EXCLUSIV - Valeriu Stoica: Renunţ la candidatura pentru o funcţie în PDL, mă dedic exclusiv ISP

Vicepreşedintele PDL Valeriu Stoica a declarat, miercuri, pentru MEDIAFAX, că a decis, în urma unei analize personale, să renunţe la candidatura pentru o funcţie în conducerea democrat-liberalilor, urmând să se dedice exclusiv activităţii la ISP, din postura de simplu membru al PDL.

2318 afișări
Imaginea articolului EXCLUSIV - Valeriu Stoica: Renunţ la candidatura pentru o funcţie în PDL, mă dedic exclusiv ISP

EXCLUSIV - Valeriu Stoica: Renunţ la candidatura pentru o funcţie în PDL, mă dedic exclusiv ISP (Imagine: Andrei Pungovschi/Mediafax Foto)

Stoica a spus că a avut "onoarea de a fi invitat de domnul Emil Boc să candidez în echipa sa", pentru una din funcţiile de la vârful ierarhiei partidului, invitaţie care reflectă "o încredere" din partea premierului şi pentru care i-a "mulţumit sincer", dar care l-a pus şi în faţa unei "alegeri dificile".

"Am avut onoarea de a fi invitat de domnul Emil Boc să candidez în echipa sa pentru una din funcţiile de la vârful ierarhiei partidului, invitaţie care reflectă o încredere din partea sa pentru care i-am mulţumit în cel mai sincer mod. Am fost pus în faţa unei alegeri dificile: pe de o parte, să îmi menţin poziţia de decizie la vârful partidului; pe de alta, să mă retrag din prima linie şi să continui efortul de consolidare a identităţii partidului şi a bazei sale doctrinare, păstrându-mi doar rolul de preşedinte al Institutului de Studii Populare", a spus pentru MEDIAFAX Stoica.

Stoica a precizat că în urma "unei analize la care orice om responsabil este obligat în momente de cumpănă" a ajuns la concluzia că "circumstanţele politice şi personale" nu îi mai permit să se dedice ambelor funcţii în acelaşi timp.

"Ca urmare a unei analize la care orice om responsabil este obligat în momente de cumpănă, am ajuns la concluzia că circumstanţele politice şi personale nu mai îmi permit să mă dedic ambelor funcţii în acelaşi timp. În aceste condiţii, am ales ca de acum înainte să îmi continui activitatea politică doar în calitate de simplu membru al PDL, mandatat să asigure realizarea programului început la ISP. Altfel spus, am decis ca la Convenţia Naţională a PDL din această lună să nu candidez pentru nici o funcţie de conducere", a mai spus, pentru MEDIAFAX, vicepreşedintele PDL.

Stoica a susţinut că decizia sa este determinată şi de faptul că "viitorul PDL cere o investiţie masivă de efort în zona dezvoltării identităţii doctrine, a încurajării tinerilor şi a atragerii competenţelor tehnice şi intelectuale în sfera de influenţă a partidului", dar şi de conştientizarea şi principiul după care "oamenii politici trebuie să ştie nu numai când să iasă în faţă, dar şi când şi cum să se retragă în linia a doua". El speră că şi alţi colegi din partid, din generaţia sa, vor avea înţelepciunea să facă un asemenea gest.

"Am luat această decizie nu doar pentru că am convingerea că viitorul PDL cere o investiţie masivă de efort în zona dezvoltării identităţii doctrine, a încurajării tinerilor şi a atragerii competenţelor tehnice şi intelectuale în sfera de influenţă a partidului şi pentru că vreau să îmi dedic eforturile nedivizate acestui scop. Am luat această decizie şi pentru că vreau să rămân fidel unui principiu pe care, aşa cum se ştie foarte bine, l-am pus sistematic în practică în întreaga mea carieră politică. Anume, acela de a dovedi că oamenii politici trebuie să ştie nu numai când să iasă în faţă, dar şi când şi cum să se retragă în linia a doua.M-aş bucura dacă tot mai mulţi dintre colegii mei de generaţie ar înţelege acest principiu şi ar face ca şi mine un pas înapoi pentru a deschide drumul altora, mai tineri. Gestul meu implică pentru aceşti colegi de generaţie o sugestie şi o provocare. Pot şi vor să-l urmeze?! M-aş bucura ca un număr cât mai mare dintre ei să ridice această mănuşă", a mai declarat, pentru MEDIAFAX, Valeriu Stoica.

Vicepreşedintele PDL crede că "a fi în linia a doua nu înseamnă a ieşi din politică şi cu atât mai puţin din viaţa publică", ci înseamnă "a fi acolo în primul rând ca resursă şi sprijin pentru cei din linia întâi, cu solidaritate, statornicie şi inteligenţă", dar şi a fi "gata de a reveni în prima linie dacă circumstanţele o cer".

"Am dovedit de mai multe ori în cariera mea că se poate face politică mare şi din linia a doua, fără funcţii şi fără demnităţi şi am mai dovedit că se poate reveni de acolo în linia întâi, atunci când circumstanţele şi cauza ta politică spun că revenirea este necesară. Aşadar, la Convenţia PDL din această lună, voi face un pas înapoi, în linia a doua, rămânând acolo, pregătit ca întotdeauna să îmi pun experienţa politică, atâta câtă este,la dispoziţia reformiştilor din România, fie ei din PDL, fie din afara sa, în măsura în care această experienţă va fi dorită sau necesară.Pâna atunci, profit de ocazie pentru a saluta consolidarea pe scena politică românească a noii generaţii şi pentru a reaminti cald şi colegial mai vechilor generaţii că a te retrage măcar o dată în viaţă în linia a doua la momentul oportun poate valora pentru binele ţării şi al partidului tău infinit mai mult decat zece candidaturi inoportune pentru o poziţie de vârf din prima linie", a mai declarat, pentru MEDIAFAX, vicepreşedintele PDL Valeriu Stoica.

Stoica a mai spus că susţine "fără rezerve" candidatura premierului Emil Boc pentru funcţia de preşedinte al PDL, convins fiind că premierul "oferă garanţia că programul de reformare a României şi a PDL nu se va opri, că PDL îşi va consolida identitatea de unic partid de dreapta în România şi că parteneriatul dintre PDL şi liderul dreptei româneşti şi al mişcării de reformă în ţara noastră, Preşedintele Traian Băsescu, va continua şi în perioada următoare".

Vicepreşedintele PDL Valeriu Stoica, fost ministru al Jusţiţiei şi fost preşedinte al PNL este una dintre cele mai longevive prezenţe pe prima scenă politică românească.

Convenţia naţională a PDL, în care va fi aleasă noua conducere a partidului, este programată pentru 14 mai.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici