Eugen Tomac: România nu are nici o şansă să intre în Schengen în 2023. Trebuie sesizată CJUE

Guvernul României ar trebui să ia în calcul sesizarea Curţii de Justiţiea UE în dosarul Schengen, declară la RFI eurodeputatul Eugen Tomac. Preşedintele PMP crede că România nu are nici o şansă să intre în zona europeană de liberă circulaţie în 2023.

3232 afișări
Imaginea articolului Eugen Tomac: România nu are nici o şansă să intre în Schengen în 2023. Trebuie sesizată CJUE

Eugen Tomac: România nu are nici o şansă să intre în Schengen în 2023. Trebuie sesizată CJUE

„În primul rând, trebuie să-i convingem pe suedezi să pună pe ordinea de zi acest subiect al extinderii Spaţiului Schengen. Or am văzut programul preşedinţiei suedeze, nici un fel de referire cu privire la extinderea Spaţiului Schengen, singurul aspect pe care îl menţionează pe timpul preşedinţiei suedeze este legat de consolidarea Spaţiului Schengen. Mulţi fac trimitere la ceea ce se poate întâmpla în a doua parte a anului 2023, când va prelua preşedinţia UE Spania. Spania însă va avea alegeri în decembrie. Nu văd cum un Guvern care intră în campanie electorală va avea pe agenda sa drept prioritate extinderea Spaţiului Schengen, în condiţiile în care ştim că atât Spania, cât şi Italia sunt puternic criticate pentru modul cum gestionează frontiera de sud a UE””, afirmă preşedintele PMP, europarlamentarul Eugen Tomac.

Eurodeputatul PMP militează pentru un proces la CJUE, în dosarul Schengen.

„Şansa noastră a fost ratată pe 8 decembrie. Nu ne rămâne decât o singură soluţie pe care o văd în momentul de faţă şi care poate fi luată în calcul şi ar trebui luată în calcul de către Guvernul de la Bucureşti şi anume să sesizăm Curtea de Justiţie a UE, pentru că aici nu mai avem un conflict politic între state, aici e o problemă juridică între instituţiile UE. Comisia este cea care stabileşte dacă un stat îndeplineşte criteriile, dacă respectă legislaţia Schengen şi trebuie să adere, nu Consiliul Uniunii Europene, pentru că această procedură este una destul de complexă şi în acelaşi timp o formalitate internă a UE a devenit o măciucă politică împotriva unor state. Or eu am rezerve serioase în ceea ce priveşte corectitudinea evaluărilor pe care le-a făcut Viena cu privire la noi şi tocmai de aceea trebuie să utilizăm toate instrumentele pe care ni le oferă UE pentru a ne bate pentru dreptatea noastră””, spune liderul PMP.

Întrebat la ce ar ajuta un proces la CJUE, din moment ce acesta ar dura cel puţin doi ani, Eugen Tomac a spus: „Sunt absolut convins că în 2023 nu avem nici o şansă. 2024 este un an cu alegeri europarlamentare. Din nou, nu va fi acest subiect pe ordinea de zi a statelor membre, pentru că nimeni în campania electorală nu va spune că extinde Spaţiul Schengen, pentru că populiştii automat vor spune că din nou vor veni şi mai mulţi migranţi, pentru că se extinde Spaţiul Schengen. Tocmai de aceea, cred că termenul cel mai realist este de minim doi ani de zile pe care trebuie să-i aşteptăm pentru a fi din nou repus pe agenda Consiliului JAI acest subiect. Mai mult decât atât, un proces nu suspendă procesul de negociere, din contra, poate fi un instrument de presiune în plus”.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici