Frunda: Tokes Laszlo ar trebui să se retragă din cursa pentru PE

Senatorul UDMR Frunda Gyorgy, propus cap de listă al UDMR la alegerile pentru PE, a declarat, sâmbătă, într-un discurs susţinut în faţa CRU, că episcopul Tokes Laszlo ar trebui să se retragă din cursa pentru Parlamentul European, unde acesta a anunţat că va candida ca independent.

3 afișări
Imaginea articolului Frunda: Tokes Laszlo ar trebui să se retragă din cursa pentru PE

Frunda: Tokes Laszlo ar trebui să se retragă din cursa pentru PE

„Nu îl vom ataca niciodată pe episcopul Tokes Laszlo - el va trebui să facă pace cu propria conştiinţă - pornind împotriva comunităţii. Decizia cea mai înţeleaptă ar fi să spună: comunitatea maghiară din Transilvania ar trebui să fie acolo şi mă retrag în interesul comunităţii”, a declarat Frunda, adăugând că nu crede însă că aşa se va întâmpla,.

Senatorul a spus că îi pare nespus de rău că UDMR nu a reuşit să îl convingă pe Tokes să fie pe lista comună.

„Până în ultima secundă am sperat prezentarea în faţa maghiarimii cu listă în cap cu Marko Bela şi Tokes Laszlo şi toţi maghiarii să stea liniştiţi că vom fi reprezentaţi la Bruxelles. N-a fost vina noastră, au fost cinci întâlniri. UDMR a acceptat 70% din cereri, apoi 80%, apoi 90%, la ultima întâlnire nu am putut fi de acord cu anumite deadline-uri, pentru că nu poţi să spui că până în octombrie se vor adopta anumite legi, ci doar că vom face tot ce ne stă în putinţă în acest sens. Dacă am fi fost de acord cu totul, întotdeauna ar fi fost o doleanţă în plus, ca să nu cădem de acord”, a declarat Frunda.

Senatorul a adăugat că reprezentarea maghiarimii transilvănene la Bruxelles este „meciul anului pentru maghiarii din România”, alegerile europarlamentare fiind un moment extrem de important pentru aceştia.

„Dacă nu reuşim reprezentarea maghiarilor din România la Bruxelles, reprezentarea va rămâne şchioapă. Acum stăm pe un scaun cu trei picioare, maghiarimea fiind reprezentată la nivel de administraţie publică locală, în Parlamentul şi în Guvernul României, cu patru (şi în Parlamentul European, n.r. la Bruxelles) e mai sigur”, a spus senatorul.

Acesta a accentuat că este nevoie ca în Parlamentul European să ajungă şi reprezentanţii comunităţii maghiare din Transilvania, întrucât în următoarea perioadă se vor elabora probleme care îi privesc direct, precum un acord vizând drepturile minorităţilor şi nediscriminarea.

 

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici