Geoană: Actuala coaliţie nu trebuie înlocuită

Preşedintele PSD, Mircea Geoană, a declarat, luni, că poziţia partidului său este că actuala coaliţie nu trebuie înlocuită, că prezenţa la guvernare a social-democraţilor nu însemnă sprijin necondiţionat pentru iniţiativele premierului sau subordonare faţă de preşedintele Traian Băsescu.

14 afișări
Imaginea articolului Geoană: Actuala coaliţie nu trebuie înlocuită

Geoană: Actuala coaliţie nu trebuie înlocuită (Imagine: Bogdan Stamatin/Mediafax Foto)

El a menţionat că parteneriatul PSD-PDL nu îl cuprinde pe Traian Băsescu.

Liderul social-democrat a admis că relaţia dintre PSD şi PDL este una tensionată, dar a afirmat că social-democraţii nu intenţionează să facă gesturi politice care să ducă la destrămarea coaliţiei, pe care o consideră încă viabilă în încercarea de depăşire a crizei economice.

"În ultimele săptămâni, au crescut divergenţele şi tensiunile dintre cele două partide, în toate cele trei domenii care fac obiectul parteneriatului pentru guvernare - actul guvernării, activitatea parlamentară şi colaborarea la nivel local. (...) Au existat sincope de cooperare în cadrul Cabinetului, iar în ultimele zile replicile şi contrareplicile au escaldat tensiunile într-o zonă de conflict care ameninţă fie cu destrămatrea actualei coaliţii de guvernare, fie cu blocarea actului de guvernare", a afirmat Geoană.

El a spus că divergenţele dintre PSD şi PDL au subminat încrederea populaţiei, a investitorilor şi a instituţiilor financiare în capacitatea guvernului de a elabora şi aplica programe de combatere a crizei şi de relansare economică.

"Consider că situaţia de astăzi din coaliţie este păguboasă pentru România. În acest moment, relaţiile din interiorul coaliţiei riscă să iasă de sub control. (...) Faptul că fiecare dintre cei doi parteneri îşi urmăreşte cu prioritate interesele de partid şi obiectivele viitoarei campanii electorale prezidenţiale dăunează în acest moment calităţii actului de guvernare", a continuat Geoană.

El a apreciat că, fără o intervenţie fermă din partea liderilor celor două partide, "coaliţia riscă să mearcă către destrămare".

Geoană a subliniat că singurul scop în care PSD a acceptat parteneriatul la guvernare cu PDL a fost acela al atenuării efectelor crizei economice.

"PSD nu consideră că actuala coaliţie de guvernare trebuie înlocuită. Suntem nemulţumiţi de modul în care funcţionează, de relaţiile pe care le avem cu partenerii noştri, de unele acţiuni şi decizii ale guvernului Boc, dar România nu îşi permite, acum cel puţin, nici crize politice, nici guverne interimare sau minoritare, şi nici vreun fel de experiment politic", a declarat liderul PSD.

El a subliniat că PSD este un partid cu valori, doctrină şi obiective politice diferit de PDL şi că, prin urmare, activitatea politică a social-democraţilor nu trebuie să suţină interesele politice ale PDL.

"Suntem într-o coaliţie de guvernare, nu într-o alianţă politică. De aceea PSD nu a susţinut protejarea politică a miniştrilor PDL care au gestionat prost sau ilegal fonduri publice. De aceea PSD a colaborat cu PNL şi cu UDMR în formarea şi activitatea comisiilor de anchetă", a argumentat Geoană.

El a insistat că participarea PSD la guvernare nu înseamnă nici susţinerea necondiţionată a iniţiativelor premierului, nici protejarea miniştrilor democrat-liberali, nici servirea intereselor electorale ale PDL sau ale preşedintelui Traian Băsescu.

"PSD cere PDL să înceteze în a-i mai cere solidaritatea cu interesele politice ale PDL, şi încă mai puţin acceptabil, cu interesele politice ale candidatului PDL la preşedinţie, domnul Băsescu. (...) Guvernarea comună nu trebuie să se implice în campania electorală a niciunuia dintre candidaţii principali la alegerile prezidenţiale, cel al PDL şi cel al PSD”, a continuat Geoană.

El a spus că parteneriatul dintre PDL şi PSD nu îl include pe Traian Băsescu şi a cerut premierului Emil Boc şi miniştrilor PDL să nu utilizeze prerogativele legale pentru a subordona Executivul intereselor electorale ale şefului statului.

"PSD a solicitat premierului Emil Boc să participe la coaliţia de guvernare ca partener politic cu voinţă proprie şi nu ca simplu intermediar al voinţei politice a candidatului la preşedinţie Traian Băsescu", a afirmat Geoană.

El a spus că PSD nu va acţiona pentru destrămarea actualei coaliţii, nici pentru demiterea Guvernului Boc, dar că îşi păstrează dreptul de a fi "vigilent" şi "critic" la adresa eficienţei guevrnării, în funcţie de rezultatele economice.

Preşedintele PSD a spus că prezenţa PSD în coaliţie pleacă de la interesele României, care trebuie să fie şi interesele Guvernului.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici