Franţa şi-a afirmat sprijinul pentru aderarea României la Schengen

Ministrul de externe francez Catherine Colonna a exprimat întregul sprijin al Franţei pentru aderarea României la Schengen, în cadrul unei discuţii avute luni, la Paris, cu ministrul Luminiţa Odobescu.

591 afișări
Imaginea articolului Franţa şi-a afirmat sprijinul pentru aderarea României la Schengen

Sursa foto: X/Luminiţa Odobescu

În cadrul consultărilor cu ministrul Catherine Colonna, ministrul Luminiţa Odobescu a evidenţiat importanţa acordată de România consolidării şi extinderii relaţiei bilaterale de Parteneriat Strategic cu Franţa.

Luminiţa Odobescu a subliniat aprecierea României pentru contribuţia Franţei la consolidarea Flancului Estic al NATO prin desfăşurarea de efective militare şi prin asumarea rolului de naţiune-cadru pentru Grupul de luptă desfăşurat în România. Ministrul Catherine Colonna a arătat că Franţa va continua să sprijine România, având în vedere mizele de securitate la nivel european şi rolul important jucat de România în contextul conflictului din Ucraina.

„În ceea ce priveşte agenda europeană, ministrul Luminiţa Odobescu a subliniat importanţa menţinerii unei implicări active şi vocale din partea Franţei în vederea identificării unei soluţii care să conducă la adoptarea unei decizii pozitive cu privire la aderarea României la spaţiul Schengen. Ministrul Catherine Colonna a exprimat întregul sprijin al Franţei în vederea atingerii acestui obiectiv”, se arată într-un comunicat al MAE.

În cadrul întrevederii, a fost discutată necesitatea avansării procesului de extindere al Uniunii Europene, atât în Vecinătatea Estică a UE, cât şi în regiunea Balcanilor de Vest. Totodată, cei doi interlocutori au fost de acord că integrarea europeană a Republicii Moldova şi a Ucrainei reprezintă o prioritate politică majoră, obiectivul pe termen scurt fiind obţinerea unei decizii pozitive până la finalul acestui an privind deschiderea negocierilor de aderare cu cele două state.

Referitor la situaţia din Orientul Mijlociu, ministrul Odobescu a punctat necesitatea evitării escaladării conflictului, a asigurării accesului ajutoarelor umanitare în Fâşia Gaza, imperativul eliberării tuturor ostaticilor şi al evacuării în siguranţă a cetăţenilor străini blocaţi în Gaza.

Ministrul român de externe s-a întâlnit şi cu secretarul general al OCDE, Mathias Cormann. Luminiţa Odobescu a reiterat angajamentul ferm al României faţă de obiectivul strategic al aderării la OCDE şi continuarea eforturilor, într-un ritm susţinut, în vederea alinierii la standardele şi practicile Organizaţiei.

Totodată, a pledat în favoarea sporirii cooperării OCDE cu Republica Moldova, subliniind că expertiza vastă a Organizaţiei poate contribui la eforturile de reformă ale autorităţilor de la Chişinău pe calea aderării la UE.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici