Florin Cîţu, despre economia României: „Nu există o garanţie că se va îmbunătăţi situaţia economică în luna aprilie”

  • Fostul premier şi actualul preşedinte al Senatului şi al PNL declară că guvernul poate compensa o singură dată, dar dacă situaţia pandemică devine una permanentă, guvernele nu pot avea resurse să compenseze la infinit.
  • Afirmă că sunt două opţiuni pentru creşterea ecomomică: reducerea cheltuielilor bugetare în contextul creşterii impozitelor pentru a face deficitul mai mic sau creşterea veniturilor, încasări mai mari la buget şi corectarea mai bună a deficitului..
  • În privinţa valului Omicron, Cîţu spune că are aşteptări de la ministerul Sănătăţii condus de Alexandru Rafila.
492 afișări
Imaginea articolului Florin Cîţu, despre economia României: „Nu există o garanţie că se va îmbunătăţi situaţia economică în luna aprilie”

Florin Cîţu, declaraţii despre viitorul economic al României.

Florin Cîţu, preşedintele Partidului Naţional Liberal şi preşedintele Senatului, a făcut declaraţii privind economia României, funcţionarea coaliţiei de guvernare şi valul Omicron într-un interviu la TVR. 

Interviul s-a desfăşurat în contextul propunerilor făcute de premierul Nicolae Ciucă care a anunţat că de la 1 aprilie 2022, consumatorii casnici care au consum de 300 kilowaţi/oră „vor beneficia de ajutor care va include TVA redus cu 5%, compensarea certificatului verde, a bonusului de cogenerare pentru consum, reducerea costului consumului energiei şi investiţiile în gazele naturale”. Cîţu declară că este un succes al guvernării de compromis cu PSD, dar atenţionează că „nu există o garanţie că se va îmbunătăţi situaţia economică în aprilie”.  

Anterior, Marcel Ciolacu, preşedintele Partidului Social-Democrat şi actualul preşedinte al Camerei Deputaţilor, a postat pe pagina sa de Facebook că se declară mulţumit în privinţa acordului dintre premierul Ciucă şi demersul PSD privind adoptarea măsurilor de protejare a românilor în faţa efectelor crizei energetice. Ciolacu a spus că guvernul „ar putea reduce TVA nu doar la energie, ci şi la gaze naturale - şi nu de la 1 aprilie, ci din 1 februarie, şi de asemenea, guvernul Ciucă ar trebui să preia modelul polonez cu TVA Zero la gaze, îngrăşăminte şi alimente, şi taxe reduse la carburanţi”. 

Florin Cîţu a declarat că postarea lui Ciolacu „este una electorală” şi îi reaminteşte preşedintelui PSD că alegerile sunt în 2024, iar propunerea TVA Zero nu este realizabilă la bugetul actual al României, fiind anterior aplicată fără succes de Liviu Dragnea.    

Acesta a lăudat guvernarea PNL de anul trecut pentru eforturile de a creşte profitul şi compensarea facturilor.Recunoaşte că unele companii nu au compensat facturile şi că există riscul ca tot mai multe sectoare să ceară recompensări.„Guvernul poate compensa o singură dată, dar dacă situaţia pandemică devine una permanentă, guvernele nu pot avea resurse să compenseze la infinit”. Acesta militează pentru „reducerea cheltuielilor bugetare în contextul creşterii impozitelor pentru a face deficitul mai mic”. 

Dacă vrei să reduci rata infaţiei trebuie să reduci deficitul, a declarat preşedintele Senatului.  

Cealaltă opţiune ar fi „creşterea veniturilor, încasări mai mari şi corectarea mai bună care să asigure creştere economică peste aşteptări”.Guvernul Cîţu a aplicat ambele metode anul trecut şi fostul premier susţine că numai o economie liberală performează la aspecte precum scăderea taxelor şi supraaccizelor. Fostul premier mai spune că „acum în România e nevoie de credite cu dobândă fixă”. 

În ce priveşte subiectul despre Valul Omicron şi conflictele interne din PNL, Cîţu a declarat „hai să le acordăm şansa celor de la ministerul Sănătăţii (actualmente condus în prezent de membrul PSD, Alexandru Rafila) şi să arate cum s-au pregătit pentru acest val. Există certificatul verde şi există de asemenea, un proiect de lege pentru creşterea ratei de vaccinare", a încheiat fostul premier. 

 

 

 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici