Geoană: Băsescu are nevoie de armistiţiu cu România, pentru care să propună un nou Guvern

Preşedintele Senatului, Mircea Geoană, susţine că preşedintele Traian Băsescu are nevoie de un armistiţiu cu România, astfel că este necesară să iniţieze consultări cu partidele parlamentare, pentru formarea unei noi majorităţi care să propună un nou Guvern.

16 afișări
Imaginea articolului Geoană: Băsescu are nevoie de armistiţiu cu România, pentru care să propună un nou Guvern

Geoană: Băsescu are nevoie de armistiţiu cu România, pentru care să propună un nou Guvern (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

Preşedintele Senatului susţine că preşedintele Traian Băsescu "are nevoie de un armistiţiu cu România, nu cu Parlamentul" şi precizează că adoptarea legilor necesare îndeplinirii condiţiilor din acordul cu FMI, CE şi BM este obligaţia majorităţii guvernamentale.

"Încercarea de a pune responsabilitatea neîncadrării în calendarul şi termenii negociaţi de Guvern - cu largul concurs al preşedintelui României - pe seama opoziţiei şi a Parlamentului este o încercare inabilă a domnului Băsescu de a ascunde problemele din sânul majorităţii, lipsa de credibilitate a Executivului şi lipsa de soluţii pentru relansarea economică", mai susţine Geoană, într-un comunicat remis, miercuri, agenţiei MEDIAFAX.

În opinia preşedintelui Senatului, propunerea preşedintelui Băsescu nu rezolvă problema de fond: "actuala majoritate este incoerentă şi disfuncţională, iar Guvernul este incompetent".

"Dacă este decis să-şi îndeplinească rolul de mediator pe care i-l conferă Constituţia, atunci şeful statului trebuie să asculte ce îi cer mai bine de 80% din români, nemulţumiţi de direcţia în care se îndreaptă ţara şi de modul în care este condusă România. În acest sens, Traian Băsescu trebuie să iniţieze un armistiţiu cu România, nu cu Parlamentul. În cel mai concret mod, preşedintele trebuie să propună un guvern nou, cu oameni noi şi cu soluţii noi. Populaţia îi cere nu să formuleze armistiţii în Parlament, ci îi cere o schimbare dramatică de direcţie", mai susţine Mircea Geoană.

El apreciază că, prin discursul din plenul reunit, preşedintele a recunoscut că majoritatea este disfuncţională, pentru că altfel ar fi afirmat că este atributul majorităţii să susţină legile Guvernului şi este atributul opoziţiei să formuleze critici.

"Dacă a constatat că actuala majoritate este disfuncţională, atunci preşedintele Băsescu trebuie să purceadă de urgenţă la convocarea de consultări cu partidele politice parlamentare şi să caute formarea unei noi majorităţi. Această nouă majoritate trebuie să fie în stare să vină cu o nouă echipă de miniştri, cu un nou program de guvernare şi cu un buget construit în mod realist şi solid până la Crăciun", adaugă Geoană.

Preşedintele Senatului consideră că oferta lui Traian Băsescu nu poate fi considerată serioasă în lipsa îndeplinirii a trei condiţii: deblocarea situaţiei penibile de la Camera Deputaţilor, unde reprezentanţii puterii nu fac altceva decât să siluiască democraţia şi să dezonoreze instituţia Parlamentului, tratând mereu de pe poziţii de forţă; renunţarea guvernanţilor la procedura angajării răspunderii şi asumarea de către Executiv a angajamentului dezbaterii legilor cu impact major în Parlament; iniţierea unor consultări cu partidele politice, pentru degajarea unei noi majorităţi care să susţină un nou Cabinet.

"Este cât se poate de clar că actualul Cabinet şi actuala majoritate şi-au epuizat orice fel de rezervă de credibilitate. Soluţia este nu un armistiţiu, ci o nouă majoritate şi un nou guvern cu care să se poată purta un dialog. Propunerea unei păci care să dureze 45 de zile, în mijlocul unui răboi care durează de şase ani, nu reprezintă decât un balon de oxigen pentru un Cabinet care, odată sfârştit intervalul convenit, va veni în aceeaşi abordare, nu va avea nicio viziune, va continua să propună soluţii proaste prin decizii luate la repezeală. Cât timp situaţia pe fond nu se modifică, orice discuţii despre armistiţii devin inutile. Momentul dificil pe care îl traversăm acum nu îşi găseşte soluţia în artificii politice, ci în serioase discuţii politice cu toate forţele politice", susţine Mircea Geoană.

El menţionează că România a împrumutat în 2 ani 20 miliarde de euro şi se pregăteşte de cel de-al treilea an de recesiune economică, fiind singura ţară din UE care nu are creştere economică.

"Cu acelaşi Guvern, chiar dacă vom finaliza acordul cu FMI şi vom încheia un altul, nu vom avea garanţia dezvoltării sau a unui trai mai bun resimţit de fiecare român. Mai mult, vom continua îndatorarea fără dezvoltare", apreciază Geoană.

Preşedintele Senatului susţine că tensiunile din Parlament la care face referire preşedintele sunt în Camera Deputaţilor, nu la Senat, unde se lucrează cu seriozitate, prin participarea şi a puterii şi a opoziţiei la un efort comun de legiferare responsabilă, dovada cea mai bună fiind ceea ce se întâmplă în Comisia de învăţământ, unde deciziile se iau în unanimitate şi unde sunt toate premisele realizării unei bune legi a educaţiei. De asemenea, "lucrul ca Legea pensiilor este avansat", legea aflându-se în dezbaterea plenului Senatului.

"În calitate de preşedinte al Senatului, vreau să-i asigur pe toţi cei interesaţi că voi folosi toate instrumentele pe care le am la îndemână pentru a promova soluţiile care sunt în folosul oamenilor şi pentru a ataca şi a contesta legile care fac rău românilor", mai precizează Geoană.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, marţi, în plenul Camerelor reunite, că propune forţelor politice un moratoriu pentru deblocarea activităţii Parlamentului, el precizând că sunt necesare acţiuni ferme şi consecvente la nivelul Guvernului şi Legislativului în următoarele 30-45 de zile.

El a spus că insistă ca partidele să realizeze acest moratoriu pe termen limitat, pentru realizarea intereselor naţionale.

"Decizia stă în mâinile dumneavoastră", le-a spus preşedintele parlamentarilor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici