Europarlamentar PNL: Foarte slabă prestaţia lui Teodorovici în faţa membrilor ECON. A generat confuzie

Europarlamentarul PNL Siegfried Mureşan a catalogat ca „foarte slabă prestaţia” lui Eugen Teodorovici la şedinţa Comisiei afaceri economice şi monetare (ECON) de la Bruxelles, unde ministrul Finanţelor a prezentat priorităţile Preşedinţiei române a ECOFIN, însă mai mult a creat confuzie.

297 afișări
Imaginea articolului Europarlamentar PNL: Foarte slabă prestaţia lui Teodorovici în faţa membrilor ECON. A generat confuzie

Europarlamentar PNL: Foarte slabă prestaţia lui Teodorovici în faţa membrilor ECON. A generat confuzie

„Foarte slabă prestaţia din această seară a ministrului Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici, în Parlamentul European. Să vă explic de ce! În calitatea sa de preşedinte în exerciţiu al Consiliului Afaceri Economice şi Financiare (ECOFIN) ale UE, ministrul Teodorovici a venit în seara asta în faţa noastră, a membrilor Comisiei afaceri economice şi monetare (ECON) din Parlamentul European, pentru a prezenta priorităţile Preşedinţiei române a ECOFIN pentru următoarele 6 luni”, a scris Siegfried Mureşan, luni pe Facebook.

Acesta a adăugat că Eugen Teodorovici nu a reuşit să ofere explicaţi despre cum va gestiona Preşedinţia română a Consiliului UE dosare importante precum Fondul Monetar European, Funcţia Europeană de Stabilitate a Investiţiilor şi capacitatea bugetară a zonei euro.

„A «reuşit», în schimb, în primul rând, să rateze toate şansele de a lua o poziţie publică în avantajul României pe dosare extrem de importante precum Fondul Monetar European, capacitatea bugetară a zonei euro şi Funcţia Europeană de Stabilitate a Investiţiilor. L-am întrebat chiar eu despre cum vede Preşedinţia română aceste dosare tocmai pentru a-i da oportunitatea să vorbească despre ceea ce e important pentru România şi să pună ţara noastră în centrul atenţiei. A ratat această oportunitate. S-a limitat la răspunsuri vagi fără consistenţă şi relevanţă politică”, a explicat Siegfried Mureşan.

De asemenea, eurodeputatul liberal spune că ministrul Finanţelor a oferit răspunsuri vage atunci când l-a rugat să răspundă la întrebarea despre poziţia Guvernului cu privire la dosarul referitor la Fondul Monetar European.

„Mai mult, a generat confuzie în rândul colegilor de comisie. La întrebarea mea privind poziţia Guvernului României pe dosarul referitor la Fondul Monetar European, Teodorovici a dat un răspuns vag, dar care arăta o contradicţie cu poziţia Comisiei Europene, instituţia care a propus dosarul. Când un alt coleg din Parlament l-a rugat să ia o poziţie politică şi să clarifice dacă poziţia Guvernului României şi a Preşedinţiei române a Consiliului diferă de cea a Comisiei, a evitat răspunsul. Nici nu şi-a dat seama de contradicţia dintre generalităţile lui şi poziţia Comisiei.

A generat confuzie totală în rândul colegilor din Parlamentul European vorbind de mai multe dosare pe care doreşte să ajungă la un acord în timpul preşedinţiei române a ECOFIN, printre care Pachetul privind finanţarea sustenabilă şi Pachetul privind distribuţia transfrontalieră a fondurilor de investiţii. Or, în programul oficial al Preşedinţiei române a ECOFIN, apărea un singur dosar de finalizat, propunerea Comisiei Europene privind accizele. Acest lucru creează confuzie în rândul negociatorilor din Parlamentul European pe acele dosare. Aceşti negociatori trebuie să lucreze cu reprezentanţii ECOFIN şi cu Comisia Europeană pentru a ajunge la un acord”, a completat Mureşan.

Acesta a mai precizat că Eugen Teodorivici a spus că „rămâne de văzut” dacă priorităţile din programul prezentat la începutul Preşedinţiei române a Consiliului UE vor fi aceleaşi ca cele prezentate în şedinţa de luni a ECON.

„Ei bine, ei primesc, de la o săptămână la alta, informaţii contradictorii privind priorităţile Preşedinţiei române a ECOFIN. Văzând această confuzie, l-am întrebat chiar eu dacă priorităţile Preşedinţiei române a ECOFIN sunt cele din programul redactat la începutul preşedinţiei sau cele prezentate în această seară. Mi-a răspuns că rămâne de văzut. Aceste lucruri fac diferenţa între un ministru puternic, care foloseşte preşedinţia ECOFIN pentru a ajunge la un consens european şi pentru a aduce în faţă priorităţile propriei ţări şi un ministru care citeşte de pe foaie şi se limitează doar la a spune că vom trăi şi vom vedea”, a conchis europarlamentarul PNL.

Reuniunea Consiliul Afaceri Economice şi Financiare (ECOFIN) va avea loc, marţi, la Bruxelles. La eveniment va participa şi ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, care va prezenta programul de lucru în domeniul economic şi financiar pentru următoarele şase luni în care România va deţine Preşedinţia Consiliului UE.

Potrivit site-ului Preşedinţiei române a Consiliului UE, Consiliul va discuta despre InvestEU, o propunere de program de sprijinire a investiţiilor, a inovării şi a creării de locuri de muncă în UE. Obiectivul este acela de a reuni în cadrul unui singur program diferitele instrumente disponibile în prezent pentru sprijinirea investiţiilor şi a creării de locuri de muncă în UE, în contextul următorului cadru financiar multianual (CFM 2021-2017).

Consiliul trebuie să adopte concluzii privind analiza anuală a creşterii efectuată de Comisie şi privind dezechilibrele macroeconomice în statele membre. De asemenea, Consiliul va aproba un proiect de recomandare privind politicile economice ale zonei euro, conform sursei citate.

Totodată, miniştrii vor face bilanţul negocierilor purtate în prezent pentru revizuirea arhitecturii existente a supravegherii financiare. În urma discuţiei, miniştrii vor trebui să hotărască dacă este cazul ca dispoziţiile referitoare la consolidarea supravegherii activităţilor de combatere a spălării banilor şi a finanţării terorismului să fie separate de restul revizuirii sistemului european.

Miniştrii vor discuta despre măsurile luate ca urmare a summitului euro din decembrie, când liderii au ajuns la un acord asupra principalelor caracteristici ale reformei uniunii economice şi monetare.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici