După incidentul cu balonul chinezesc, secretarul de stat Anthony Blinken vrea să-şi amâne vizita în China

Secretarul de stat Anthony Blinken ar intenţiona să-şi amâne vizita în China din cauza crizei provocate de prezenţa unui balon suspect în spaţiul aerian al SUA, potrivit BFMTV.

1753 afișări
Imaginea articolului După incidentul cu balonul chinezesc, secretarul de stat Anthony Blinken vrea să-şi amâne vizita în China

Anthony Blinken, Twitter

Secretarul de stat Anthony Blinken intenţionează să-şi amâne vizita în China din cauza crizei provocate de prezenţa unui balon suspect în spaţiul aerian al SUA, potrivit BFMTV.

Antony Blinken a decis să îşi amâne vizita deoarece demnitarul american nu a dorit ca problema balonului să domine întâlnirile sale cu oficialii chinezi, a relatat ABC News, citând un oficial din SUA.

Cu toate acestea, Blinken nu a dorit să anuleze vizita pentru a nu provoca o adâncire a crizei diplomatice dintre cele două ţări.

Un oficial de rang înalt al Departamentului de Stat a confirmat informaţia şi le-a spus reporterilor că nu au existat condiţiile necesare pentru ca Blinken să viziteze China, dar că o altă călătorie va fi planificată „cu prima ocazie".

Oficialul a adăugat că Washingtonul intenţionează să menţină „linii deschise de comunicare" cu privire la incident, care a fost descris ca fiind „o încălcare clară" a suveranităţii SUA. De asemenea, oficialul a declarat că americanii au analizat poziţia Chinei cu privire la scopul balonului şi îşi menţin evaluarea potrivit căreia acesta a fost folosit pentru supraveghere.

Vizita lui Anthony Blinken în China trebuia să aibă loc pe 5 şi 6 februarie.

Presupusul balon spion descoperit deasupra SUA este un dispozitiv meteorologic, susţin chinezii, potrivit BBC. Este vorba despre un „dirijabil civil" care a deviat de la ruta planificată, au explicat aceştia. Declaraţia a apărut după ce mai mulţi oficiali americani din domeniul apărării au declarat că ei cred că balonul este un dispozitiv de „supraveghere la mare altitudine".

Oficialii din China au mai spus că „regretă intrarea neintenţionată" a balonului în spaţiul aerian al SUA.

Obiectul a zburat deasupra Insulelor Aleutine din Alaska şi prin Canada înainte de a apărea miercuri deasupra oraşului Billings din Montana, au declarat oficialii americani. În Montana se află unele dintre silozurile cu rachete nucleare ale SUA.

Americanii au decis să nu doboare balonul. Preşedintele SUA, Joe Biden, a fost informat cu privire la această situaţie.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici