Explicaţiile lui Zegrean despre confuzia legată de OUG 114: „Lucrurile sunt încurcate”

Fostul preşedinte al CCR, Augsutin Zegrean, consideră că lucrurile sunt încurcate după ce CCR a decis că angajarea răspunderii Guvernului pentru modificarea OUG 114 este neconstituţională, în condiţiile în care a fost adoptată o altă OUG cu acelaşi conţinut ca proiectul de lege.

2675 afișări
Imaginea articolului Explicaţiile lui Zegrean despre confuzia legată de OUG 114: „Lucrurile sunt încurcate”

Explicaţiile lui Zegrean: Lucrurile sunt încurcate, este o OUG cu aceleaşi prevederi ca legea de modificare a OUG 114

Întrebat, miercuri, de corespondentul MEDIAFAX, cum îşi explică decizia CCR, care a stabilit că angajarea răspunderii Guvernului pentru modificarea OUG 114 este neconstituţională, Augustin Zegrean a spus că încurcătura rezultă din faptul că legea nu mai intră în vigoare, dar rămâne ordonanţa, iar până când aceasta nu va fi respinsă de Parlament sau declarată neconstituţională de Curte, se aplică.

„E greu de spus dacă a fost o decizie a CCR luată numai pe procedură, dar bănuiesc că are legătură cu faptul că a fost adoptată prin angajarea răspunderii. Legea nici nu a intrat în vigoare şi nu a fost promulgată pentru că a fost sesizată la CCR. Legea aceasta nu va mai produce efecte niciodată, se întoarce la Parlament, care e obligat să o pună de acord cu decizia CCR. Dar problema este încurcată de faptul că Guvernul, când a văzut că legea este atacată la Curte, a adoptat OUG nr. 1/2020 cu acelaşi conţinut, iar lucrurile se încurcă, că legea nu mai intră în vigoare, dar rămâne ordonanţa, iar până când aceasta nu va fi respinsă de Parlament sau declarată neconstituţională de Curte, ea se aplică”, a spus Zegrean.

Acesta a subliniat că Senatul a adoptat o lege de respingere a OUG nr. 1/2020, urmând ca şi Camera Deputaţilor să se pronunţe şi că rămâne de văzut ce se va întâmpla în condiţiile în care la camera inferioară este o altă majoritate.

„Lucrurile trebuie rezolvate, pentru că nu poţi rămâne cu o OUG care conţine dispoziţii despre care CCR ar fi spus că sunt neconstituţionale. Fie că Parlamentul va respinge prin lege OUG nr. 1/2020, fie că Avocatul Poporului va sesiza CCR cu privire la această ordonanţă”, a afirmat fostul preşedinte al CCR.

CCR a admis, miercuri, sesizarea formulată de PSD privind angajarea răspunderii de către Guvern pe proiectul de lege care modifică ordonanţa de urgenţă nr. 114/2018. Astfel, actul normativ care schimbă prevederile OUG 114 e neconstituţional.

PSD a sesizat CCR în legătură cu modificarea OUG 114 pe care şi-a asumat Guvernul răspunderea. Textul face referire atât la forma proiectului, respectiv faptul că există deja un proiect în Parlament cu acelaşi obiect, cât şi la fond - interzicerea cumulului pensiei cu salariul.

Printre modificările OUG 114/2018 se numără şi prorogarea, cu un an de zile, a termenului de intrare în vigoare a pensiilor speciale pentru primari. De asemenea, o altă prevedere o reprezintă îngheţarea punctului de amendă la nivelul de 145 de lei şi eliminarea taxei pe active bancare.

Măsurile din proiectul de lege pe care Guvernul şi-a asumat răspunderea au fost preluate şi adoptate printr-o ordonanţă de urgenţă care modifică OUG 114, care a fost respinsă luni de Senat.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici