Geoană: Asumarea răspunderii pe legile educaţiei, pretext de rupere a coaliţiei

Preşedintele PSD Mircea Geoană a afirmat, luni, după BPN, că adevăratul test al coaliţiei nu îl reprezintă asumarea răspunderii guvernamentale pe codul educaţiei, demers care ar reprezenta o temă parazită şi un pretext de rupere a coaliţiei şi s-a declarat surprins de anunţul premierului Emil Boc.

15 afișări
Imaginea articolului Geoană: Asumarea răspunderii pe legile educaţiei, pretext de rupere a coaliţiei

Geoană: Asumarea răspunderii pe legile educaţiei, pretext de rupere a coaliţiei (Imagine: Ovidiu Dumitru Matiu/Mediafax Foto)

Geoană a spus că PSD nu a fost de acord, în şedinţa coaliţiei de luni dimineaţă, ca Guvernul să îşi asume răspunderea pe codul educaţiei.

El s-a arătat surprins de afirmaţiile premierului Emil Boc, care anunţa asumarea răspunderii Guvernului, pe 2 septembrie, pe mai multe legi, printre care şi cele ale educaţiei.

"Am fost surprins de ceea ce a spus domnul Boc. Nu a fost niciun fel de discuţie cu privire la asumarea răspunderii pe codul educaţiei, nicio secundă nu a fost un accept din partea PSD. Cred că fie nu a înţeles bine, fie a dorit să supraliciteze acest subiect", a adăugat el.

Geoană a insistat că PDL şi PSD nu au căzut de acord ca legile educaţiei să fie adoptate prin asumarea răspunderii şi i-a acuzat pe democrat-liberali că încearcă să găsească pretexte pentru ruperea coaliţiei.

"Îmi pare rău dacă primul-ministru, prin omisiune sau dintr-un plan politic, încearcă să dezinformeze opinia publică", a mai spus liderul PSD despre anunţul făcut de Boc după şedinţa coaliţiei.

Geoană a catalogat discuţia contradictorie dintre PDL şi PSD în privinţa asumării răspunderii Guvernului drept un pretext de rupere a coaliţiei, acuzându-i pe democrat-liberali că folosesc legile educaţiei ca demers electoral prezidenţial.

"Adevăratul test al acestei coaliţii şi al acestui guvern nu îl reprezintă asumarea sau neasumarea legilor educaţiei. Adevăratul test este buna guvernare şi răspunsul la criză. (...) Această temă parazită, în care se încearcă găsirea unui pretext de rupere a coaliţiei, este un lucru care dăunează interesului public românesc. În acest moment, o criză guvernamentală este cea mai proastă variantă la o economie care şi aşa merge prost", a declarat liderul PSD.

Geoană a apreciat că eventuala asumare a răspunderii guvernamentale pe legile educaţiei ar reprezenta un gest politicianist, în logica electorală a alegerilor prezidenţiale.

"Această grabă suspectă şi introducerea educaţiei în logica prezidenţială, în acest menaj în trei, în care cele două partide trebuie, pe mâna PDL, să aibă de a face şi cu domnul preşedinte Băsescu, este o chestiune contraproductivă. (...) Eu cred că, dacă cei de la PDL şi domnul Băsescu au alte interese cu privire la coaliţie, mai bine să o spună deschis în piaţa publică, decât să umble cu astfel de pretexte", a afirmat preşedintele PSD.

El a mai precizat, referindu-se la afirmaţiile premierului, că "obiecţia minoră" a PSD la asumarea răspunderii Guvernului a însemnat de fapt refuzul social-democraţilor.

"Am avut o obiecţie minoră: nu suntem de acord cu asumarea. Minoră. Nu contează mai mult conţinutul sau contează cum îl aprobi", a explicat Geoană.

Guvernul îşi asumă răspunderea în Parlament, în 2 septembrie, pe legea salarizării unice, pe legea restructurării agenţiilor, legea privind cumulul pensie-salariu, precum şi pe legile educaţiei, a anunţat, luni, după şedinţa coaliţiei, premierul Emil Boc.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici