Europarlamentar PSD, membru în Comisia LIBE, despre votul în cazul Kovesi: Unii au votat emoţional

Eurodeputatul PSD Gabriela Zoană, membru în Comisia LIBE unde Laura Codruţa Kovesi a fost pe primul loc la votul pentru funcţia de procuror-şef european, a declarat pentru MEDIAFAX că „unii au votat emoţional, alţii după cum au considerat”.

2994 afișări
Imaginea articolului Europarlamentar PSD, membru în Comisia LIBE, despre votul în cazul Kovesi: Unii au votat emoţional

Membru în Comisia LIBE, despre votul în cazul Kovesi: Unii au votat emoţional

„Este opţiunea până la urmă individuală a eurodeputaţilor prezenţi în sală. Au lipsit mulţi eurodeputaţi. Cei care au lipsit, unii au fost substituiţi, alţii nu au fost substituiţi şi nu a votat nimeni în locul lor. E opţiunea deputaţilor prezenţi în sală. E absolut firescă să respectăm votul fiecăruia. A fost un vot secret. Unii au votat emoţional, alţii au votat fiecare după cum a considerat. Fiecare a votat conform criteriilor pe care în mod normal şi le-a stabilit fiecare. Sau în urma audierii de ieri (marţi – n.r.). Am auzit multe persoane care ar fi votat emoţional. Iarăşi este o chestiune pe care este greu să o comentăm pentru că este votul individual. A fost un vot secret. Procedura a fost pe bază de bilete, nu a fost electronică. Fiecare a bifat candidatul pe care l-a preferat. Deci nu a exista opţiunea să dai un punctaj tuturor candidaţilor. Nu a fost o decizie, să spunem, strict profesională în urma analizei dosarului profesional al fiecărui candidat”, a afirmat Gabriela Zoană, miercuri, pentru MEDIAFAX.

Europarlamentarul PSD a adăugat că până la urmă a fost un vot politic în Comisia LIBE deoarece toţi eurodeputaţii fac parte din grupuri politice.

„Este un vot care a fost dat într-o comisie a PE, Comisia pe justiţie într-adevăr, dar este până la urmă un vot politic, pentru că au votat până la urmă eurodeputaţi care aparţin de diverse grupuri politice. La Consiliul UE nu a fost un vot politic, pentru că acolo au votat ambasadorii, însă în Parlament, reprezentanţii, absolut toţi, sunt oameni politici”, a conchis Zoană.

Despre singurul vot alb dat în şedinţa Comisiei LIBE, aceasta a explicat că semnificaţia este faptul că o persoană s-a abţinut.

„Există eurodeputaţi care nu sunt de acord cu instituţie, nu consideră că este utilă”, a explicat Zoană.

Laura Codruţa Kovesi a primit cele mai multe voturi în comisia LIBE, şi anume, 26 de voturi. Jean-François Bohnert a primit 22 de voturi şi un vot Andres Ritter.

Preşedintele Comisiei LIBE din PE, Claude Moraes, a anunţat după vot că va transmite o scrisoare către şeful Conferinţei preşedinteţilor pentru a îi anunţa rezultatul, iar pe baza mandatului Conferinţei preşedinţilor va începe negocierile cu Consiliul UE pentru un acord cu privire la candidatul pentru şefia Parchetului European.

Laura Codruţa Kovesi a primit, marţi, cele mai multe voturi şi în Comisia pentru Control Bugetar (CONT), şi anume 12, faţă de Bohnert- 11 voturi, iar Andres Ritter, care a primit un vot.

Procurorul Jean-François Bohnert, din Franţa, s-a clasat pe primul loc în urma votului reprezentanţilor permanenţi ai statelor în Consiliul Uniunii Europene privind desemnarea procurorului-şef european, au afirmat surse citate de site-ul de ştiri New Europe, fiind urmat de Laura Codruţa Kovesi, din România, şi de germanul Andres Ritter.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici