Epidemia de pestă porcină. Dăncilă i-a solicitat comisarului Hogan "sprijin financiar"/ "România se opune plafonării subvenţiilor agricole. Ar afecta grav fermele"

Premierul Viorica Dăncilă a declarat, joi, la Palatul Victoria, într-o declaraţie de presă comună cu comisarul european pentru Agricultură, Phil Hogan, că a cerut acordarea întregului sprijin tehnic şi financiar din partea Comisiei Europene (CE) pentru reducerea impactului pestei porcine.

428 afișări
Imaginea articolului Epidemia de pestă porcină. Dăncilă i-a solicitat comisarului Hogan "sprijin financiar"/ "România se opune plafonării subvenţiilor agricole. Ar afecta grav fermele"

Dăncilă i-a solicitat comisarului Hogan "sprijin financiar" pentru pesta porcină/ România se opune plafonării subvenţiilor agricole. Ar afecta grav fermele

„Am prezentat dlui comisar situaţia creată de evoluţia explozivă a pestei porcine africane, cu efecte atât în plan economico-financiar dar şi social. În acest context, am solicitat dlui comisar european acordarea întregului sprijin tehnic şi financiar din partea CE pentru reducerea impactului nefast pe care pesta porcină africană l-a avut asupra agriculturii româneşti. Asistenţa europeană este foarte importantă pentru România, dată fiind ponderea agriculturii în economia românească. Este suficient să amintesc că datele statistice arată că agricultura a contribuit de o manieră consisentă la creşterea economică a României", a declarat premierul Viorica Dăncilă, după o întrevedere la Palatul Victoria cu comisarul european pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală, Phil Hogan.

Dăncilă a adăugat că i-a prezentat lui Hogan măsurile guvernamentale în domeniul agriculturii.

„În primul rând, i-am prezentat dlui comisar o serie de acţiuni întreprinse la nivel guvernamental, al căror scop este dezvoltarea unei agriculturi competitive. Am arătat că este pentru prima dată când au fost alocate la timp subvenţiile pentru agricultură. Am discutat despre programul de reabilitare a infrastructurii de irigaţii şi conform programului de guvernare ne-am propus doi milioane de hectare irigate în următorii doi ani. De asemenea, am prezentat măsurile de dezvoltare a sistemului naţional antigrindină”, a precizat prim-ministrul.

Dăncilă: România se opune plafonării obligatorii a subvenţiilor agricole. Ar afecta grav fermele

Premierul Viorica Dăncilă a declarat, joi, la Palatul Victoria, într-o declaraţie de presă comună cu comisarul european pentru Agricultură, Phil Hogan, că România se opune propunerii de plafonare obligatorie a subvenţiilor agricole pentru că „va afecta grav” fermele competitive.

„Credem că ar trebui să se utilizeze, la calculul subvenţiei, suprafaţa solicitată în 2018 şi nu 2016. Susţinem menţinerea unui nivel adecvat al bugetului politicii agricole comune, reducerea acestuia riscând să adâncească decalajele de dezvoltare între regiuni dar şi între statele membre. Dorim creşterea fondurilor alocate dezvoltării rurale. Considerăm că reducerea de 16% şi intenţia de creştere a ratei de cofinanţare naţională vor afecta grav dezvoltarea zonelor de munte, a zonelor defavorizate, a agriculturii ecologice, măsurile de climă şi mediu, investiţiile în inovare şi dezvoltarea de cunoştinţe", a declarat premierul Viorica Dăncilă, după o discuţie la Guvern cu comisarul european pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală, Phil Hogan.

Dăncilă a menţionat că România nu susţine propunerea de plafonare obligatorie a subvenţiilor agricole.

„România se opune propunerii de plafonare obligatorie a subvenţiilor agricole, o astfel de măsură va afecta grav fermele mari, competitive, dar şi pe cele mijlocii, fără a contribui cu adevărat la restructurarea a fermelor necompetitive. Propunerea nostră este de a lăsa la latitudinea statelor membre decizia privind plafonarea sau plata redistributivă cu creşterea procentului acesteia la 25-30 la sută pentru fermele mari", a precizat prim-ministru, în declaraţia de presă comună cu Phil Hogan.

ANSVSA va începe joi a doua tranşă a plăţilor pentru despăgubirea fermierilor afectaţi de pesta porcină africană, urmând să fie finalizate 3.129 de dosare în valoare de 47,6 milioane de lei, anunţă Autoritatea într-un comunicat transmis miercuri.

„În ceea ce priveşte situaţia despăgubirilor proprietarilor afectaţi, până la această dată au fost finalizate dosare de evaluare aferente despăgubirilor pentru un număr de 3.129 de exploataţii, în valoare totală de 47.600.390 de lei. Dintre acestea, 167 - în valoare de 507.890 de lei - au fost plătite”, anunţă ANSVSA.

Potrivit ANSVSA, pentru asigurarea sumelor necesare despăgubirii fermierilor, Autoritatea a solicitat suplimentarea bugetului în rectificarea bugetară, cu suma de 212,2 milioane lei.

„Guvernul a prevăzut în proiectul de rectificare bugetară sumele suplimentare necesare, însă din cauza întârzierii obţinerii avizului CSAT, prima rectificare a bugetului pentru 2018 nu a putut fi adoptată la timp. În aceste condiţii, pentru asigurarea fondurilor imediat necesare plăţii despăgubirilor, ANSVSA a solicitat Ministerului Finanţelor Publice suplimentarea bugetului prin redistribuirea de credite de angajament şi credite bugetare de la alţi ordonatori, în sumă de 40 de milioane de lei, aferentă desăgubirii proprietarilor pentru animalele pierdute ca urmare a evoluţiei PPA”, spune ANSVSA.

Autoritatea menţionează că fondurile de despăgubire a proprietarilor de porci afectaţi de pierderea animalelor ca urmare a evoluţiei virusului vor fi transmise joi, 6 septembrie, către Direcţiile Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor din judeţele afectate.

ANSVSA precizează că de la confirmarea primului focar de pesta porcină africană în România, în data 31 iulie 2017, autorităţile „au intervenit prompt şi au acţionat, în conformitate cu procedurile prevăzute de legislaţie, pentru lichidarea focarelor şi prevenirea răspândirii virusului”.

Despăgubirile acordate fermierilor cu animale afectate de pesta porcină africană se vor face la un minim de 100 de kg/animal, iar ce depăşeşte această greutate „se plăteşte la cât este peste, dar nu la mai puţin de 100 de kg”. „Se fac calculele la ministerul Agriculturii, la ANSVSA, ce am primit până astăzi noi am propus la rectificare pentru a fi alocate câteva sume suplimentare, am dat o propunere către ANSVSA de 50 de milioane de lei în plus, a fost şi un acord între instituţii cu încă 40 de milioane către ANSVSA, deci astăzi, pe baza acestui calcul, astea sunt sumele, dar pe măsură ce analizele se desfăşoară, calculele poate se modifică, vom asigura din buget banii necesari pentru ca oamenii să fie despăgubiţi”, a spus ministrul finanţelor, Eugen Teodorovici, pe 4 septembrie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici