Florin Iordache despre motivele preşedintelui privind respingerea miniştrilor: Sunt nelegale şi neconstituţionale

Deputatul PSD, Florin Iordache, a declarat, joi, pentru MEDIAFAX, că argumentele lui Klaus Iohannis privind refuzul de a numi miniştri propuşi de premierul Viorica Dăncilă „sunt nelegale şi neconstituţionale”, adăugând că CCR a spus că trebuie invocate „chestiuni de nelegalitate” pentru refuz.

423 afișări
Imaginea articolului Florin Iordache despre motivele preşedintelui privind respingerea miniştrilor: Sunt nelegale şi neconstituţionale

Florin Iordache despre motivele preşedintelui privind respingerea miniştrilor: Sunt nelegale şi neconstituţionale

„Argumentele sunt nelegale şi neconstituţionale. Primul argument, Curtea Constituţională a spus că neapărat să fie chestiuni de nelegalitate. Dacă la prima respingere invocă chestiuni de legalitate, iar aceasta cu expertiza nu are nicio treabă cu legatitatea. Nu se face şcoală din miniştri, deci, în momentul în care o persoană este desemnată ministru la un domeniu trebuie să îndeplinească condiţiile cerute de lege, şi Olguţa (Lia Olguţa Vasilescu la ministerul Transporturilor n.r.), cât şi Mircea (Mircea Drăghici la Ministerul Dezvoltării n.r.) îndeplinesc cele cerute de lege”, a declarat deputatul PSD, Florin Iordache, pentru MEDIAFAX.

Preşedintele Klaus Iohannis a motivat joi de ce a respins cele patru propuneri ale premierului Dăncilă. Este vorba despre Ilan Laufer, Mircea Draghici şi Olguţa Vasilescu-la două ministere, în cazul celei din urmă fiind invocată lipsa de expertiză.

Prima scrisoare transmisă premierului Viorica Dăncilă arată că: "Prin adresa nr. 5/6608 din data de 19 noiembrie 2018, aţi propus numirea domnului Harry-Ilan Laufer în funcţia de viceprim-ministru, ministrul dezvoltării regionale şi administraţiei publice, respectiv a doamnei Lia-Olguţa Vasilescu în funcţia de ministru al transporturilor, ca urmare a propunerii de revocare din aceste funcţii a domnului Paul Stănescu, respectiv a domnului Lucian Şova. În ceea ce priveşte propunerea de numire a domnului Harry-Ilan Laufer în funcţia de viceprim-ministru, ministrul dezvoltării regionale şi administraţiei publice constat că din documentaţia ce însoţeşte propunerea transmisă nu rezultă îndeplinirea condiţiilor prevăzute de art. 105 din Constituţie şi de art. 2 din Legea nr. 90/2001 privind organizarea şi funcţionarea Guvernului României şi a ministerelor pentru numirea în funcţia de membru al Guvernului".

Articolul 105, invocat de preşedinte face referire la incompatibilităţi, mai precis: "(1) Funcţia de membru al Guvernului este incompatibilă cu exercitarea altei funcţii publice de autoritate, cu excepţia celei de deputat sau de senator. De asemenea, ea este incompatibilă cu exercitarea unei funcţii de reprezentare profesională salarizate în cadrul organizaţiilor cu scop comercial.
(2) Alte incompatibilităţi se stabilesc prin lege organică".

Cât priveşte propunerea în persoana Liei Olguţa Vasilescu la Transporturi, se arată că: "persoana nominalizată nu are expertiza necesară gestionării domeniului complex al transporturilor".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici