Funeriu, avizat negativ de Comisiile reunite de Învăţământ

Candidatul pentru postul de Ministru al Educaţiei, Daniel Funeriu, a primit, joi, aviz negativ din partea Comisiilor parlamentare de Învăţământ, 21 de parlamentari votând "împotrivă", 15 "pentru" şi înregistrându-se 2 abţineri.

32 afișări
Imaginea articolului Funeriu, avizat negativ de Comisiile reunite de Învăţământ

Funeriu, avizat negativ de Comisiile reunite de Învăţământ (Imagine: Liviu Chirica/Mediafax Foto)

Parlamentarii Cristian Ţopescu şi Raimond Luca au fost cei care s-au abţinut.

Parlamentarii PDL au votat în favoarea lui Funeriu, iar cei care s-au opus au fost reprezentanţii PSD, PNL şi UDMR. Deputatul Zisopol Dragoş a anunţat că grupul minorităţilor a participat la dezbateri, dar nu şi la vot.

Dezbaterile au durat trei ore şi jumătate şi 20 de parlamentari au pus peste 50 de întrebări, a anunţat preşedintele Comisiei de învăţământ a Camerei Deputaţilor, Cristain Dumitrescu.

Preşedintele Comisiei de Învăţământ a Senatului, Mihail Hărdău, a propus ca votul asupra candidaturii lui Funeriu să fie unul secret, dar această propunere nu a fost acceptată de majoritatea celor prezenţi.

Votul s-a desfăşurat în absenţa lui Daniel Funeriu, care a fost invitat afară din sală de către Cristian Dumitrescul a exprimarea votului.

În timpul audierii lui Funeriu, deputaţii şi senatorii PSD, PNL şi UDMR au criticat faptul că acesta nu are experienţă mangerială, că nu a preluat în programul său procentul de 6% din PIB pentru Educaţie şi Cercetare, că programul acestuia este teroretic bun, dar nu este un plan operativ, precum şi faptul că Ministerul Educaţiei s-a comasat cu cel al Tineretului şi Sportului.

Fostul ministru al Educaţiei Ecaterina Andronescu a criticat faptul că Daniel Funeriu a susţinut că sistemul educaţional din România este de proastă calitate şi că cea mai bună sursă de informare este motorul Google. Ea i-a spus lui Funeriu că s-a îndepărtat de rigorile şi precizia meseriei de chimist pe care o are.

În schimb, parlamentarii PDL au lăudat prestaţia lui Funeriu, arătând că acesta a făcut o prezentare de înaltă ţinută.

Daniel Funeriu a abordat, la audierea sa, şi probleme legate de legalizarea drogurilor uşoare, cariera sportivă a lui Ivan Paţaichin, a povestit cum a fost la frizer, a vorbit despre baze de seminţe pentru agricultură.

El a arătat că a fost marcat de victoria lui Ivan Paţaichin din 1972, apoi că a fost să se tundă şi frizerul i-a spus că a terminat liceul auto, ceea ce este, în opinia ministeriabilului, un eşec al sistemului educaţional. Funeriu a spus că, personal, consideră că măsura legalizării drogurilor uşoare nu este neapărat oportună în acest moment.

Funeriu a afirmat că intenţionează să convingă Ministerul Finanţelor pentru bani pentru educaţie, că Tineretul şi Sportul nu vor fi cenuşărese şi că, în mandatul său, va face tot ce este posibil pentru a asigura 6% din PIB pentru Educaţie, aşa cum prevede legea.

"Angajamentul meu este să fac ce pot să aduc salariile profesorilor la o scară justă de salarizare", a precizat el.

Funeriu a mai spus că este adeptul necondiţionat al sportului în şcoli şi că niciodată nu va considera că reforma Educaţiei începe şi se termină cu el, având în vedere că durata mandatului unui ministru de resort este în medie de doi ani.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici