Elena Băsescu a informat-o pe Ashton despre abuzurile asupra şcolilor româneşti din Transnistria

Europarlamentarul PDL Elena Băsescu a informat-o pe Catherin Ashton, şefa diplomaţiei europene, în legătură cu abuzuri comise de Tiraspol asupra şcolilor şi liceelor cu predare în limba română din Transnistria, şi a întrebat-o ce demersuri are în vedere pentru a stopa aceste abuzuri.

Urmărește
174 afișări
Imaginea articolului Elena Băsescu a informat-o pe Ashton despre abuzurile asupra şcolilor româneşti din Transnistria

Elena Băsescu a informat-o pe Ashton despre abuzurile asupra şcolilor româneşti din Transnistria (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Elena Băsescu notează, pe blogul său, că a informat-o în scris pe Lady Ashton asupra faptului că "în data de 13 ianuarie directorul Liceului «Lucian Blaga» din Tiraspol, Republica Moldova, a anunţat că aşa-numitele autorităţi din regiunea transnistreană au blocat conturile acestei instituţii de învăţământ, obiectivul nedeclarat al acestei măsuri fiind închiderea definitivă a liceului".

În opinia europarlamentarului PDL, aceasta nu este prima formă de presiune exercitată asupra liceului sau altor instituţii de învăţământ cu predare în limba română din Transnistria, după ce, la începutul lui decembrie, miliţia separatistă a descins în liceu, percheziţionând instituţia şi interogând conducerea acesteia.

"Pe lângă caracterul ilegal şi discriminatoriu al acestor demersuri, ele se constituie într-un abuz şi o încălcare a unor drepturi fundamentale, precum cel al educaţiei în limba maternă", se mai arată în interpelare.

"Dacă luăm în considerare şi declaraţia liderului regiunii separatiste Evgheni Şevciuk de la sfârşitul lui decembrie 2013, potrivit căreia şcolile cu predare în limba română din zona de conflict din stânga Nistrului vor fi închise dacă vor refuza să intre sub jurisdicţia administraţiei nerecunoscute de la Tiraspol, atunci avem o imagine clară asupra amplorii abuzurilor", scrie Elena Băsescu.

Ea condideră că "toate aceste acţiuni de intimidare asupra unor şcoli sau licee aflate în jurisdicţia administraţiei de la Chişinău au un impact negativ asupra reglementării conflictului transnistrean şi asupra negocierilor în format 5+2, care momentan nu avansează".

De asemenea, Elena Băsescu este de părere că, în contextul parafării Acordului de Asociere şi celui de Liber-Schimb de către Republica Moldova cu Uniunea Europeană (UE), evenimentele de la Tiraspol pot avea efecte negative asupra parcursului european al ţării şi pot cauza instabilitate în regiune.

În finalul interpelării, Elena Băsescu o întreabă pe Catherine Ashton care sunt măsurile şi demersurile avute în vedere de Înaltul Reprezentant pentru a stopa abuzurile la care sunt supuşi românii din regiunea transnistreană. Europarlamentarul PDL doreşte să ştie cum intenţionează Înaltul Reprezentant să se implice în avansarea discuţiilor în format 5+2. Totodată, fiica preşedintelui român se interesează dacă există "un plan de acţiune" al Uniunii Europene "pentru evitarea unor astfel de situaţii pe viitor".

Interpelarea făcută de Elena Băsescu survine la o zi după ce preşedintele Traian Băsescu a solicitat misiunii OSCE în Republica Moldova şi tuturor celorlalte instituţii responsabile să intervină pentru a asigura accesul tuturor elevilor la libera alegere a limbii române ca limbă de studiu, urmare a "presiunilor administrative" făcute de Tiraspol.

Conform unui comunicat al Administraţiei prezidenţiale de marţi, "Traian Băsescu a luat act cu preocupare de presiunile administrative din partea autorităţilor separatiste din regiunea nistreană la care sunt supuse şcolile în limba română aflate sub administrarea autorităţilor Republicii Moldova".

Preşedintele Băsescu consideră că "acţiunile represive şi provocatoare împotriva cadrelor didactice, părinţilor şi copiilor care doresc să studieze în limba română sunt inacceptabile şi trădează încălcarea consistentă a drepturilor omului în regiunea separatistă".

"Preşedintele României, domnul Traian Băsescu, solicită Misiunii Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) în Republica Moldova şi tuturor celorlalte instituţii responsabile să intervină pentru a asigura accesul tuturor elevilor, pe baza opţiunii făcută de părinţii lor, la învăţătură şi la libera alegere a limbii române ca limbă de studiu, cu atât mai mult cu cât aceasta este limbă de stat în Republica Moldova", se mai arată în comunicat.

Conturile liceului teoretic cu predare în limba română Lucian Blaga de la Tiraspol au fost blocate, a anunţat luni directorul instituţiei, Ion Iovcev, în cadrul unei întruniri la Ministerul Educaţiei, relatează Jurnal de Chişinău, în ediţia electronică.

Iovcev a subliniat, în cadrul acestei reuniuni la care au participat cele opt şcoli cu predare în limba română de la Tiraspol, că această măsură riscă să blocheze activitatea instituţiei.

Guvernul de la Chişinău şi-a reiterat criticile la adresa autorităţilor transnistrene pentru situaţia şcolilor cu predare în limba română din stânga Nistrului, potrivit postului de radio Europa Liberă.

Ministrul Educaţiei şi Biroul pentru reintegrare au subliniat că aceste presiuni şi obstrucţionarea procesului instructiv-educativ de către reprezentanţii de la Tiraspol sunt inacceptabile.

Tot luni, într-un interviu acordat postului de radio Europa Liberă, şefa misiunii OSCE în R. Moldova, Jennifer Brush, a afirmat că în cadrul tensiunilor din jurul şcolilor transnistrene ar trebui să prevaleze dreptul la educaţia copiilor.

Liceul Teoretic cu predare în limba română Lucian Blaga din Tiraspol a fost percheziţionat, la începutul lui decembrie, de către angajaţii procuraturii transnistrene, iar directorul instituţiei şi adjunctul său au fost interogaţi.

Motivul invocat de procuri atunci a fost plângerea unui membru al colectivului. Autorul sesizării s-ar fi plâns că i s-a reţinut din salariu şi că a suferit presiuni din partea conducerii instituţiei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici