Filote: Niciun Guvern din UE nu poate funcţiona şi atinge obiectivele fără încrederea cetăţenilor

Şefa Reprezentanţei Comisiei Europene în România, Angela Filote, a declarat, miercuri, că niciun guvern şi nicio structură internaţională sau supranaţională, de la nivelul întregii Uniuni Europene, nu poate funcţiona şi nu îşi poate atinge obiectivele dacă nu se bucură de încrederea cetăţenilor.

138 afișări
Imaginea articolului Filote: Niciun Guvern din UE nu poate funcţiona şi atinge obiectivele fără încrederea cetăţenilor

Filote: Niciun Guvern din UE nu poate funcţiona şi atinge obiectivele fără încrederea cetăţenilor (Imagine: Alexandru Hojda/Mediafax Foto)

Aceasta a declarat, în cadrul conferinţei ”Europa 2020 în România - priorităţi şi resurse”, că Uniunea Europeană este o uniune a solidarităţii, iar cel mai bun moment pentru a testa acestă solidaritate este la greu.

”E uşor să fii solidar atunci când totul merge bine şi toată lumea trăieşte bine, e mai greu să vezi această solidaritate într-o perioară de criză, aşa cum a existat în UE, şi criza, din păcate, nu este încă complet de domeniul trecutului”, a arătat Filote.

Aceasta a mai spus că, deşi ne aflăm în al doilea an de ieşire din criză, la nivelul cetăţeanului acest lucru nu se simte complet. ”Probabil vor mai trece ani până când cetăţenanul va avea acelaşi nivel de confort material şi mental pe care îl avea înainte de 2008”, a adăugat şefa reprezentanţei Comisiei Europene în România.

Potrivit Angelei Filote, testul îl reprezintă ”în ce măsură toate statele UE contribuie la ieşirea din criză”.

”Cu alte cuvinte, să ştiu încotro ne îndreptăm şi toată lumea să tragă în aceeaşi direcţie”, a mai spus Filote, menţionând că în acest sens s-a creat un instrument numit Semestrul European, care coordonează politicile bugetare ale statelor membre, astfel încât, încet, prin contribuţia fiecărui stat membru, să fie atinse acele ţinte din Europa 2020.

Angela Filote a mai explicat că, prin Semestrul European, România se află în consultare permanentă cu autorităţile din statele membre şi a pledat pentru ca recomandările de ţară să fie dezbătute nu numai la nivel de autorităţi şi experţi, ci cu întreaga societate, cu mediul de afaceri şi societatea civilă, pentru ca aceste ţinte ambiţioase să fie atinse.

”Ne dorim crearea în România a unei reţele a celor care vor să se implice în ieşirea din criză şi dezvoltarea economică la nivel naţional şi european”, a mai spus Filote.

Angel Filote a vorbit şi despre importanţa restabilirii încrederii cetăţenilor în politicile guvernamentale, în contextul recomandărilor de ţară stabilite de Comisia Europeană.

”Este efectiv nevoie de o mobilizare generală pentru a ieşi din criză, nu oricum, ci cu o restabilire a încrederii cetăţenilor”, a spus Angela Filote, precizând că ”această încredere a fost măsurată încă o dată la alegerile din 25 mai”.

”Niciun guvern şi nicio structură internaţională sau supranaţională, aşa cum avem în Uniunea Europeană, nu poate funcţiona şi nu îşi poate atinge obiectivele dacă nu se bucură de încrederea cetăţenilor. Asta ne propunem noi prin tot ceea ce facem şi prin Programul ”Aici Europa” în care ne propunem să discutăm despre problemele mari ale Uniunii Europene şi felul în care România, ca stat membru, doreşte să se implice în rezolvarea lor”, a arătat şefa reprezentanţei Comisiei Europene în România.

Reprezentanţa Comisiei Europene în România a organizat, miercuri, conferinţa "Strategia Europa 2020 în România - priorităţi şi resurse", în cadrul căreia se lansează noile recomandări specifice de Ţară ale Comisiei Europene pentru România, la care urma să participe şi ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici.

Ministrul Teodorovici a declinat invitaţia în ultimul moment, fiind reprezentat la acest eveniment de Mihaela Toader, directorul Direcţiei Programare din minister.

Executivul Uniunii Europene a publicat, luni, recomandări privind Programul naţional de reformă al României pentru 2014, care includ un aviz al Consiliului privind Programul de convergenţă al României pentru 2014.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici