Tokes: Dacă este nevoie, secuimea trebuie să iasă în stradă pentru autonomie - Mediafax

Tokes: Dacă este nevoie, secuimea trebuie să iasă în stradă pentru autonomie

Vicepreşedintele Parlamentului European, Tokes Laszlo, a declarat joi la Universitatea de Vară "Tusvanyos", că, dacă o microregiune precum Kosovo şi-a dobândit autonomia, acelaşi lucru ar fi posibil şi în Ţinutul Secuiesc, iar, dacă va fi nevoie, secuimea trebuie să iasă în stradă.

73 afişări

Imaginea articolului Tokes: Dacă este nevoie, secuimea trebuie să iasă în stradă pentru autonomie

Tokes: Dacă este nevoie, secuimea trebuie să iasă în stradă pentru autonomie (Imagine: Ciprian Sterian/Mediafax Foto)

"Trebuie să ieşim în stradă dacă este nevoie. Dacătrebuie, secuimea are nevoie de un model de tip catalan,dar în acel moment nu veţi mai fi la guvernare (UDMR - n.r.),pentru că am manifesta împotriva voastră", a afirmat Tokes.

El a declarat că este convins că va fi autonomie în Ardeal, dara menţionat că ea se va obţine mai greu, întrucât uniireprezentanţi ai comunităţii maghiare nu mai cred în ea.

"Am avut senzaţia că dialogul cu UDMR nu este tocmai sincer.Consiliul Naţional pentru Autonomie nu a reuşit să întocmească unmemorandum semnat de toate administraţiile locale, care ar fitrebuit să ajungă până acum în faţa Europei", a spus Tokes.

Vicepreşedintele PE a menţionat că dacă o microregiune de taliaKosovo, care are dimensiuni similare Secuimii, a putut să îşicapete autonomia, acelaşi lucru ar putea să fie posibil şi înŢinutul Secuiesc.

Tokes a adăugat că electoratul maghiar nu trebuie să sepiardă.

"Baza electorală nu trebuie să ne scape, să nu ne trezim însituaţia că nu avem reprezentare în Transilvania, pentru că nuputem permite asta, şi nu trebuie să ne permitem nici să devenimvictimele asimilării politice", a spus el.

Tokes a afirmat că fără cooperarea tuturor formaţiunilorreprezentantive ale comunităţii maghiare nu va exista autonomie şia acuzat UDMR că este principalul vinovat pentru politicaexclusivistă pe care a dus-o.

"În afară de UDMR, nu există mântuire - trebuie să îşi dea seamacă a greşit, că toată lumea îşi are locul în această cooperare şiîn acest sens îi revine o răspundere foarte puternică", a susţinutel.

La rândul său, preşedintele executiv al Consiliului Naţional alMaghiarilor din Transilvania, Toro T. Tibor, a afirmat căformaţiunea nu este de acord cu segmentarea Ţinutului Secuiesc,afirmând că acesta trebuie să fie o unitate autonomă.

"Nu suntem de acord ca Ţinutul Secuiesc să se taie în bucăţi.Trebuie să ne folosim de toate instrumentele în Guvern, înParlamentul României, chiar şi în Parlamentul Ungariei şi suntdezamăgit că încă nu am văzut intenţii în această direcţie dinpartea UDMR", a spus Toro.

El a menţionat că este momentul ca Forumul de Coordonare Maghiardin Transilvania să îşi facă auzită vocea în privinţa dezideratuluiautonomiei.

"E momentul ca această adunare să îşi facă auzită vocea întoamnă. Este important să facem uz de toate mijloacele ca să nepăstrăm Ţinutul Secuiesc ca o unitate unitară. Este important săarătăm ce putem în această problematică", a spus el.

Reluând ideea modelului catalan avansată deTokes, Toro a afirmat că nu crede că în Transilvania sepoate iniţia o manifestare de asemenea amploare, dar s-ar mulţumidacă la Miercurea Ciuc s-ar aduna 100.000 de oameni care săceară autonomia Ţinutului Secuiesc.

Profesorul universitar de la Universitatea "Babeş-Bolyai" dinCluj-Napoca Bakk Miklos, care este şi membru al Comisiei deAutonomie a Forumului de Coordonare Maghiar din Transilvania, aanunţat în finalul şedinţei forumului că preşedintele TraianBăsescu va veni sâmbătă la Universitatea de Vară de la BăileTuşnad.

"Sâmbătă, Traian Băsescu va fi prezent în tabăra Tusvanyos", adeclarat Bakk Miklos.

Tot sâmbătă, la Universitatea de Vară de la Băile Tuşnad va fiprezent şi premierul Ungariei, Orban Viktor, care va vorbi, alăturide vicepreşedintele Parlamentului European, Tokes Laszlo, şi desecretarul de stat în Ministerul de Externe de la Budapesta NemethZsolt, despre "Europa centrală - centrul Europei?".

Cea de-a XXI-a ediţie a Universităţii de Vară şi TabărăStudenţească "Tusványos" a fost deschisă, miercuri, la evenimentparticipând câteva mii de tineri şi 500 de invitaţi din ţară şi dinUngaria, personalităţi ale vieţii politice şi economice.

Universitatea de Vară "Tusvanyos" se va încheia duminică, fiindorganizată de Fundaţia "Pro Minoritate" din Budapesta şi deConsiliul Tineretului Maghiar din România.

Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte MEDIAFAX.RO pe FACEBOOK »

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Taguri:
TOKES ,
AUTONOMIE ,

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax SA.