O NOUĂ ESCALADARE A CRIZEI RUSO-UCRAINEANĂ. Europarlamentarul Corina Creţu, reacţie după decizia luată de Putin: „O violare flagrantă a acordurilor internaţionale! Balcanii stau şi ei pe un butoi de pulbere”

  • Corina Creţu: „Ceea ce s-a întâmplat astăzi, este o sfidare, o provocare”
  • Corina Creţu: „Este o zi tristă, extrem de îngrijorătoare pentru stabilitatea regiunii şi a Europei”
  • Corina Creţu: „O violare flagrantă a acordurilor internaţionale, este vorba despre Acordurile de la Minsk”
3200 afișări

Europarlamentarul Corina Creţu, fost comisar european şi membru în Comisia de politică externă a Parlamentului European, a vorbit luni seară, într-o intervenţie la Aleph News, despre decizia luată de Vladimir Putin, mai exact aceea a semnării decretului prin care recunoaşte independenţa regiunilor separatiste Doneţk şi Lugansk.

Care vor fi, de acum înainte, acţiunile Occidentului şi UE, în faţa noilor decizii luate de Putin?

„Este o zi tristă, extrem de îngrijorătoare pentru stabilitatea regiunii şi a Europei în general. Ne aflăm în faţa unei noi escaladări a crizei după comasarea masivă din ultima perioadă a trupelor ruseşti la graniţa cu Ucraina.

Ştiţi foarte bine că guvernele ţărilor europene, Comisia Europeană, preşedintele Macron, ca preşedinte în exerciţiu al Consiliului UE, dar şi cancelarul german au avertizat în repetate rânduri că, o eventuală recunoaştere a independenţei celor două teritorii, Lugansk şi Doneţk, ar reprezenta o violare flagrantă a acordurilor internaţionale, este vorba despre Acordurile de la Minsk, încheiate cu sprijinul OSCE şi mediere occidentală.

Ce spune europarlamentarul Corina Creţu despre Acordurile de la Minsk, dar şi despre repercusiunile unui posibil atac al Rusiei asupra Ucrainei?

„E foarte greu de mers într-o instanţă internaţională, există aceste acorduri care au fost violate permanent, adică practic niciodată tot ce s-a stabilit în acele acorduri de la Minsk, încă din 2014, de la ruperea Crimeei, nu s-a îndeplinit. Adică, cele mai multe puncte nu au fost îndeplinite. Ştiţi foarte bine, Consiuliul European tocmai s-a încheiat vineri la Bruxelles, s-au întâlnit şefii de stat şi de guvern.

Aţi văzut şi în declaraţiile preşedintelui Iohannis, toţi au reitaerat faptul că un atac al Rusiei asupra Ucrainei ar conduce în mod iminent la sancţiuni economice masive împotriva Moscovei.

Nu ştiu, la ora actuală, dacă această mişcare de recunoaştere a celor două regiuni va fi acompaniată şi de acţiuni militare. Am văzut că NATO spune că are indicii şi despre acţiuni militare, ceea ce este foarte îngrijorător pentru că eu aş trage atenţia asupra faptului de ansamblu pentru că vecinătatea Estică, dar şi cea Vestică a UE este extrem de fragilă. Balcanii stau, realmente şi ei, pe un butoi de pulbere şi este trist că, după ani de pace pe continent, avem această situaţie în jurul graniţelor UE.”

Corina Creţu: „UE şi SUA încearcă cu toate puterile să medieze şi să folosească democraţia pentru a nu se ajunge la un război”

După decizia  luată de Vladimir Putin, cu privire la Lugansk şi Doneţk, ce şanse mai au democraţia, respectiv diplomaţia, să aibă câştig de cauză şi de libertate, în faţa armelor şi a conflictului?

„Ceea ce face UE în ultimul timp, ca şi SUA, de altfel, încearcă cu toate puterile să medieze şi să folosească în primul rând democraţia pentru a nu se ajunge la un război. Pentru a se menţine pacea. Deja s-au pierdut vieţi omeneşti. Iar ceea ce s-a întâmplat astăzi este o sfidare, o provocare şi deocamdată nu avem o reacţie din partea comunităţii europene, dar sunt convinsă că va veni”, conchide europarlamentarul Corina Creţu, într-o intervenţie pentru Aleph News.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici