Eurodeputatul Victor Negrescu sesizează Curtea de Justiţie dacă România nu intră în Schengen în 2022

Eurodeputatul Victor Negrescu a declarat, miercuri, în Parlamentul European, că este pregătit să apere la Curtea de Justiţie a UE dreptul românilor de a face parte din spaţiul Schengen, dacă nu va fi adoptată o decizie privind aderarea în acest an.

3434 afișări
Imaginea articolului Eurodeputatul Victor Negrescu sesizează Curtea de Justiţie dacă România nu intră în Schengen în 2022

Eurodeputatul Victor Negrescu sesizează Curtea de Justiţie dacă România nu intră în Schengen în 2022

În cadrul discursului susţinut în plenul Parlamentului European, europarlamentarul Victor Negrescu s-a declarat pregătit să apere dreptul românilor de a face parte din spaţiul Schengen, la Curtea de Justiţie a UE, solicitând în acest sens sprijinul celorlalţi eurodeputaţi, în cazul în care o decizie privind aderarea nu va fi adoptată în acest an.

Acesta a subliniat că toate guvernele social-democrate europene susţin aderarea României la spaţiul Schengen şi le-a solicitat liderilor politici de centru-dreapta să îşi convingă propriile guverne în loc să ţină discursuri în plenul Parlamentului European.

„Este suficient. În ultimii 11 ani am insistat în repetate rânduri pentru aderarea României la Schengen. Întrebarea reală este cine se opune şi de ce? Toţi liderii europeni social-democraţi au declarat că susţin aderarea României. Nu am auzit acest lucru de la toate guvernele de centru-dreapta. Îi rog pe reprezentanţii lor nu doar să vorbească aici, ci să meargă să discute cu colegii lor politici, spre exemplu din Olanda”, a afirmat reprezentantul României în Parlamentul European, Victor Negrescu.

Eurodeputatul social-democrat a cerut ca reprezentanţii Consiliului să îşi asume un vot în luna decembrie pentru aderarea României anul viitor, evocând unul din zecile de mii de mesaje ce urmează a fi depuse la sediul instituţiei europene ca urmare a campaniei #RomâniiMerităÎnSchengen, organizată împreună cu Partidul Social Democrat şi PES activists România.

„Dar dacă toţi din sală suntem pentru aderare, atunci insist ca cei din Consiliu să ne spună clar dacă în decembrie va exista un vot pentru aderarea României la Schengen începând de anul viitor. Iar dacă nu se va întâmpla, propun ca noi, eurodeputaţii, să solicităm sprijinul Curţii de Justiţie a Uniunii Europene. Şi sunt convins şi că mulţi europeni ne vor susţine. Într-unul din zecile de mii de mesaje transmise de români liderilor europeni, pe care le voi depune la sediul Consiliului, Irina, o tânără de 23 de ani, din Alba Iulia scrie că aderarea la Schengen înseamnă pentru ea că românii devin cetăţeni europeni cu drepturi depline. Realitatea este simplă: Românii merită în Schengen!” a conchis vicepreşedintele PSD, Victor Negrescu.

Dezbaterea în plen privind aderarea României şi Bulgariei la spaţiul Schengen, realizată cu sprijinul grupului social-democrat din Parlamentului European şi a liderului său, Iratxe Garcia Perez, a pornit de la o iniţiativă a eurodeputatului român care a obţinut în luna septembrie sprijinul unui număr important de deputaţi europeni, din toate grupurile politice pro-europene şi din diferite state membre, pentru a chema în plenul Parlamentului European reprezentanţii Consiliului UE şi ai Comisiei Europene în cadrul unei dezbateri având ca temă aderarea României şi Bulgariei la spaţiul Schengen, dar şi pentru ca aceste instituţii să prezinte urgent un calendar de aderare şi, totodată, să precizeze dacă în luna decembrie, conform solicitării făcute de semnatari, va fi supusă la vot extinderea spaţiului european de liberă circulaţie. Dezbaterea va fi urmată de o rezoluţie care va fi aprobată în cadrul următoarei sesiuni a legislativului european din luna octombrie.

Europarlamentarul a iniţiat recent campania #RomâniiMerităÎnSchengen, împreună cu Partidul Social Democrat şi PES activists România, prin intermediul căreia, în prima parte a anului, au fost contactaţi toţi liderii europeni care pot influenţa decizia privind aderarea României la spaţiul Schengen, iar în prezent, în întreaga ţară, se strâng mesajele de susţinere a acestui obiectiv, transmise de români prin intermediul a zeci de mii de cărţi poştale puse la dispoziţie de organizatori şi care vor fi depuse la sediul Consiliului.

Totodată, prin amendamentele formulate la bugetul european pentru anul 2023, europarlamentarul Victor Negrescu a obţinut fonduri suplimentare de 25 de milioane de euro, prin intermediul cărora se va facilita integrarea României în spaţiul Schengen.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici