Dragnea: Oricine va fi ales procuror-şef european va pleca cu un mare handicap de încredere/ Ce spune despre OUG 7

Liviu Dragnea a declarat că nu are importanţă pentru el cine va fi ales la şefia Parchetului European, funcţie pentru care candidează şi Laura Codruţa Kovesi, însă oricine „va fi ales procuror-şef european va pleca cu un mare handicap de încredere”, pentru că negocierea este una politică.

5422 afișări
Imaginea articolului Dragnea: Oricine va fi ales procuror-şef european va pleca cu un mare handicap de încredere/ Ce spune despre OUG 7

Dragnea: Oricine va fi ales procuror-şef european va pleca cu un mare handicap de încredere

„Până acum nu am discutat despre această procedură. Pentru mine nu mai are nicio importanţă cine va fi desemnat procuror european. Pentru mine este foarte gravă această patimă în negocierea pentru procurorul european. După părerea mea, cel mai mare rău care s-a făcut este că această procedură se duce în negociere politică şi într-un final într-un vot politic. Noi dacă introducem în lege să fie procurorii şefi din România votaţi de către Parlament, sunt absolut convins că o să urle tot Bruxelles-ul. Acesta nu este un model de urmat. Eu cred că, repet, indiferent cine va fi ales procuror-european, va pleca cu un mare handicap de legitimitate şi încredere”, a afirmat Liviu Dragnea, duminică la România Tv.

Întrebat dacă ar trebui Guvernul să se opună acestui demers, liderul PSD a răspuns: „Nu ştiu ce trebuie să facă Guvernul, dar nu cred că Guvernul poate susţine acest tip de procedură. În rest, aşteptăm să se termine procedura şi putem vorbi mai multe. Eu nu vreau să zică cineva că cineva a pierdut o şansă pentru că nu ştiu cine a făcut ceva din România”.

În urma unui vot secret, miercuri, Comisia LIBE a selectat-o pe Laura Codruţa Kövesi pe primul loc în lista de candidaţi pentru postul de procuror-şef european. Rezultatul a fost: Laura Codruţa Kövesi -26 de voturi, Jean-François Bohnert (Franţa) -22 voturi, iar Andrés Ritter (Germania)- 1 vot. Kovesi a fost preferată şi în Comisia CONT cu o zi înainte.

Conferinţa Preşedinţilor, formată din preşedintele Parlamentului European, Antonio Tajani, şi liderii de grupuri politice, va decide în 7 martie etapele următoare.

Din cauza faptului că prima opţiune pentru şefia Parchetului European a Comisiilor PE a fost Laura Codruţa Kovesi, iar în Consiliul UE candidatul francez a obţinut cele mai multe voturi, Parlamentul European va începe negocierile cu Consiliul pentru a ajunge la un consens în legătură cu viitorul procuror-şef european.

Dragnea, despre OUG 7: Vor adopta modificările aşa cum au convenit cu CSM

Preşedintele PSD Liviu Dragnea a declarat, duminică, despre OUG 7 pe legile justiţiei, că, potrivit informaţiilor pe care le are de la premierul Viorica Dăncilă, actul normativ va fi modificat aşa cum a fost stabilit în urma discuţiilor cu CSM şi cu ceilalţi actori implicaţi.

„Din ceea ce ştiu eu de la doamna premier este că vor adopta modificările aşa cum le-au convenit la întâlnirea de acum o săptămână cu CSM, cu Asociaţia Procurorilor, cu Uniunea Naţională a Judecătorilor, cu Inspecţia Judiciară şi cu toţi ceilalţi care au fost prezenţi acolo şi în sensul acesta vor adopta modificările.”, a declarat preşedintele PSD, Liviu Dragnea, duminică, la România TV.

Ordonanţa de urgenţă nr. 7 care modifică legile justiţiei a fost criticată atât de secţiile pentru procurori şi judecători din cadrul CSM, cât şi de asociaţiile de magistraţi, aceştia reproşând Guvernului că nu au avut timp să consulte actul normativ, în condiţiile în care proiectul a fost trimis la CSM cu doar o zi înainte de adoptare. De asemenea, au fost şi proteste în ţară împotriva OUG 7, iar Opoziţia a solicitat abrogarea actului normativ şi a anunţat că va sesiza Comisia de la Veneţia.

În urma discuţiilor cu Guvernul, preşedintele CSM, Lia Savonea, a transmis, vineri, că a primit OUG modificată de la Ministerul Justiţiei, iar printre prevederi se numără abrogarea textului tranzitoriu privind delegările în funcţiile de conducere ale parchetelor. Savonea a precizat că CSM urmează să dea aviz pe proiect.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici