Europarlamentar român: energia la preţuri accesibile trebuie să provină din surse regenerabile

Şeful Delegaţiei Române PSD din Parlamentul European, Dan Nica, anunţă că grupul S&D îşi doreşte energie la preţuri accesibile din surse regenerabile pentru a-i proteja pe cetăţenii vulnerabili din statele membre.

200 afișări
Imaginea articolului Europarlamentar român: energia la preţuri accesibile trebuie să provină din surse regenerabile

Europarlamentar român: energia la preţuri accesibile trebuie să provină din surse regenerabile

Eurodeputatul consideră că în contextul actual, al exploziei preţurilor la energie şi gaze, statele membre ale Uniunii Europene, printre care şi România, trebuie să investească rapid în energie regenerabilă pentru a asigura acces tuturor cetăţenilor, în mod special categoriilor vulnerabile.

„Conform celor mai recente date ale Comisiei, la nivelul UE sunt încă 31 de milioane de oameni vulnerabili în privinţa accesului la energie. Cifrele ar putea creşte dramatic din cauza crizei preţurilor din această perioadă, criză care ar trebui să fie un semnal că este necesar să investim masiv în eficienţa energetică şi în surse regenerabile. Un astfel de pas va duce nu numai la reducerea emisiilor, ci şi la stabilizarea preţurilor la energie, reducând dependenţa energetică faţă de ţările terţe. Grupul nostru parlamentar nu are nicio îndoială cu privire la necesitatea de a îmbunătăţi rezilienţa, securitatea şi siguranţa energetică în întreaga UE. Salutăm acţiunile întreprinse de Comisia Europeană, cum ar fi setul recent de instrumente pentru combaterea creşterii preţurilor la energie şi propunerile legislative cheie, însă o pregătire eficientă pentru posibile şocuri reprezintă o necesitate absolută”, a explicat Dan Nica, prin intermediul unui comunicat de presă.

Miercuri, în plenul Parlamentului European, Comisarul pentru energie, Kadri Simson, a prezentat raportul privind starea uniunii energetice în 2021. Documentul evaluează progresele înregistrate de UE în realizarea tranziţiei către o energie curată, la aproape doi ani de la lansarea Pactului verde european.

Raportul arată că, în 2020, sursele regenerabile de energie au depăşit pentru prima dată combustibilii fosili ca sursă principală de energie în UE, generând 38% din energia electrică, faţă de 37% în cazul combustibililor fosili.

Raportul prezentat de Comisarul pentru energie mai arată că, până în prezent, 9 state membre ale UE au eliminat cărbunele, 13 s-au angajat să îl elimine treptat până la o anumită dată, iar alte 4 analizează posibile calendare de eliminare.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici