FOCUS: Congresul PC alege, duminică, noua conducere a partidului lui Dan Voiculescu

PC îşi va alege, duminică, noul preşedinte, Congresul partidului anunţându-se fără surprize deoarece Daniel Constantin, fost director al APIA, are cele mai mari şanse de a ocupa locul rămas vacant în urma demisiei Danielei Popa.

89 afișări
Imaginea articolului FOCUS: Congresul PC alege, duminică, noua conducere a partidului lui Dan Voiculescu

Preşedintele fondator al PC, Dan Voiculescu (Imagine: Mediafax Foto)

Fostul preşedinte Daniela Popa a părăsit PC după ce a fost numită de Parlament membru în Consiliul pentru Supravegherea Asigurărilor, aceasta lăsând vacant şi locul de deputat din colegiul 19 din sectorul 4.

Daniel Constantin are prima şansă la şefia PC, având în vedere că acesta este preferat de Dan Voiculescu şi este un apropiat al preşedintelui fondator. Contracandidatul lui Constantin este un lider local de la Hunedoara, Petre Mărginean, care, de fapt, s-a înscris şi pe lista candidaţilor pentru posturile de vicepreşedinţi.

Congresul va modifica Statutul partidului pentru a crea funcţia de prim-vicepreşedinte pentru Cristian Popescu Piedone, primarul Sectorului 4, acesta fiind răsplătit, astfel, pentru faptul că PC a câştigat, la alegerile parlamentare, în acest sector, trei mandate de parlamentari din cele cinci pe care le are, inclusiv mandatul de senator al lui Voiculescu.

Totodată, liderii partidului se pegătesc, astfel, pentru alegerile parlamentare parţiale din colegiul 19, unde o vor avea drept candidată pe Liliana Mincă, fosta şefă a Loteriei.

Alte modificări ale Statutului PC vizează înfiinţarea Ligii întreprinzătorilor mici şi mijlocii şi mărirea mandatului liderilor judeţeni de la 2 ani la 4 ani.

Delegaţii la Congres vor alege şi secretarul general al partidului. Nici în această privinţă nu există surprize, deoarece în cursa pentru această funcţie s-a înscris un singur candidat, şi anume Codruţ Şereş care ocupă şi în prezent acest post.

PC i-a invitat la Congres pe liderul grupului conservator din Parlamentul European, Michal Kaminski, pe secretarul general al acestui grup, Roger Barette, dar şi pe liderii PSD şi PNL.

Lucrările Congresului vor fi conduse de secretarul general Codruţ Şereş, iar preşedintele fondator al PC, Dan Voiculescu, va avea un discurs în final.

Deputatul Bogdan Ciucă va prezenta un raport privind activitatea parlamentară a partidului, care va aborda şi temele privind revizuirea Constituţiei şi a legii electorale şi va fi votat de Congres.

Dan Constantin şi Petre Mărginean îşi vor prezenta, apoi, platformele program pentru candidatura la şefia PC, iar delegaţii la Congres vor alege, prin vot secret pe buletine, noul preşedinte, secretarul general şi membrii Consiliului Naţional al partidului.

După încheierea Congresului, se va reuni Consiliul Naţional care îi va alege, tot prin vot secret, pe prim-vicepreşedinte şi pe cei nouă vicepreşedinţi ai partidului. În cursa pentru posturile de vicepreşedinţi s-au înscris 20 de candidaţi, printre care Bogdan Ciucă, Liliana Mincă, Corneliu Ciontu, Vlad Hogea, Petre Mărginean, Irinel Popescu, Maria Grapini, Lia Ardelean.

În Congres sau în şedinţa Consiliului Naţional este posibil ca unii lideri să ridice şi problema Alianţei PSD+PC, având în vedere noua conducere a social-democraţilor şi declaraţiile preşedintelui PSD, Victor Ponta, potrivit cărora este clar şi corect că PC merge pe drumul său.

Daniel Constantin a declarat deja că mai mule filiale ale partidului cer ruperea Alianţei, iar purtătorul de cuvânt Bogdan Ciucă a declarat că Alianţa funcţionează şi PC nu a ridicat, deocamdată, problema desfiinţării ei, dar se impune reanalizarea protocolului în condiţiile noilor conduceri. El a spus că, după Congres, liderii celor două partide se vor întâlni pentru a discuta viitorul acestei alianţe.

PC are o veche nemulţumire legată de alegerile parlamentare, considerând că PSD le-a distribuit cele mai proaste colegii şi, atunci, puţini conservatori au ajuns în Parlament, deşi au fost mai mulţi care au câştigat colegiile în care au candidat.

O problemă este, în prezent, candidatul pentru alegerile parţiale din colegiul 19, deoarece PC doreşte să aibă propriul candidat şi aşteaptă de la PSD să îl susţină. Bogdan Ciucă a afirmat că, în toate discuţiile de până acum dintre cele două partide, a fost vorba ca, în colegiul 19, candidatul Alianţei să fie din partea PC, acest lucru fiind "firesc, corect şi moral", deoarece pe acest loc a fost tot un conservator, iar la Sectorul 4 este primar Piedone.

El a spus că actele de depunere a candidaturii în colegiul 19 trebuie să fie semnate de preşedinţii PSD şi PC şi nu poate fi decât candidatul Alianţei PSD+PC. Protocolul Alianţei se referă la alegerile parlamentare şi prezidenţiale - care sunt "obiective consumate"-, precum şi la grupuri parlamentare comune, nefiind valabil şi pentru alegerile locale unde PC şi PSD vor merge singure.

Pe de altă parte, în documentele care vor fi adoptate la Congres se arată poziţionarea PC, din punct de vedere ideologic, de partea centru-dreapta a eşichierului politic, ceea ce îi situează pe conservatori mai aproape de PNL decât de PSD, care este de stânga. Relaţiile PC cu PNL sunt "mai normale", ca între două partide de opoziţie, a precizat Ciucă.

Însă, apropierea de liberali ar putea fi un semnal că partidul lui Voiculescu este nemulţumit de ezitarea PSD de a continua alianţa şi caută un nou sprijin în zona politică.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici