Extrădarea din Madagascar. Dăncilă, după aducerea lui Radu Mazăre: Justiţia şi-a făcut datoria. Am fost la curent cu tot procesul/ Ce spune despre menţinerea lui Birchall la Ministerul Justiţiei

Premierul Viorica Dăncilă a declarat, privitor la extrădarea lui Radu Mazăre, că justiţia şi-a făcut prompt datoria, precizând că a fost la curent cu întreg procesul de aducere a fostului edil în ţară din Madagascar.

2653 afișări
Imaginea articolului Extrădarea din Madagascar. Dăncilă, după aducerea lui Radu Mazăre: Justiţia şi-a făcut datoria. Am fost la curent cu tot procesul/ Ce spune despre menţinerea lui Birchall la Ministerul Justiţiei

Dăncilă, despre aducerea lui Mazăre: Justiţia şi-a făcut datoria. Am fost la curent cu tot procesul

„Justiţia trebuie să îşi facă datoria. Şi-a făcut datoria chiar foarte prompt şi acest lucru trebuie să fie privit în mod egal indiferent de nume. Vorbim despre un gest de normalitate”, a afirmat Viorica Dăncilă, marţi la Frasin.

Întrebată dacă, în opinia ei, statul de drept în România funcţionează, Viorica Dăncilă a răspuns: „Eu zic că da. Este vizibil că da. Eu nu aş lega statul de drept de o persoană. În România statul de drept funcţionează. În România trebuie să respectăm drepturile cetăţenilor în mod egal”.

Chestionată dacă a fost o coincidenţă momentul aducerii fostului primar al Constanţei în România, în preajma alegerilor europarlamentare, şeful Executivului a replicat: „Nu ştiu dacă e o coincidenţă sau nu. Pot să spun că am fost la curent cu tot procesul de aducere în ţară din Madagascar şi noi am procedat în mod corect. Nu vreau să leg această acţiune (aducerea lui Radu Mazăre în ţară – n.r.) de vot”.

Dăncilă, despre Birchall: Dacă aş menţine-o într-o parte aş schimba configuraţia Guvernului

Premierul Viorica Dăncilă a afirmat că dacă ar menţine-o pe Ana Birchall la Ministerul Justiţiei, în condiţiile în care este şi viceprim-ministru pentru implementarea parteneriatelor strategice, asta ar însemna schimbarea configuraţiei Guvernului.

Întrebată într-o conferinţă de presă în judeţul Suceava dacă se gândeşte să o menţină pe Ana Birchall la portofoliul Justiţie, Viorica Dăncilă a răspuns: „Nu am discutat despre acest lucru. După cum ştiţi doamna Birchall este şi vicepremier pe parteneriate strategice, dacă aş menţine şi într-o parte şi alta aş schimba configuraţia Guvernului, deci ar trebui privit ca o restructurare, acest lucru îl vom discuta în Comitetul Executiv, suntem un guvern politic, deci vom lua decizia acolo”.

Pe 24 aprilie preşedintele Klaus Iohannis a luat act de demisia lui Tudorel Toader şi a semnat decretul desemnării Anei Birchall ca ministru interimar al Justiţiei.

Şeful statului a refuzat numirea lui Eugen Nicolicea, Oana Floarea şi Tit-Liviu Brăiloiu ca miniştri plini la Justiţie, Fonduri Europene şi Ministerul Românilor de Pretutindeni.

Preşedintele Iohannis a anunţat, miercurea trecută, că a transmis PSD în scris motivele pentru care a respins cele trei propuneri de miniştri, Eugen Nicolicea, Oana Florea şi Liviu Brăiloiu, precizând că este vorba despre proasta guvernare şi justiţia, pe care a catalogat-o sub asaltul PSD. În scrisori, şeful statului menţionează că niciunul dintre cei avansaţi de PSD nu deţine experienţa necesară gestionării domeniului complex pentru care a fost propus.

Fostul primar al Constanţei Radu Mazăre, extrădat din Madagascar pentru a-şi ispăşi pedeapsa de 9 ani de închisoare cu executare în România, a fost escortat cu Poliţia până la Penitenciarul Rahova. Fostul edil a fost adus cu un avion de linie Tarom, aeronava având escală la Paris.

Potrivit procedurilor, după ce este adus în ţară, fostul primar trebuie încarcerat şi apoi plasat în perioada de carantină de 21 zile.

Radu Mazăre a fost plecat în Madagascar mai bine de un an, iar acolo a făcut demersuri, potrivit avocaţilor săi, pentru a obţine azil.

Fostul primar al Constanţei a fost dat în urmărire internaţională după ce, pe 8 februarie 2019, magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie l-au condamnat definitiv la nouă ani închisoare în dosarul retrocedărilor ilegale de terenuri din Constanţa, Mamaia, plajă şi faleză.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici