Dragnea, către PDL: Când spuneţi că aleşii locali sunt "baroni", îi jigniţi şi pe Boc şi pe Falcă

Ministrul Liviu Dragnea a declarat, luni, în plenul Camerei Deputaţilor, că iniţiatorii moţiunii simple privind descentralizare au scris "jignitor" despre aleşii locali, numindu-i "baroni" şi "feudali" şi a apreciat că, atunci când pun astfel de etichete, PDL şi PPDD îi jignesc şi pe Boc şi pe Falcă.

268 afișări
Imaginea articolului Dragnea, către PDL: Când spuneţi că aleşii locali sunt "baroni", îi jigniţi şi pe Boc şi pe Falcă

Liviu Dragnea (Imagine: Bogdan Stamatin/ Mediafax Foto)

"Eu vă spun cu toată colegialitatea că este jignitor ce aţi scris în moţiune despre aleşii locali, pe care i-aţi amestecat la grămadă. Este jignitor la adresa acelor oameni care ocupă funcţii în administraţia publică locală, dar mai mult decât atât, este jignitor la adresa celor care i-au votat în aceste funcţii, şi anume cetăţenii din comunităţile lor. Atunci când îi jigniţi pe acei aleşi făcându-i infractori, baroni sau feudali jigniţi de fapt alegerea pe care au făcut-o cetăţenii din comunităţile lor.

Atunci când vă referiţi la aleşii locali spunând că sunt baroni, feudali sau alte etichete, îi jigniţi şi pe colegii dumneavoastră de partid, pe domnul Emil Boc de la Cluj, pe domnul Gheorghe Falcă şi Ionel Dumitrel de la Arad, pe domnul primar Gheorghe Ştefan de la Piatra-Neamţ, pe domnul Mircea Hava, pe domnul Constantin Hogea de la Tulcea şi pe toţi aleşii locali ai PDL şi ai PPDD", a spus Dragnea.

El a respins acuzaţiile aduse de PDL şi PPDD în moţiune pe tema descentralizării şi a apreciat că textul moţiunii pare scris de "mai multe grupuri", un grup care susţine că se face prea multă descentralizare, altul care arată că se face prea puţină descentralizare, alt grup care crede că nu ar trebui făcută descentralizarea, iar altul care susţinea că "descentralizarea este bună, dar ar fi trebuit făcută de PDL".

Dragnea a menţionat că au fost parlamentari ai PDL, cum ar fi Mircea Toader, care au semnat pentru susţinerea moţiunii simple, deşi amendamentele lor au fost acceptate în proiectul descentralizării.

"În moţiune sunt multe opinii, unele contradictorii", a adăugat Liviu Dragnea. El a dat definiţia descentralizării şi a explicat de ce este nevoie de descentralizare arătând printre altele că, prin acest proces, un primar nu va permite niciodată ca un cinematograf din zona pe care o administrează să fie transformat într-o gogoşerie.

Dragnea l-a citat pe Emil Boc care susţinea descentralizarea şi a menţionat că atât Boc cât şi preşedintele PDL, Vasile Blaga, s-au pronunţat când erau la guvernare în favoarea descentralizării, dar nu au reuşit să facă acest lucru.

Deputaţii au dezbătut moţiunea simplă privind descentralizarea, iniţiată de 67 de parlamentari ai PDL şi PPDD, moţiunea fiind prezentată în plen de către democrat-liberalul Tinel Gheoghe.

Reprezentanţii puterii au arătat că opoziţia a dat dovadă de ipocrizie prin această moţiune şi au criticat PDL pentru că nu a reuşit să strângă numărul de semnături necesare pentru o moţiune de cenzură.

Îniţial, PDL a dorit să depună moţiune de cenzură pe tema legii descentralizării, după asumarea răspunderii Guvernului în Parlament, dar democrat-liberalii nu au reuşit să strângă numărul de semnături necesare pentru o moţiune de cenzură.

În timpul dezbaterilor, deputatul Attila Cseke a precizat că UDMR nu susţine moţiunea, arătând că parlamenatrii Uniunii doresc comunităţi puternice, iar aleşii locali să poată decide asupra nevoilor comunităţii: "Ce fel de ţară şi ce fel de stat ne dorim? Ne dorim un stat centralizat, cu ministere foarte puternice sau autorităţi locale şi conducători ai autorităţilor locale, primari, preşedinţi de consilii judeţene, care umblă după avize şi aprobări la Bucureşti sau ne dorim o ţară puternică prin comunităţi locale puternice? Din punctul nostru de vedere, noi am ales şi vom alege a doua variantă, comunităţi locale puternice, decizii cât mai aproape de cetăţeni. Grupul UDMR nu va susţine această moţiune simplă".

Moţiunea este dezbătută luni, însă votul nu se va da în această săptămână.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici