EXCLUSIV Programul PNL la europarlamentare: Liberalii vor eliminarea vizei pentru românii care merg în SUA

PNL va lansa pe 13 mai programul pentru alegerile europarlamentare. Printre obiectivele liberalilor sunt eliminarea vizei turistice pentru românii care vor să călătorească în SUA sau reabilitarea termică a 500.000 de apartamente din România din bugetul UE, potrivit documentului obţinut de MEDIAFAX.

761 afișări
Imaginea articolului EXCLUSIV Programul PNL la europarlamentare: Liberalii vor eliminarea vizei pentru românii care merg în SUA

EXCLUSIV Programul PNL la europarlamentare: Liberalii vor eliminarea vizei pentru românii care merg în SUA

Programul politic al PNL la alegerile pentru PE este sub sloganul „România în primul rând. E timpul României!”.

Printre obiectivele care vor fi anunţate de liberali pe 13 mai, în cadrul unui eveniment ce va avea loc la un hotel din Capitală, vizează domenii precum agricultura, infrastructura, turismul, dar şi mass-media.

Potrivit documentului obţinut de MEDIAFAX, liberalii doresc eliminarea vizelor turistice pentru cetăţenii români care călătoresc în Statele Unite.

„Pentru românii care călătoresc în Statele Unite: Europarlamentarii Partidului Naţional Liberal vor cere încă din prima zi de mandat Comisiei Europene să intensifice dialogul cu administraţia americană pentru ca în prima parte a mandatului de europarlamentar să eliminăm vizele turistice pentru cetăţenii români care călătoresc în Statele Unite”, se arată în document.

O altă propunere se referă la înfiinţarea unui mecanism care să monitorizeze situaţia statului de drept şi respectarea drepturilor fundamentale în toate statele Uniunii Europene.

Un alt obiectiv asumat de PNL îl reprezintă reabilitarea termică a 500.000 de apartamente din România cu fonduri din bugetul Uniunii Europene pe perioada 2021-2027.

Combaterea fake news şi digitalizarea

Liberalii mai vor înfiinţarea unui Centru European Permanent care să monitorizeze şi să combată fenomenul fake news (ştirilor false - n.r.).

„Înfiinţarea Centrului European pentru Monitorizarea şi Combaterea Dezinformării va contribui la coordonarea eforturilor naţionale şi dezvoltarea unor metodologii comune la nivel european pentru combaterea fenomenului. Pentru acces la tehnologiile viitorului: PNL sprijină crearea unui program strategic de investiţii în tehnologiile viitorului: inteligenta artificială, blockchain, computere de înaltă performanţă, imprimarea 3D, conectivitate 5G, oraşe şi sate inteligente”, conform sursei citate.

„Pentru alfabetizare digitală: PNL va sprijini crearea unui program naţional de formare în domeniul digital dedicat persoanelor fizice şi IMM-urilor. Domeniile eligibile vor porni de la limbaje de programare până la tehnologii avansate. Acest program poate fi extins şi altor categorii ale populaţiei precum şomeri si pensionari. Pentru o interacţiune mai simplă cu statul: Romania este pe ultimul loc in Europa la servicii realizate online şi servicii publice digitale pentru întreprinderi (e-government). PNL sprijină adoptarea componentelor open-source din Mecanismul pentru Conectarea Europei în domeniul digital pentru livrarea mai rapida şi mai sigura a acestor servicii. PNL va propune digitalizarea completă, prin intermediul fondurilor structurale, a registrului funciar şi de cadastru pentru a face înregistrarea proprietăţilor mai uşoară si mai sigură”, se arată în programul politic al partidului.

Şcolile de meserii, după model european

Un alt obiectiv al liberalilor costă în redeschiderea şcolilor de meserii după modele de succes din Europa inclusiv pentru domeniile digitale: „Europarlamentarii PNL vor propune un Summit european anual care să includă reprezentanţi din domeniul educaţiei din toate statele Uniunii Europene, asigurându-se astfel un schimb de bune practici”.

PNL va sprijini introducerea de programe de antreprenoriat în universităţi şi licee cu scopul clar de valorificare eficientă a resurselor locale. Liberalii mai vor înfiinţarea, cu ajutorul fondurilor europene, a unei competiţii de idei de afaceri. Nu în ultimul rând, PNL doreşte aplicarea unui program de monitorizare a evoluţiei mediului antreprenorial din România aliniat practicilor europene şi internaţionale”.

„PNL doreşte să folosească fonduri structurale şi naţionale pentru îmbunătăţirea cu 50% a accesului la capitalul de risc pentru investitori prin crearea unei scheme de investiţii în sectoarele strategice. PNL susţine crearea de reţele regionale si a unei asociaţii naţionale a Business Angels în România inclusiv sprijinirea în primii ani prin fonduri europene pentru formare şi schimb de experienţă cu reţelele mai experimentate din Europa (EBAN)”, precizează documentul.

Suport pentru IMM-uri printr-o legislaţie simplificată

PNL va sprijini în cadrul Parlamentului European evoluţia cadrului de reglementare european pentru ofertele iniţiale de monede (ICOs) şi registrul electronic descentralizat (DLTs) în contextul noului plan de acţiune FinTech al Uniunii Europene.

„Pentru a sprijini micro-întreprinderile, startup-urile si scaleup-urile inovatoare, dar şi pentru a proteja investitorii, Uniunea Europeană trebuie să creeze un regim legislativ favorabil pentru ICO-uri care să nu împovăreze aceste proiecte dar care să le ofere certitudine legală. PNL va susţine în Parlamentul European o schemă europeană pentru Startup-uri şi Scaleup-uri care să promoveze şi să faciliteze participarea angajaţilor la profit (prin deţinerea de acţiuni)”, argumentează liberalii, potrivit sursei citate.

Reabilitatea drumurilor judeţene şi facilităţi şi Programul „Prima fermă”

PNL sprijină, totodată, crearea unui proiect naţional pentru reabilitarea drumurilor judeţene în următorii 3 ani folosind fondurile structurale europene.

În domeniul agriculturii, partdul condus de Ludovic Orban propune înfiinţarea „Programului prima fermă” care se adresat tinerilor prin subvenţionarea dobânzii aferente creditului necesar achiziţionării de teren pentru dezvoltarea fermei. PNL mai propune „Programul prima seră” care să fie finanţat prin fonduri europene prin care fermierii îşi vor putea construi sere.

Liberalii susţin şi ideea unui program de tip „Rabla” pentru achiziţionarea de utilaje necesare agriculturii. De asemenea, europarlamentarii PNL vor propune crearea unei capacităţi de cercetare la nivel european a virusului pestei porcine africane. Această propunere va putea fi sprijinită în cadrul programelor de finanţare europene pentru cercetare.

Un alt obiectiv care va fi asumat de PNL vizează aderarea României la zona Euro şi la Spaţiul Schengen. Formaţiune va susţine şi extinderea numărului de grăniceri în cadrul Agenţiei Europene pentru Poliţia de Frontieră şi Garda de Coastă.

Partidul condus de Ludovic Orban are pe lista 42 de candidaţi în total. Liberalii deschid lista la europene cu jurnalistul Rareş Bogdan, urmat de Mircea Hava, primar Alba Iulia, Siegfried Mureşan, europarlamentar, Daniel Buda, europarlamentar, Adina Vălean, europarlamentar, Vasile Blaga fost co-preşedinte PNL şi fost preşedinte PDL, Dan Motreanu, fost deputat, Gheorghe Falcă, primar Arad, Cristian Buşoi, europarlamentar, Marian-Jean Marinescu, europarlamentar, Vlad Nistor şi Mihai Ţurcanu.

Alegerile pentru Parlamentul European au loc pe 26 mai.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici