Dragnea: Cu toată părerea de rău, PSD va vota pentru ridicarea imunităţii lui Dan Şova

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat luni că senatorii partidului vor vota pentru ridicarea imunităţii lui Dan Şova, în noul dosar în care parlamentarul este acuzat că a luat mită 100.000 de euro pentru a asigura încheierea unui contract între CET Govora şi o firmă de avocatură.

5680 afișări
Imaginea articolului Dragnea: Cu toată părerea de rău, PSD va vota pentru ridicarea imunităţii lui Dan Şova

Dragnea: Cu toată părerea de rău, PSD va vota pentru ridicarea imunităţii lui Dan Şova (Imagine: Andreea Alexandru/Mediafax Foto)

Liviu Dragnea s-a prezentat, luni, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ), unde se judecă apelul din dosarul în care este acuzat, alături de alţi peste 70 de inculpaţi, de fraude la referendumul din 2012 pentru demiterea preşedintelui Traian Băsescu. Judecarea dosarului a fost amânată de la ora 09.00 la ora 12.00, astfel că Liviu Dragnea a plecat de la sediul ICCJ, urmând să revină la ora la care încep discuţiile în cauză.

Întrebat, la plecarea de la sediul ICCJ, cum va vota PSD în cazul cererii Direcţiei Naţionale Anticorupţie de încuviinţare a reţinerii şi arestării senatorului Dan Şova, Liviu Dragnea a răspuns: "Am mai spus asta, nu ne putem opune unor demersuri ale justiţiei. Cu toată părerea de rău, PSD va vota pentru ridicarea imunităţii".

Dragnea: Arestarea unui parlamentar, doar la latitudinea unui judecător; e o încărcătură foarte mare

Liviu Dragnea a fost întrebat de jurnalişti, la plecarea de la instanţa supremă, despre declaraţia sa anterioară de luni în care spunea că senatorii PSD vor vota pentru ridicarea imunităţii lui Dan Şova, în cazul căruia DNA cere încuvinţarea pentru reţinere şi arestare.

"Recomandarea mea este să voteze PSD pentru ridicare, pentru că suntem, din păcate, din cauza acelei prevederi constituţionale, sunt puşi parlamentari care nu sunt nici judecători şi nici măcar procurori să ia o decizie juridică de o importanţă foarte mare pentru destinul unui om. Cred că nu noi parlamentarii trebuie să decidem acest lucru, ci un judecător şi numai un judecător poate hotărî dacă un om primeşte o sentinţă sau alta", a răspuns Dragnea.

Întrebat dacă PSD va propune o modificare legislativă privind problema imunităţii, Dragnea a răspuns: "Am spus-o deja de anul trecut într-o emisiune, am spus-o şi acum câteva luni într-o emisiune, spun şi acum: dacă vom reuşi totuşi în România această clasă politică să ne punem de acord şi să procedăm la modificarea Constituţiei, una dintre modificările propuse va fi aceasta pentru că parlamentarii sunt câteodată pe nedrept blamaţi. Comisia juridică se uită pe un dosar, are o părere, influenţează sau nu plenul, dar mulţi dintre noi nu avem nici studii juridice, plus că este şi încărcătura foarte mare să iei o asemenea decizie, şi cred că astfel de chestiuni trebuie să rămână doar la latitudinea unui judecător care pentru asta a învăţat şi pentru asta profesează".

Întrebat dacă pe viitor va mai folosi la alegeri sau pentru alte activităţi ale partidului studenţi voluntari, Dragnea a replicat: "Sigur. Sigur că da. Toate partidele folosesc, sper să nu mai facă la fel...".

Dragnea a arătat luni, în declaraţia dată la ICCJ, că "tinerii voluntari" care erau în sediul partidului în ziua referendumului ar fi cei ce au trimis sms-urile prin care oamenii erau îndemnaţi să iasă la vot, dar că nu crede că va mai recunoaşte cineva vreodată acest lucru.

Şi copreşedintele PNL Alina Gorghiu anunţa, vineri, că liberalii vor încuviinţa cererea DNA în cazul lui Dan Şova, afirmând că PSD ar face un "gest civilizat" dacă i-ar cere senatorului să demisioneze din Senat.

Liderul PNL a mai spus că, în contextul încercărilor de recredibilizare a clasei politice şi a instituţiilor democratice, PSD ar trebui să înţeleagă că nu trebuie să mai existe nicio diferenţă între discursul public şi ce se întâmplă la vot.

Potrivit Alinei Gorghiu, prezumpţia de nevinovăţie există, în condiţiile în care, odată ridicată imunitatea parlamentară, judecătorul este cel care aprobă solicitarea de reţinere şi arestare preventivă formulată de procurorii DNA.

Cererea DNA privind reţinerea şi arestarea preventivă a senatorului Dan Şova, care a ajuns vineri la cabinetul preşedintelui Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a fost trimisă Biroului Permanent al Senatului.

În şedinţa Biroului Permanent de luni se va decide trimiterea cererii către Comisia juridică a Senatului, care va întocmi un raport, în urma audierii lui Dan Şova, a declarat, petnru MEDIAFAX, purtătorul de cuvânt al preşedintelui Senatului, Andrei Alexandru.

Procurorii DNA au cerut aviz de la Senat privind reţinererea şi arestarea preventivă a senatorului Dan Şova.

Potrivit procurorilor, în perioada octombrie 2011 - iulie 2014, Dan Şova a pretins sume de bani şi a primit în total 100.000 de euro de la o persoană denunţătoare, în schimbul traficării influenţei sale reale pe care o avea pe lângă directorul general al centralei de energie termică (CET) Govora SA, Mihai Bălan, astfel încât acesta din urmă să asigure încheierea unui contract de asistenţă juridică cu o anumită societate de avocatură, contract de tip abonament lunar, la o valoare de 10.000 euro pe lună.

Senatorul ar fi folosit cea mai mare parte a banilor primiţi pentru a achita un imobil cumpărat în Bucureşti.

Mihai Bălan a fost reţinut joi de procurorii DNA, care o zi mai târziu au cerut Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie arestarea lui preventivă. Solicitarea a fost respinsă vineri de instanţă, care a dispus luarea măsuri controlului judiciar, în dosarul în care Bălan este acuzat de abuz în serviciu, pentru că a încheiat un contract de asistenţă juridică cu o firmă, influenţat de senatorul Dan Şova. Dan Bălan a fost pus în libertate, însă decizia nu este definitivă şi a fost contestată de procurorii DNA la aceeaşi instanţă.

Dan Şova este acuzat şi în Dosarul Turceni-Rovinari, în care a fost trimis în judecată alături de fostul premier Victor Ponta.

În 25 martie, Senatul a respins cererea DNA privind reţinerea şi arestarea preventivă a lui Şova, care a primit 79 de voturi "pentru" şi 67 "împotrivă", senatorii susţinând însă că, potrivit regulamentului, nu au fost întrunite condiţiile legale pentru aprobare. Decizia a fost luată deşi Constituţia prevede că încuviinţarea cererii se face cu majoritatea senatorilor prezenţi.

Votul a fost contestat la Curtea Constituţională de către PNL şi a fost reluat în 2 iunie, când plenul a respins, din nou, cererea DNA.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici