Eduard Hellvig şi SRI se delimitează de crimele fostei Securităţi, la comemorarea morţii disidentului Gheorghe Ursu

Directorul SRI, Eduard Hellvig, scrie într-un mesaj transmis marţi, la 35 de ani de la moartea disidentului Gheorghe Ursu, că între SRI şi fosta Securitate nu există şi nu va exista vreodată nici o formă de înţelegere sau compatibilitate.

1605 afișări
Imaginea articolului Eduard Hellvig şi SRI se delimitează de crimele fostei Securităţi, la comemorarea morţii disidentului Gheorghe Ursu

Eduard Hellvig şi SRI se delimitează de crimele fostei Securităţi, la comemorarea morţii disidentului Gheorghe Ursu

Gheorghe Ursu a decedat la 17 noiembrie 1985 în urma torturilor suferite în timpul anchetării sale de către organele de Securitate.

La comemorarea morţii lui Gheorghe Ursu, Eduard Hellvig declară că “este un moment potrivit pentru a rememora şi aprecia la justă valoare curajul şi altruismul tuturor acelor opozanţi ai regimului comunist, cunoscuţi sau anonimi, care s-au ridicat împotriva unui sistem opresiv şi criminal şi şi-au adus contribuţia la transformarea României într-o ţară în care libertăţile individuale şi valorile democratice au devenit un dat”.

În mesajul publicat în pe site-ul SRI, Eduard Hellvig afirmă: “Circumstanţele morţii sale fac astăzi obiectul unui proces în instanţă. Serviciul Român de Informaţii îşi exprimă speranţa şi încrederea că Justiţia va stabili adevărul. Reafirm fără echivoc că Serviciul Român de Informaţii nu numai că se delimitează ferm de crimele şi abuzurile Securităţii, ci le condamnă explicit. Între Serviciul Român de Informaţii şi Securitatea comunistă nu există şi nu va exista vreodată nici o formă de înţelegere sau compatibilitate, cum nu există între valorile unui regim democratic şi orice formă de totalitarism. Serviciul Român de Informaţii îşi menţine hotărârea fermă de a sprijini procesul prin care societatea românească doreşte să se elibereze definitiv de tenebrele trecutului.”.

Procesul privind stabilirea celor vinovaţi de moartea lui Gheorghe Ursu continuă la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, următorul termen fiind la 3 decembrie 2020.

Citeşte AICI mesajul directorului SRI.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici