Fostul deputat PSD Mugurel Surupăceanu acuzat de corupţie, achitat definitiv de CA Craiova

Fostul deputat PSD Mugurel Surupăceanu acuzat de DNA că a impus cumpărarea de către fostul Complex Energetic Turceni a unui utilaj multifuncţional la un preţ de patru ori mai mare decât preţul iniţial de achiziţie, procedurile fiind ilegale, a fost achitat definitiv marţi de Curtea de Apel Craiova.

1014 afișări
Imaginea articolului Fostul deputat PSD Mugurel Surupăceanu acuzat de corupţie, achitat definitiv de CA Craiova

Fostul deputat PSD Mugurel Surupăceanu acuzat de corupţie, achitat definitiv de CA Craiova (Imagine: Camera Deputaţilor)

Potrivit sentinţei afişate, marţi, pe portalul instanţelor de judecată, magistraţii Curţii de Apel Craiova au decis achitarea definitivă a lui Mugurel Surupăceanu, care fusese condamnat, în octombrie 2013, la şapte ani de închisoare cu executare de Tribunalul Gorj.

De asemenea, instanţa a diminuat pedepsele dispuse anterior de Tribunalul Gorj şi faţă de alţi inculpaţi din dosar. Astfel, fostul director general de la fostul Complex Energetic Turceni Dumitru Cristea a fost condamnat definitiv la patru ani de închisoare, executarea fiind suspendată şi înlocuită cu un termen de încercare de şase ani. Instanţa de fond îl condamnase pe acesta la şase ani de închisoare cu executare. Şi Sorin Cocora Buşan, condamnat iniţial tot la şase ani de închisoare cu executare, a primit la Curtea de Apel Craiova o pedeapsă de trei ani de închisoare, executarea fiind suspendată şi înlocuită cu un termen de încercare de cinci ani.

Magistraţii Curţii de Apel Craiova au menţinut pedeapsa iniţială doar pentru doi dintre inculpaţii din acest dosar - fostul director de investiţii de la fostul Complex Energetic Turceni Silvică Boiangiu şi fostul director comercial Ioan Viorel Vasile -, pe care Tribunalul Gorj i-a condamnat la patru ani de închisoare, executarea fiind suspendată şi înlocuită cu un termen de încercare de şase ani.

Inculpaţii au fost scutiţi de plata unor despăgubiri către fostul Complex Energetic Turceni, înglobat acum în Complexul Energetic Oltenia, iniţial, Tribunalul Gorj obligându-i pe aceştia la achitarea sumei de 836.570 de lei.

”Înlătură dispoziţiile sentinţei privind soluţionarea acţiunii civile. Ia act că persoana vătămată - Complexul Energetic Oltenia -, succesoare în drepturi a S.C. Complex Energetic Turceni S.A. nu s-a constituit parte civilă în procesul penal”, a decis Curtea de Apel Craiova.

Magistraţii au dispus, în schimb, confiscarea de la Sorin Cocora Buşan a sumei de 586.570,04 lei, rezultată din infracţiunea de spălare de bani. De asemenea, judecătorii au decis ridicarea sechestrului asigurator asupra unor proprietăţi pe care fostul director general de la fostul Complex Energetic Turceni Dumitru Cristea le are în municipiul Târgu Jiu.

”Dispune ridicarea sechestrului asigurator asupra bunurilor imobile ale inculpatului Cristea Dumitru (teren intravilan curţi - construcţii în suprafaţă de 540 metri pătraţi, clădire cu suprafaţa construită desfăşurată de 492,75 mp şi anexă cu suprafaţa de 30,20 mp) situate în Târgu Jiu, strada General Cristian Tell, nr.1 A, judeţul Gorj, înscrise în cartea funciară a municipiului Târgu Jiu sub nr. 11701 şi având numărul cadastral 5154, cu o valoare de impunere de 774.702,68 lei şi ridicarea popririi sumei de 61.867,32 lei deţinută de inculpat într-un cont deschis la OTP Bank România SA- Sucursala Tg. Jiu”, a stabilit Curtea de Apel Craiova.

Fostul deputat PSD Mugurel Surupăceanu a fost trimis în judecată de DNA, fiind acuzat că în anul 2007, prin intermediari, ar fi impus cumpărarea cu peste 832.000 de lei de către fostul Complex Energetic Turceni a unui utilaj multifuncţional, de tip tractor forestier, importat din Ucraina cu 50.000 de dolari, procedurile de achiziţie fiind ilegale, potrivit rechizitoriului procurorilor.

Utilajul a fost vândut fostului Complex Energetic Turceni de către o firmă din Mediaş, administrată de Sorin Cocora Buşan, impus în funcţia respectivă de Mugurel Surupăceanu, mai arătau anchetatorii.

În acest dosar, în noiembrie 2008, fostul director general al fostului CE Turceni Dumitru Cristea a fost reţinut şi arestat preventiv, el fiind ulterior cercetat în libertate, alături de ceilalţi inculpaţi.

Conform rechizitoriului DNA, Mugurel Surupăceanu, aflându-se în relaţii bune cu fostul director general al fostului Complex Energetic Turceni, a stabilit împreună cu acesta modalitatea de achiziţionare la un preţ de patru ori mai mare decât cel de cumpărare din Ucraina a tractorului forestier, furnizorul fiind firma din Mediaş.

"Ca urmare a înţelegerii, inculpatul Cristea Dumitru, în calitate de director general al SC Complexul Energetic Turceni S.A., a dat dispoziţii personalului aflat în subordine, Direcţiei Investiţii şi Achiziţii Terenuri şi Direcţiei Comerciale, a transmis datele necesare (caracteristici tehnice, denumirea firmelor care să fie invitate) în vederea întocmirii documentaţiei de achiziţie astfel încât să se realizeze achiziţia utilajului de la SC Voron Trans SRL. Totodată, inculpatul a semnat/aprobat documentele întocmite, respectiv adresele privind necesitatea şi urgenţa achiziţiei unui utilaj terasier multifuncţional, adrese ale Direcţiei Investiţii şi Achiziţii Terenuri şi anexele acestora privind modificarea programului anual de achiziţii produse prin introducerea achiziţiei utilajului terasier şi majorarea valorii estimate. De asemenea, inculpatul a semnat si aprobat documentele în baza cărora, în mod nelegal, s-a stabilit procedura de achiziţie prin negociere fără publicare prealabilă a unui anunţ de participare, s-a hotărât acceptarea ofertei SC Voron Trans SRL, fără a fi respectate dispoziţiile legale privind achiziţiile publice", se mai arăta în rechizitoriul DNA.

În acelaşi document se menţiona că utilajul era vechi şi avea defecţiuni, recepţia lui şi plata achiziţiei făcându-se cu implicarea celorlalţi doi directori de la fostul Complex Energetic Turceni. O parte din banii proveniţi din tranzacţia respectivă au ajuns la o firmă din Târgu Jiu, controlată de fostul deputat PSD, procurorii DNA menţionând că totul a fost "mascat" de o tranzacţie a unui circular folosit în prelucrarea lemnului.

"Pentru a se da aparenţă de legalitate transferului acestei sume din contul SC Voron Trans SRL în contul SC Tutto Mobili SRL, s-a încheiat un contract de vânzare-cumpărare prin care SC Voron Trans SRL a cumpărat de la SC Tutto Mobili SRL un circular pentru formatizat (utilaj folosit în prelucrarea lemnului) în valoare de 586.570,04 lei. În realitate, SC Voron Trans SRL nu avea nevoie de un astfel de circular, motiv pentru care nici nu a fost folosit vreodată", potrivit DNA.

Foştii şefi de la fostul Complex Energetic Turceni au fost judecaţi pentru abuz în serviciu contra intereselor publice, iar Surupăceanu şi Buşan, pentru spălare de bani şi complicitate la abuz în serviciu contra intereselor publice.

Mugurel Surupăceanu a fost deputat de Gorj în perioada 2008-2012, iar anterior, în 2004, a fost prefect de Gorj în Guvernul condus de Adrian Năstase. În toamna anului 2012, Surupăceanu a demisionat din Parlament, în acel moment dosarul fiind pe rolul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie. Dosarul a fost înaintat acestei instanţe de către DNA, întrucât Surupăceanu era parlamentar în momentul finalizării rechizitoriului.

Odată cu demisia din Parlament, Surupăceanu a demisionat şi din PSD Gorj, în condiţiile în care era vicepreşedinte al organizaţiei judeţene.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici