FRAGILITATEA EUROPEI ŞI VREMEA IMPERIILOR. Prof. Univ. Adrian Cioroianu, la „Insecuritate”: „Vine o epocă a imperiilor, să ne învăţăm cu lucrul ăsta. Uitaţi-vă la UE, e în prag de dispariţie, e atât de fragilă, de vulnerabilă!”

  • Adrian Cioroianu: „Europa nu mai poate fi altceva decât o mare putere închegată din ce în ce mai mult”
  • Adrian Cioroianu: „Unele dintre propunerile Rusiei, cele referitoare la controlul armamentului, sunt de luat în seamă”
  • Adrian Cioroianu: „Rusia ştie că va fi pe locul trei în orice dispută în următoarele decenii”
25373 afișări
Imaginea articolului FRAGILITATEA EUROPEI ŞI VREMEA IMPERIILOR. Prof. Univ. Adrian Cioroianu, la „Insecuritate”: „Vine o epocă a imperiilor, să ne învăţăm cu lucrul ăsta. Uitaţi-vă la UE, e în prag de dispariţie, e atât de fragilă, de vulnerabilă!”

Prof. Univ. Adrian Cioroianu

Invitat în emisiunea „InSecuritate”, de la Aleph News, prof. univ. Adrian Cioroianu, istoric şi fost ministru de Externe al României, face o radiografie a lumii politice de astăzi, aflată undeva la graniţa dintre război şi pace. Interlocutorul lui Bogdan Nicolae vorbeşte despre rădăcinile istorice ale ruşilor şi ucrainenilor, dar şi despre istoria Ucrainei, construită de Putin.

Şi-a construit cumva preşedintele rus o argumentaţie similară cu cea folosită de Germania pentru a anexa Austria? Este o trimitere la rădăcinile istorice, la faptul că au fost întotdeauna împreună, că au fost un singur popor? Ţinând cont şi de întreg contextul actual, sunt forţate interpretările lui Putin?

Adrian Cioroianu: „Eu cred că Vladimir Putin este un ţar în cel mai clasic sens al cuvântului”

„Nimic rău în asta. Nu suntem noi puşi să-l judecăm, cei care trebuie să-l judece sunt cetăţenii Rusiei. Problema este că interpretarea despre Ucraina este de înţeles, au fost mereu unul lângă altul. Dar, de pe altă parte, în istorie se cam ştie – tot de câteva secole – că ucrainenii sunt alt popor. Voltaire, dacă vă puteţi imagina, vorbea despre ucraineni că nu prea sunt ruşi. Una, că nu vorbesc aceeaşi limbă, în al doilea rând au avut totuşi o istorie, mă refer mai ales la partea asta de Vest de Nistru, diferită pe largi segmente de timp. Altfel, că au fost împreună bunăoară în Uniunea Sovietică, că au fost împreună şi înainte în vremea ţarului deseori, e un lucru de netăgăduit”, explică istoricul Adrian Cioroianu.

Adrian Cioroianu: „Noi de ce am vrut, amărâţii ăştia din Estul Europei, de ce am vrut să intrăm în NATO?”

Cum se explică însă faptul că toţi vecinii Rusiei vor, totuşi, să se apropie de Occident? De ce Ucraina susţine că îşi găseşte siguranţa, securitatea, prosperitatea, mai degrabă, într-o altă lume?

De ce nu reuşeşte Rusia cu toată forţa şi plenitudinea puterii culturale să emane suficient încât să-i convingă pe ucraineni să-i ţină în această sferă de prosperitate, de aderenţă la cultura rusă? 

„E o bună întrebare pentru că vorbim de o cultură de proporţii imense, de o cultură pe care cred că orice om normal din Europa şi din lume o admiră în toate domeniile. Şi în acelaşi timp, puterea lor de atracţie faţă de vecini e practic nulă. Ceea ce Joseph Nye  numea soft power. Cum se explică faptul că toţi vecinii tăi vor totuşi să se apropie de Occident?  Şi asta nu începe cu domnul Putin. Cum vă spuneam, dânsul este un ţar din succesiunea ţarilor ruşi. Asta se întâmplă de câteva secole. Adică, ca să te ţină aproape, ar trebui să fii puţin cu mâinile legate la spate. Şi am trecut şi noi prin povestea asta în timpul lui Gheorghiu-Dej, că pe urmă Ceauşescu era deja mai rebel... Dar, revenim, de ce vrea Ucraina să se dea după regulile UE (...) Noi de ce am vrut, amărâţii ăştia din Estul Europei, de ce am vrut să intrăm în NATO? Era frica, era chinul bunicilor noştri, era umilinţa părinţilor noştri care toate purtau un nume atunci, veneau de la Uniunea Sovietică. Ori această memorie istorică este greu de şters. Ea funcţionează şi în Ucraina. Altfel, vă daţi seama, eu cred că orice ucrainean ar avea motive să-i simpatizeze pe ruşi, cum şi ruşii ar avea motive să-i simpatizeze pe ucraineni, pentru că totuşi este o vecinătate?

Adrian Cioroianu: „Nu ştim nimic din ceea ce se întâmplă în China, dar, noi, în lumea liberă ne autocriticăm, suntem cei mai fragili.”

„Unele dintre propunerile Rusiei sunt de luat în seamă. Cele referitoare la controlul armamentului sunt ok, pentru că Rusia ştie că va fi pe locul trei în orice dispută în următoarele decenii. În unele domenii va fi deţinută de China, în altele de SUA. Diferenţa este că noi nu ştim nimic din ceea ce se întâmplă în China, dar noi în lumea liberă ne autocriticăm, suntem cei mai fragili. Uitaţi-vă la UE, e în prag de dispariţie, an de an. UE e atât de fragilă, de vulnerabilă. Domnule Bogdan Nicolae, vine o epocă a imperiilor, să ne învăţăm cu lucrul ăsta. China este un imperiu, americanii, la fel, sunt o republică imperială, Rusia, fost imperiu, Turcia, fost imperiu. Europa nu mai poate fi altceva decât o mare putere închegată din ce în ce mai mult”, conchide prof. dr. Adrian Cioroianu.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici