Eurodeputat Jobbik: Secuii trebuie să iasă în stradă, dar să obţină autonomia cu demonstraţii paşnice

Eurodeputatul Jobbik Szegedi Csanad a declarat vineri, într-o conferinţă de presă, că este de acord "cu fiecare cuvânt al lui Tokes Laszlo" în ceea ce priveşte ieşirea secuilor în stradă pentru a cere autonomia, adăugând că şi el şi Tokes se referă la demonstraţii paşnice.

31 afișări

Szegedi Csanad a spus că va colabora atât cu Consiliul Naţional Secuiesc, cât şi cu organizaţia condusă de Tokes Laszlo, Consiliul Naţional al Maghiarilor din Transilvania, în ceea ce priveşte "obiectivul major al maghiarilor din Ardeal, de a obţine autonomia Ţinutului Secuiesc".

Întrebat dacă împărtăşeşte opinia exprimată de Tokes Laszlo, că secuii trebuie să iasă în stradă pentru a obţine autonomia, eurodeputatul Jobbik a spus că este de acord "cu fiecare cuvânt" al acestuia, dacă altfel nu se poate.

Szegedi a subliniat că atât el, cât şi Tokes au în vedere demonstraţii paşnice.

"Dacă acest model european al autonomiei se poate obţine numai într-un astfel de mod, prin a ieşi în stradă, atunci da, secuii trebuie să iasă pe stradă, dar prin demonstraţii paşnice să o obţină. Şi nici Tokes Laszlo nu a convocat la un război civil sau ca secuii să ia arme în mână. Şi el a vorbit de demonstraţii paşnice. Sunt de acord cu fiecare cuvânt al lui Tokes Laszlo, fiindcă s-a născut în Ardeal, trăieşte în Ardeal, pe jumătate este şi secui. Dacă cineva are dreptul să spună ce dorinţe au maghiarii din Ardeal, Tokes Laszlo este acela", a spus Szegedi.

Acesta a afirmat că nu exclude posibilitatea ca, în calitate de politician care militează pentru drepturile omului, să fie prezent la o astfel de manifestare, dacă va fi organizată, însă a adăugat că politicienii maghiari din Ardeal ar trebui să îi cheme la demonstraţii paşnice pentru autonomie pe secui, nu el.

"În primul rând sunt un politician din Ungaria, deci dacă vorbim de demonstraţii paşnice în secuime politicienii maghiari din Ardeal ar trebui să îi convoace pe secui, nu un politician din Ungaria. De aceea, m-am bucurat că domnul Tokes a vorbit în acest fel despre demonstraţii şi Partidul Jobbik atât în Parlamentul European, cât şi în Parlamentul Ungariei, cu toate forţele, va sprijini acest pas al lui Tokes Laszlo", a arătat Szegedi.

Vicepreşedintele Parlamentului European Laszlo Tokes declara, în 22 iulie, la Universitatea de Vară "Tusvanyos", că, dacă o microregiune precum Kosovo şi-a dobândit autonomia, acelaşi lucru ar fi posibil şi în Ţinutul Secuiesc, iar, dacă va fi nevoie, secuimea trebuie să iasă în stradă.

"Trebuie să ieşim în stradă dacă este nevoie. Dacă trebuie, secuimea are nevoie de un model de tip catalan, dar în acel moment nu veţi mai fi la guvernare (UDMR - n.r.), pentru că am manifesta împotriva voastră", afirma Tokes.

A doua zi, Tokes a lansat o chemare către toate comunităţile maghiare din Bazinul Carpatic să continue lupta pentru obţinerea autonomiei. "Lansez o chemare către comunităţile maghiare din Bazinul Carpatic să revitalizăm cooperarea organizaţiilor care ne reprezintă interesele şi să mergem mai departe cu lupta noastră pentru obţinerea autonomiei", spunea Tokes.

Vicepreşedintele PE declara, apoi, la Universitatea de Vară de la Băile Tuşnad, că naţionaliştii români greşesc atunci când cred că maghiarii vor să ia Ardealul românilor, ei dorind ca, pe lângă suveranitatea României, să aibă dreptul de a-şi gestiona singuri problemele.

"Şi naţionaliştii români greşesc atunci când cred că noi încă vrem să luăm Ardealul. Nici nu ne trece prin cap aşa ceva. Să discutăm cu cărţile pe masă (motto-ul taberei - n. r.) şi vă atenţionez că nu ne place să jucăm cu cărţi false. Ardealul îşi imaginează o independenţă care ar putea fi similară în Muntenia şi Oltenia, un regionalism asimetric, aşa ne imaginăm noi autonomia secuiască. Pe lângă suveranitatea României, vrem şi noi să avem dreptul să ne gestionăm singuri problemele", spunea Tokes.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici