Geoană a criticat, la un eveniment de Ziua Rusiei, lipsa de creativitate în relaţia cu Moscova

Preşedintele Senatului, Mircea Geoană, a declarat, vineri, la o recepţie de Ziua Naţională a Rusiei, că, dacă ar fi făcută o medie între temperatura caniculară din Bucureşti şi cea a relaţiilor bilaterale dintre România şi Federaţia Rusă, ar rezulta "o temperatură medie acceptabilă".

183 afișări
Imaginea articolului Geoană a criticat, la un eveniment de Ziua Rusiei, lipsa de creativitate în relaţia cu Moscova

Geoană a criticat, la un eveniment de Ziua Rusiei, lipsa de creativitate în relaţia cu Moscova (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

Mircea Geoană a ţinut să sublinieze că face acest comentariu în nume personal.

"Vreau să fac un comentariu de natură personală cu privire la relaţiile bilaterale dintre România şi Federaţia Rusă. Dacă am face o medie între temperatura caniculară a zilei de azi şi temperatura relaţiilor bilaterale, probabil că am ieşi cu o temperatură medie acceptabilă. Nu suntem singura ţară din Europa Centrală care avem probleme complicate venite din istoria relaţiilor cu Federaţia Rusă. Şi dacă naţiunea poloneză, grav încercată în acest recent dramatic accident de la Smolensk, în care partea rusă a răspuns impecabil din punctul meu de vedere, reuşeşte să depăşească anumite complexe istorice, nu văd de ce România nu ar proceda la fel", a spus Geoană.

"Cred că va trebui să dovedim mai multă creativitate în deblocarea dialogului politic între Bucureşti şi Moscova. Este de mult prea multă vreme blocat şi acest lucru nu foloseşte nici intereselor Rusiei şi nici intereselor României", a continuat Geoană.

Preşedintele Senatului a mai spus că apelul său pentru liderii celor două ţări este de a dovedi creativitate. "Este foarte uşor să rămâi blocat în stereotipul trecutului. Este mult mai important şi mai provocator să poţi să găseşti lucruri care ne unesc decât lucruri care ne separă", a adăugat el.

Mircea Geoană a menţionat în acest context că va răspunde invitaţiei adresate de preşedintele Consiliului Federaţiei Ruse, Serghei Mironov, de a vizita Federaţia Rusă în toamna acestui an.

El a mai spus că participă la ceremonia de Ziua Naţională a Rusiei, la fel ca şi în anul 2009, "indiferent de evoluţiile din politica românească".

La recepţia care a avut loc la ambasada Rusiei la Bucureşti au mai fost prezenţi, printre alţii, miniştrii Adriean Videanu, Teodor Baconschi, Prinţul Paul de România şi Prinţesa Lia, ambasadorii Bulgariei, Ucrainei, Franţei, Germaniei, parlamentarii Gelu Vişan şi Georgian Pop.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici