Geoană: Analizăm posibilitatea de a ne îndrepta către Curtea Constituţională

Preşedintele Senatului, Mircea Geoană, a anunţat, miercuri, că intenţionează să propună consultarea Curţii Constituţionale şi că doreşte actualizarea Regulamentului Senatului în conformitate cu deciziile CC.

43 afișări
Imaginea articolului Geoană: Analizăm posibilitatea de a ne îndrepta către Curtea Constituţională

Geoană: Analizăm posibilitatea de a ne îndrepta către Curtea Constituţională (Imagine: Cosmin Dan/Mediafax Foto)

"Vă reconfirm că nu există nicio posibilitate ca o iniţiativă neconstituţională să-şi facă loc pe ordinea de zi a Senatului. Este în afara legii, în afara Constituţiei şi Decizia 601 este o decizie definitivă, irevocabilă şi care produce efecte legale automate pentru noi toţi. Ascultând toate intervenţiile şi văzând că sunt lecturi foarte diferite, nu vă ascund faptul că analizez, analizăm posibilitatea de a ne îndrepta către Curtea Constituţională, pentru o interpretare, pentru o actualizare, că ne îndreptăm către un blocaj instituţional cu efecte grave asupra bunei desfăşurări a mecanismului democratic, parlamentar, legislativ şi chiar guvernamental", a declarat Mircea Geoană.

El a adăugat că intenţionează să solicite în mod oficial în cadrul Biroului Permanent actualizarea Regulamentului Senatului cu multiplele decizii ale Curţii Constituţionale, care au invalidat anumite puncte, pentru a putea "să se intre în rândul lumii", pentru că nu vom putea invoca decizii ale Curţii şi să nu le introducă în Regulament, aşa cum au obligaţia.

Mircea Geoană a afirmat, după încheierea şedinţei în plen, că analizează posibilitatea de a cere Curţii Constituţionale o interpretare în urma blocajului determinat de cererea PDL de revocare a sa din funcţie.

Geoană a spus că se va îndrepta spre Curtea Constituţională pentru a cere "o clarificare" a blocajului din Senat, cauzat de solicitarea PDL de a-l revoca din funcţie şi refuzul acestuia de a o supune la vot, pe motiv că ar fi neconstituţională.

Preşedintele Senatului a reluat argumentele proprii cu privire la ceea ce el a denumit "demersul neconstituţional" al PDL de a-l revoca.

"Acest demers politic face parte dintr-un demers strategic al actualului preşedinte şi al formaţiunii pe care o conduce direct şi indirect de acaparare a întregii puteri în stat. Suntem în faţa unui demers care nu urmăreşte persoana mea, ci, de fapt, forţarea Constituţiei pentru acapararea tuturor poziţiilor în stat şi crearea unui regim de putere personală în jurul lui Traian Băsescu", a afirmat Geoană.

El a precizat că nu va accepta sub "nicio formă de presiune" dezbaterea în plenul Senatului a "unei chestiuni vădit neconstituţionale", argumentând că nu există posibilitatea revocării preşedintelui Senatului decât de către grupul care l-a propus.

Întrebat dacă a discutat problema revocării sale şi cu preşedintele Curţii Constituţionale, Ioan Vida, Geoană a spus că s-a întâlnit "întâmplător" cu acesta, la Senat, însă nu a discutat cu el "nimic substanţial".

Geoană a mai spus că "ambiţia complet nepotrivită" a PDL de a-l schimba din funcţie are repercusiuni şi pe plan internaţional.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici