Dragnea şi Tăriceanu discuţii, luni, pe Legea offshore, FSDI şi OUG 6. Toader, la întâlnire - surse

Liviu Dragnea şi Călin Popescu Tăriceanu vor relua, luni la Parlament, discuţiile pe marginea Legii offshore, pe ordonanţa de urgenţă care înfiinţează Fondul Suveran de Investiţii, cât şi asupra respingerii OUG 6/2016 care a stat la baza protocolului PG-SRI, au spus surse politice pentru MEDIAFAX.

476 afișări
Imaginea articolului Dragnea şi Tăriceanu discuţii, luni, pe Legea offshore, FSDI şi OUG 6. Toader, la întâlnire - surse

Dragnea şi Tăriceanu discuţii, luni, pe Legea offshore, FSDI şi OUG 6. Toader, la întâlnire - surse

Liderii coaliţiei PSD-ALDE, Liviu Dragnea şi Călin Popescu Tăriceanu au avut, joi discuţii la Parlament pe marginea Legii offshore. Acestea au fost reluate, vineri, însă după patru ore coaliţia de guvernare nu a ajuns la un consens în legătură cu proiectul Legii care stabileşte modul de exploatare a gazelor din Marea Neagră. La întâlnirea de vineri au participat şi ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici şi deputaţii ALDE, Varujan Vosganian şi Andrei Gerea şi secretarul general al ALDE, Daniel Chiţoiu.

Astfel, întrevederea de luni a liderilor partidelor coaliţiei de guvernare, va fi urmată de întâlniri cu liderii grupurilor parlamentare dar şi cu reprezentanţii Asociaţiilor Concesionarilor Exploatărilor Maritime, pentru a ajunge la o variantă finală.

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat că e puţin probabil ca dezbaterea în Comisia pentru industrii a Camerei Deputaţilor asupra modificării Legii offshore să nu mai aibă loc săptămâna care urmează, în contextul în care şeful forului legislativ, Iulian Iancu, în contextul în care acesta are probleme cardiace care au necesitat spitalizare.

"Da, s-a ajuns la un consens, în sensul că trebuie să se uite mai atent pe cifre şi eu cred că toţi liderii de grupuri din Parlament trebuie să se uite mai atent pe cifre şi comisia trebuie să aibă loc cu toate revizuirile în sală, să fie transmisă live şi toţi românii să vadă de fapt despre ce e vorba", a spus Dragnea, sâmbătă, după ce a votat la referendumul pentru familie.

Întrebat dacă Ministerul de Finanţe va veni cu o estimare legată de câştigul României, pe Legea offshore, Liviu Dragnea a răspuns: "A transmis deja domul Teodorovici. În acele zile erau transmise acele date".

Referitor la întâlnirile de joi şi vineri din Parlament, preşedintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a scris, sâmbătă pe Facebook, că, deşi discuţia pe Legea offshore a fost "pe alocuri tensionată", aceasta a fost consistentă şi utilă. Acesta a prezentat şi propunerile sale la actul normativ.

Prin urmare, una dintre modificările propuse de liderul ALDE la Legea offshore are ca scop maximizarea câştigurilor la bugetul pe stat pe termen scurt şi lung. În al doilea rând, susţine preşedintele Senatului, Legea offshore trebuie reglementată astfel încât România să nu mai fie dependentă de gazul furnizat de Rusia. Tăriceanu mai propune preluarea unui model care există şi în alte state europene ca Norvegia, Olanda sau Marea Britanie unde profiturile să fie împărţite 50%-50%.

Călin Popescu Tăriceanu a mai precizat că vrea ca această lege să fie rezultatul unui consens între toate formaţiunile politice din Legislativ.

"Mi-aş dori ca această lege extrem de utilă pentru viitorul economiei (şi implicit al sectorului energiei) româneşti să întrunească consensul tuturor partidelor politice reprezentate în Parlament pentru a asigura stabilitatea legislativă pe care un astfel de proiect o presupune", a conchis preşedintele ALDE.

Un alt subiect care va fi discutat de Liviu Dragnea şi Călin Popescu Tăriceanu este cel referitor la Fondul Suveran de Dezvotare şi Investiţii, asupra căruia Curtea Constituţională a României (CCR) a stabilit, pe 18 iulie, că este neconstituţional deoarece FSDI trebuia înfiinţat prin Hotărâre de Guvern, nu printr-un proiect de lege adoptat de către Parlament, au precizat surse politice pentru MEDIAFAX.

Pe 19 iulie, ministrul de Finanţe, Eugen Teodorovici, anunţa că Fondul va fi înfiinţat printr-o Hotărâre de Guvern.

"Este un instrument util şi sunt convins că va fi folosit în economie în ansamblu, dar, după decizia Curţii Constituţionale, cred că paşii următori sunt la nivel de Guvern, emiterea unei Ordonanţe pentru a crea cadrul legal general pe care Curtea l-a invocat ca fiind necesar", spunea la acea vreme Teodorovici.

O altă temă care va fi abordată de liderii coaliţiei PSD-ALDE împreună cu ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, luni la Parlament, va fi OUG 6 din 2016, au spus, pentru MEDIAFAX, sursele politice. Discuţiile vor viza clarificarea propunerilor pe care le va face ministrul Justiţiei cu privire la OUG 6, au adăugat sursele citate.

Liviu Dragnea a afirmat, sâmbătă, în legătură cu Ordonanţa de urgenţă cu nr. 6 din 2016, care a stat la baza protocolului încheiat în acelaşi an între Parchetul General şi SRI, că susţine respingerea acestei OUG şi că deputaţii trebuie să îşi asume "care sunt articolele ce trebuie introduse în Ordonanţa 6 şi să o trimită la votul final". În prezent ordonanţa se află în comisia parlamentară cu raport de respingere.

"Deputaţii trebuie să vină cu amendamente legat de OUG 6. I-am rugat şi pe domnul Toader şi pe cei din comisia juridică care ar fi calea de urmat pentru OUG 6 şi să vină cu propuneri", a declarat Dragnea, sâmbătă după votul la referendum.

De asemenea, liderul social-democrat a precizat că relaţia cu Tudorel Toader, este una bună în sensul că "eu îl rog şi el ascultă".

Chestionat ce se va întâmpla dacă nu ascultă ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, Liviu Dragnea a replicat: "Dar cum? Tot timpul ascultă când îi zic ceva."

În ceea ce priveşte OUG pentru modificarea Legile Justiţiei, preşedintele PSD a spus că aceasta va fi dată după ce toate cele trei acte normative intră în vigoare, în contextul în care preşedintele Klaus Iohannis a promulgat doar două dintre actele normative, Legea 304/2004 privind organizarea judiciară, respectiv Legea 317/2004 privind organizarea şi funcţionarea CSM, promulgată joi de şeful statului.

"Nu se poate da ordonanţa de urgenţă până când toate legile vor fi publicate şi vor intra în vigoare. Legea 303 abia a ajuns la Cotroceni, ultima zi când o poate promulga este vinerea următoare şi, după ce se promulgă, se publică şi după publicare intră în vigoare în trei zile. Deci abia atunci se poate vorbi de ordonanţă", a explicat Dragnea.

Liderul PSD a adăugat că l-a rugat pe Toader să analizeze raportul preliminar al Comisiei de la Veneţia pentru a vedea ce prevederi pot fi cuprinse în OUG care va modifica Legile Justiţiei.

"Noi l-am rugat pe ministrul Justiţiei şi eu l-am rugat şi o să analizăm şi noi din raportul preliminar al Comisiei de la Veneţia care sunt observaţiile ce pot fi adoptate sau cuprinse într-o ordonanţă de urgenţă", a explicat, sâmbătă, Dragnea.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici