EXCLUSIV | PNRR-ul României, în evaluări şi rectificări. Când va fi gata proiectul final? Răspunsul Ministerului Investiţiilor şi Proiectelor Europene

  • PNRR-ul ţării se află în etapa de evaluare, discuţii tehnice fiind purtate zilnic între funcţionarii de la minister şi reprezentanţii Comisiei Europene, se arată într-un răspuns la o solicitare a Mediafax şi Aleph News privind stadiul planului.
  • Termenul limită pentru această etapă este luna iulie 2021.
  • Apoi, din septembrie 2021, se va lucra împreună cu Comisia la actele de punere în aplicare a Planului, iar Comisia va emite propunerea de adoptare a Planului.
1086 afișări
Imaginea articolului EXCLUSIV | PNRR-ul României, în evaluări şi rectificări. Când va fi gata proiectul final? Răspunsul Ministerului Investiţiilor şi Proiectelor Europene

România are de trimis o serie de clarificări suplimentare cerute de către Comisia Europeană, însă nu are de refăcut proiecte ci doar mici corecturi, susţine echipa de comunicare a Ministerului Investiţiilor şi Proiectelor Europene (MIPE),  într-un răspuns pentru Mediafax şi Aleph News.

 

PNRR-ul României. Care este stadiul discuţiilor cu Comisia Europeană?

 
Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) se află în etapa de evaluare, care presupune solicitări de clarificări suplimentare din partea Comisiei, referitoare la diverse aspecte tehnice ale documentului.
 
Aceste discuţii tehnice se desfăşoară zilnic între partea română şi reprezentanţii CE fie în format teleconferinţă, fie în scris. Este un ritm normal de lucru şi parte din procesul de evaluare/negociere. Consultările tehnice cu reprezentanţii Comisiei Europene se desfăşoară constructiv, iar evoluţia acestora este foarte bună”, se arată în răspunsul instituţiei. 
 
Comisia Europeană evaluează toate planurile de redresare şi rezilienţă propuse de Statele Membre, prin intermediul unui sistem de punctare pe criterii in conformitate cu Anexa V la Regulamentul 2021/241, legate de recomandările specifice fiecărei ţări, inclusiv cu privire la etichetele de verde şi digital - condiţii prealabile pentru o evaluare pozitivă.
 
Astfel, pentru anumite etichetări, ţinte, jaloane sau costuri estimate sunt solicitate diverse clarificări. Conform art.19 din Regulament, orice Stat Membru poate transmite clarificări sau explicaţii suplimentare, poate înainta justificări detaliate sau chiar înlocui un proiect, dacă, în urma consultărilor, se concluzionează că această acţiune ar asigura într-un mod mai eficient îndeplinirea obiectivelor Mecanismului.
 
„Nu ne confruntăm cu situaţia de a reface proiecte”, conchide ministerul.
 

PNRR-ul României. Când va fi gata forma finală a pentru a obţine unda verde a CE? 

Conform calendarului stabilit împreună cu Comisia Europeană, etapă de evaluare se va finaliza în luna iulie. În luna august, CE nu lucrează pe documente, fiind perioadă de concedii. „La începutul lunii septembrie, se va lucra împreună cu Comisia la actele de punere în aplicare a Planului, iar Comisia va emite propunerea de adoptare a Planului. Ulterior, urmează etapa aprobării de către Consiliu, care are la dispoziţie patru săptămâni de la adoptarea propunerii Comisiei”, se mai arată în răspuns. 
 

Câţi specialişti sunt implicaţi în refacerea proiectelor PNRR?

 
În procesul de elaborare a documentului, au fost implicaţi aproximativ 150 funcţionari din cadrul ministerelor de linie, din care 30 angajaţi în Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene. Instituţia precizează că formularea răspunsurilor la solicitările de clarificări venite din partea Comisiei Europene, transmiterea/retransmiterea documentelor justificative, precum şi alte acţiuni derivate din procesul de negociere sunt gestionate de aceeaşi echipă, în strânsă colaborare cu responsabilii din ministerele de resort.
 
Solicitarea premierului Cîţu de a nu fi efectuate concedii de odihnă până la încheierea discuţiilor cu Comisia Europeană de către angajaţii implicaţi în proces a fost respectată până la această oră?
 
„La nivelul MIPE, grupul de specialişti implicaţi în gestionarea PNRR a lucrat permanent şi eficient, fiind concentrate toate resursele necesare, astfel încât angajamentele şi termenele asumate de România să fie respectate. Au fost aprobate concedii limitate, pentru persoane care nu erau implicate în etapa de clarificări care se desfăşura în acel moment, echipa funcţionând la capacitate optimă”, transmit reprezentanţii ministerului.
 

Ungaria, pusă pe hold

Între timp, vecina noastră, Ungaria, are probleme cu PNRR-ul său. Comisia Europeană suspendă aprobarea planului de redresare al Ungariei, anunţă liderul grupului Renew din Parlamentul European, Dacian Cioloş. 

Cioloş spune că suspendarea PNRR-ului nu este o pedepsire a Ungariei. Acesta spune că 87% din maghiar sunt de părere că gradul de corupţie din ţară este unul ridicat şi că oameni merită fondurile de rezilienţă, nu ginerele lui Orban.
 
Liderul Renew reaminteşte că grupul din Parlamentul European, Renew Europe, a cerut suspendarea PNRR al Ungariei.
 
De ce? Pentru că astăzi nu avem garanţii că banii vor ajunge la ungurii cinstiţi şi merituoşi - şi nu la apropiaţii lui Orban”, adaugă Cioloş.
 
Acesta i-a cerut săptămâna trecută Ursulei von der Leyen să nu aprobe PNRR al Ungariei pentru ca cele şapte miliarde de euro „să nu ajungă în buzunarele greşite”, în condiţiile în care Ungaria nu recunoaşte competenţa Parchetului European.
 
Dragă Ursula, Vă scriem pentru a ne exprima îngrijorările. Până la 12 iulie va trebui <să aprobaţi> planul de recuperare şi rezilienţă al lui Viktor Orbán. Ungaria este eligibilă să primească până la 7 miliarde de euro. Şi totuşi veţi avea foarte puţine mijloace pentru a vă asigura că aceşti bani nu ajung în buzunarele greşite - după cum ştiţi, regimul Orbán nu recunoaşte competenţa Parchetului European. Frauda în Ungaria lui Viktor Orbán este endemică - sau pentru a cita Comisia: este <sistemică>. În 2020, serviciile dvs. au constatat inadecvarea cadrului anticorupţie al Ungariei şi că <ancheta şi urmărirea penală par mai puţin eficiente în Ungaria decât în alte state membre> şi <lipsesc acţiuni sistematice determinate pentru urmărirea penală a corupţiei la nivel înalt>”, potrivit scrisorii semnată de către Dacian Cioloş. 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici