Frunda: FIDESZ este la ora actuală împotriva UDMR, îi susţine pe Laszlo Tokes şi Szasz Jeno

Senatorul UDMR Gyorgy Frunda a declarat, sâmbătă, că partidul de guvernământ din Ungaria, FIDESZ, este, la ora actuală, împotriva UDMR şi îi susţine pe Laszlo Tokes, care vrea să înfiinţeze Partidul Popular Maghiar din Ardeal (PPMA), şi pe liderul Partidului Civic Maghiar, Szasz Jeno.

63 afișări
Imaginea articolului Frunda: FIDESZ este la ora actuală împotriva UDMR, îi susţine pe Laszlo Tokes şi Szasz Jeno

Frunda: FIDESZ este la ora actuală împotriva UDMR, îi susţine pe Laszlo Tokes (Foto) şi Szasz Jeno (Imagine: Ciprian Sterian/Mediafax Foto)

Frunda a declarat, la Târgu Mureş, că "este sub limita moralităţii" faptul că la "Centrele Democraţiei" finanţate de Guvernul Ungariei nu se acordă doar sprijin etnicilor maghiari care vor să obţină cetăţenia statului ungar, ci se strâng şi semnături pentru înfiinţarea partidului lui Laszlo Tokes.

"În mod cert, aceste Centre de Democraţie sunt finanţate de către Guvernul Ungariei, ceea ce este absolut legal. Ceea ce este sub limita moralităţii este că la aceste centre se strâng semnături pentru formarea unui nou partid. Constituţia Ungariei prevede obligaţia Guvernului (ungar) dintotdeauna de a lăsa ca minoritatea maghiară din afara graniţelor să hotărască conducerea pe care o vrea, forma de trăire pe care o vrea, să o stimuleze şi să o încurajeze şi finanţeze. Acest lucru nu-l face FIDESZ acum", a spus Frunda.

El a susţinut că partidul de guvernământ din Ungaria, FIDESZ, este la ora actuală împotriva UDMR şi îi susţine pe Laszlo Tokes, care vrea să înfiinţeze Partidul Popular Maghiar din Ardeal (PPMA), şi pe liderul PCM, Szasz Jeno, şi partidul acestuia.

"FIDESZ este la ora actuală împotriva UDMR, a tăiat toate punţile de comunicare importante faţă de UDMR, îl susţine pe episcopul Tokes Laszlo (fost episcop - n.r.) şi partidul său, o altă parte îl susţine pe Szasz Jeno şi partidul acestuia. Or, în această foarfecă a intereselor FIDESZ, UDMR este măcinată. Nu-i corect acest lucru, FIDESZ trebuie să respecte decizia comunităţii maghiare din România şi să o lase să decidă ea", a subliniat Frunda.

El a precizat că, din câte ştie, partenerul de guvernare al Uniunii, PDL, care se regăseşte şi el în grupul popularilor europeni, are o relaţie bună cu FIDESZ, iar relaţiile lor la nivelul Bruxelles-ului sunt bune.

"Problema este izolarea de către FIDESZ a UDMR. Este o problemă a minorităţii maghiare din România pe care trebuie să o rezolvăm. Nu cred că este normal ca un partid de guvernământ cum este FIDESZ să lege o relaţie de persoana preşedintelui UDMR. Există simpatii şi antipatii, există o anumită acceptabilitate faţă de unii candidaţi, o respingere faţă de alţii, noi trebuie să rezolvăm problema principial, de a avea o legătură instituţională între UDMR şi FIDESZ", a conchis Frunda.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici