Duvăz, despre coabitare: E imposibil ca Băsescu să se schimbe dacă revine la Cotroceni

Deputatul PSD Bogdan Niculescu Duvăz a declarat, joi, referindu-se la posibilitatea coabitării cu Traian Băsescu dacă acesta revine la Cotroceni, că este imposibil ca Băsescu să se schimbe, în condiţiile în care acesta a dovedit "suficient de mult" că nu poate trăi în coabitare.

160 afișări
Imaginea articolului Duvăz, despre coabitare: E imposibil ca Băsescu să se schimbe dacă revine la Cotroceni

Bogdan Niculescu Duvăz (Imagine: Razvan Chirita/Mediafax Foto)

Solicitat să exprime poziţia politică a USL referitoare la ideea de coabitare cu Traian Băsescu, avansată de premierul Victor Ponta, Duvăz a precizat: "Victor Ponta a spus un lucru foarte clar: că el ar vedea o coabitare posibilă cu orice preşedinte, cu condiţia ca acesta să poată trăi în coabitare, dar că opinia dumnealui este că Traian Băsescu a dovedit suficient de mult că nu poate să trăiască în coabitare, sigur, pornind de la premisa de principiu, sau de nevinovăţie - care nu poate fi aplicată în cazul nostru - că Traian Băsescu s-ar schimba a doua zi când ar ajunge la Cotroceni. Este nu numai neprobabil, dar este chiar imposibil".

Premierul Victor Ponta a declarat, miercuri, pentru MEDIAFAX, întrebat despre afirmaţiile lui Crin Antonescu, că el poate coabita, ca premier, cu orice preşedinte care îşi respectă atribuţiile constituţionale, precizând că Traian Băsescu nu şi le-a respectat şi pare că nu vrea să şi le respecte.

"Eu am spus foarte clar că eu pot să coabitez şi cu Băsescu şi cu orice preşedinte cu condiţia să-şi respecte atribuţiile constituţionale. Din păcate Traian Băsescu nu şi le-a respectat şi se pare că nici nu vrea să şi le respecte (...) Eu, ca prim-ministru, coabitez cu orice preşedinte care îşi respectă atribuţiile constituţionale. Din păcate, Traian Băsescu nu şi le-a respectat, de aia a şi fost suspendat", a spus Ponta.

Preşedintele interimar, Crin Antonescu, a declarat, miercuri, răspunzând unei întrebări, că nu este preocupat de modul în care premierul Victor Ponta şi preşedintele suspendat, Traian Băsescu, pot coabita.

Solicitat să comenteze declaraţia premierului Victor Ponta, potrivit căreia se poate coabita cu preşedintele suspendat Traian Băsescu, Antonescu a răspuns: "Nefiind nici premier şi nici preşedinte suspendat, nu sunt preocup de modul în care pot dânşii pot coabita".

"E o întrebare care nu mă priveşte şi la care premierul a răspuns", a adăugat Antonescu.

Preşedintele suspendat, Traian Băsescu, a declarat, într-un interviu pentru "Vocea Rusiei", întrebat ce se va întâmpla cu Victor Ponta şi Crin Antonescu dacă el va reveni la Cotroceni, că statul român are mecanismul coabitării şi că va trebui să aibă loc această coabitare.

"Trebuie să vă spun, şi ştiţi cu siguranţă, că eu am mai fost suspendat o dată de aceleaşi partide: socialiştii cu liberalii, în anul 2007. Atunci poate că era prea devreme să învăţăm mecanismul coabitării. Acum însă este nepermis să nu-l utilizăm. Până la urmă chiar forma constituţională pe care o avem, cu preşedintele având un mandat de cinci ani, iar Guvernul cu mandat de patru ani, face greu de conceput că preşedintele va avea tot timpul o majoritate, ceea ce generează obligaţia ca statul român şi politicienii din România să înveţe să gestioneze interesele ţării şi în condiţii de coabitare. Deci eu cred că asta va trebui să se întâmple: coabitarea între un preşedinte de o culoare politică sau provenit dintr-un partid de centru-dreapta cu majoritate parlamentară şi implicit guvernamentală de centru-stânga", a spus Băsescu, în interviul publicat miercuri.

Premierul Victor Ponta afirmă, într-un interviu acordat ziarului The Guardian, că este dispus "să coabiteze" cu preşedintele Traian Băsescu dacă acesta va respecta rolul pe care i-l conferă Constituţia, apreciind că, după 20 de ani de "timp pierdut", criza politică din România se apropie de final.

Potrivit lui Victor Ponta, criza politică ce afectează România din mai se apropie de soluţionare, punând capăt la ceea ce el consideră 20 de ani de "timp pierdut", de la revoluţia care a condus la înlăturarea regimului comunist.

Ponta a precizat că, dacă încercarea de demitere a lui Traian Băsescu prin referendum va eşua, este pregătit să "coabiteze" cu preşedintele dacă acesta va respecta rolul conferit de Constituţie. "Aceasta probabil este cea mai mare criză din ultimii zece ani, dar toate instituţiile, inclusiv Curtea Constituţională, Parlamentul şi Guvernul au dovedit că sunt solide şi cred că partea cea mai grea a trecut. După această vară călduroasă, vom intra într-o situaţie de normalitate şi vom dovedi că toate angajamentele noastre europene vor fi respectate", a spus Ponta, respingând acuzaţiile privind o presupusă tentativă de lovitură de stat.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici