Fostul preşedinte al Curţii Constituţionale, Augustin Zegrean: Vasilescu poate fi REFUZATĂ şi la Dezvoltare. Nu e a doua propunere

Fostul preşedinte al Curţii Constituţionale, Augustin Zegrean, a declarat, marţi seara, pentru MEDIAFAX, că propunerea Olguţei Vasilescu la Ministerul Dezvoltării ar putea fi refuzată de preşedinte, câtă vreme este socotită „primă propunere”, fără a crea un conflict constituţional.

7366 afișări
Imaginea articolului Fostul preşedinte al Curţii Constituţionale, Augustin Zegrean: Vasilescu poate fi REFUZATĂ şi la Dezvoltare. Nu e a doua propunere

Fostul preşedinte al Curţii Constituţionale, Zegrean: Vasilescu poate fi refuzată şi la Dezvoltare. Nu e a doua propunere

„Probabil mâine (miercuri – n.r.) vor trimite o propunere din nou de revocare şi de numire a unei alte persoane în funcţia de ministru. Suntem din nou în situaţia de primă propunere (a Olguţei Vasilescu în funcţia de ministru al Dezvoltării – n.r.). Şi atunci sigur că nu putem spune că suntem într-un conflict juridic de natură constituţională. Dacă cineva va solicita, din cei care pot să solicite Curţii Constituţionale, să constate că este un conflict juridic prin faptul că preşedintele va refuza din nou, încă o dată, deci, va refuza numirea persoanei respective în funcţia de ministru, Curtea va da o decizie şi vom vedea ce va spune Curtea”, a declarat, pentru MEDIAFAX, Augustin Zegrean, fostul preşedinte al Curţii Constituţionale.

Chiar dacă nu a dorit să vorbească despre numele propuse de PSD pentru ministere, Zegrean a explicat, tehnic, cum stau lucrurile.

„Suntem în situaţia în care preşedintele a refuzat revocarea ministrului Transporturilor şi a ministrului Dezvoltării, fără să motiveze de ce refuză, dar a motivat într-un cuvânt refuzul numirii celor doi miniştri, că sunt nepotriviţi. Sigur că în spatele acestui cuvânt există documente, există informaţii, preşedintele are ceva în vedere când spune că sunt nepotriviţi, nu ne-a spus de ce sunt nepotriviţi. Şi atunci, întrebarea care s-ar putea pune ar fi, dacă sunt nepotriviţi, sunt nepotriviţi pentru acele ministere sau sunt nepotriviţi pentru a fi miniştri în general? Constituţional vorbind, Constituţia vorbeşte despre numirea, deci formarea Guvernului şi despre remaniere a Guvernului, în două articole: 85 şi 103. Într-un loc spune <preşedintele desemnează o persoană pentru a îndeplini funcţia de prim-ministru>, în alt loc spune <preşedintele numeşte Guvernul în baza votului de încredere acordat de Parlament>. Deci preşedintele este cel care are decizia în ambele situaţii, atât la numire, cât şi la remaniere, pentru că tot în Constituţie, în articolul 85, alineatul 2, spune că în situaţie de remaniere sau de vacanţă a postului, preşedintele revocă şi numeşte unii membri ai Guvernului, la propunerea primului ministru, deci primul ministru doar are propunerea, preşedintele are decizia. Dacă preşedintele a decis să nu o numească, înseamnă că el nu vrea să o numească pe o anumită persoană în postul de ministru”, a spus Zegrean.

Augustin Zegrean a făcut trimitere la o decizie din 2007 a Curţii Constituţionale, anterioară celei din 2008, care arată că „preşedintele nu are drept de veto, dar poate să ceară primului ministru să schimbe, să renunţe la propunerea făcută şi să facă o altă propunere”.

„Deci Curtea îi îndeamnă pe cei doi actori implicaţi în această activitate să coopereze, să colaboreze, să discute. Cooperarea, colaborarea loială între instituţiile statului este necesară. Dacă cei doi ar fi vorbit înainte de a se face propunere, probabil că nu s-ar fi ajuns în situaţia aceasta”, a explicat fostul preşedinte al CCR.

Întrebat dacă persoana propusă marţi la Ministerul Transporturilor, Lia Olguţa Vasilescu, poate fi refuzată şi la Ministerul Dezvoltării, Zegrean a răspuns: „Eu cred că, atâta vreme cât la Ministerul Dezvoltării postul este încă ocupat, nu se poate pune problema că ar fi a doua propunere. Probabil vor trimite o propunere din nou de revocare şi de numire a unei alte persoane în funcţia de ministru. Suntem din nou în situaţia de primă propunere. Şi atunci sigur ca nu putem spune că suntem într-un conflict juridic de natură constituţională. (...) Părerea mea este că nu suntem în situaţie de conflict şi că preşedintele poate să refuze din nou”, a afirmat Augustin Zegrean.

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat, marţi, că nu va semna decretele de numire în funcţia de ministru al Transporturilor pentru Lia Olguţa Vasilescu şi pentru Ilan Laufer, care a fost propus de PSD pentru portofoliul Dezvoltării Regionale.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici