupare, respectiv de formare la nivel judeţean, făcut de AJOFM, care nu se descentralizează deocamdată, să fie aprobat de Consiliul Judeţean prin hotărâre sau măcar avizat.

La rândul său, vicepreşedintele politic al UDMR, Laszlo Borbely, şi-a exprimat speranţa ca sugestiile făcute de UDMR privind proiectul de descentralizare să fie preluate în pachetul final de acte normative care vor face obiectul angajării răspunderii Guvernului.

"Am găsit deschidere în ceea ce priveşte dialogul şi acceptarea unor sugestii din partea noastră. Sperăm să se preia sugestiile pertinente pe care le-am avut. Dacă vor fi acceptate, nu vom avea nimic împotrivă la o descentralizare dorită nu numai de autorităţile locale, ci şi de cetăţeni. După întâlnirea de azi avem certitudinea că aceste propuneri ale UDMR vor fi acceptate. Vom spune verdictul final când vom vedea varianta finală a proiectelor de lege", a mai spus Borbely.

Luni, vicepremierul Liviu Dragnea a prezentat parlamentarilor USL proiectul descentralizării.

Dragnea a declarat, marţi, la Parlament, înainte de a se întâlni cu grupurile parlamentare ale UDMR, că speră într-un punct de vedere comun privind proiectul descentralizării.

"Proiectul e aproape finalizat. Descentralizarea e poate cea mai importantă parte a proiectului de reformă administrativă. Ştiu că UDMR a susţinut permanent şi de foarte mult timp procesul de descentralizare, cum şi eu permanent l-am susţinut. Să sperăm că în final vom avea un punct de vedere comun şi e posibil ca în Parlament să şi susţineţi acest proiect de descentralizare", a spus Dragnea în debutul întrevederii cu aleşii UDMR, la care presa a avut acces.

Vicepreşedintele politic al UDMR, Laszlo Borbely, a precizat, la rândul său, că descentralizarea este, probabil, cel mai important proiect de lege discutat în acest an şi că Uniunea a afirmat încă din 1990 că descentralizarea, respectiv autonomia locală, reprezintă o componentă foarte importantă a apropierii deciziei de cetăţean.

"Vom sprijini acest proiect de descentralizare în funcţie de discuţiile de azi şi din zilele următoare, pentru că avem unele propuneri pertinente şi e foarte important pentru noi să aibă autorităţile locale finanţarea necesară", a spus Borbely.

Laszlo Borbely a precizat că în iunie şi UDMR depus la Parlament un proiect privind desecentralizarea.

"Am avut, vom mai avea discuţii. Vă mulţumiim pentru deschidere şi pentru acest dialog. Azi vom discuta propunerile colegilor. Interesul e ca să fie un proces win-win, de căştigător-căştigător, în ceea ce priveşte descentralizarea", a spus Borbely.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici