Geoană: Este anormal ca discuţiile cu FMI să aibă loc mai întâi la Cotroceni

Preşedintele PSD, Mircea Geoană, a declarat, marţi seară, că este anormal ca discuţiile cu FMI să aibă loc mai întâi la Palatul Cotroceni, apreciind că prima vizită a delegaţiei Fondului ar fi trebuit să fie la Palatul Victoria.

21 afișări
Imaginea articolului Geoană: Este anormal ca discuţiile cu FMI să aibă loc mai întâi la Cotroceni

Geoană: Este anormal ca discuţiile cu FMI să aibă loc mai întâi la Cotroceni

Geoană a acuzat "o lipsă de transparenţă" a unor instituţii ale statului în ceea ce priveşte discuţiile şi negocierile cu Fondul Monetar Internaţional.

El a spus că aşteaptă ca premierul Emil Boc să facă, în comitetul interministerial pe tema acordului cu FMI, o informare cu privire la concluziile delegaţiei Fondului.

"Este anormal ca aceste discuţii să aibă loc întâi la Cotroceni şi apoi la Guvern. Considerăm că este obligatoriu de a avea o separare corectă a puterilor în stat. Ultimul cuvânt cu privire la un eventual împrumut îl are, dincolo de coaliţie şi de Guvern, Parlamentul şi populaţia României. Astfel de discuţii mai mult sau mai puţin transparente ar trebui să înceteze şi am transmis oficial premierului să facă mâine (miercuri –n.r.) o informare cu privire la elementele unei eventuale negocieri", a declarat Geoană.

Întrebat de ce PSD nu a fost invitat la discuţiile de la Cotroceni dintre şeful statului, miniştrii PDL şi delegaţia FMI, preşedintele PSD a răspuns: "La Cotroceni stă de obicei preşedintele. Dacă cei din delegaţia FMI au simţit nevoia să vorbească mai întâi cu preşedintele, nu este niciun fel de problemă. Dar dacă este vorba de o prezentare în avanpremieră a elementelor de negociere pe care FMI le consideră importante în relaţia cu România, ar fi fost firesc ca prima vizită să fie la Guvern, împreună cu guvernatorul Băncii centrale şi apoi, eventual, să fie inclus în consultare şi preşedintele şi Parlamentul".

Geoană a apreciat, referitor la modul în care au decurs discuţiile cu delegaţia FMI, că riscă să pară că actualul Guvern este comandat de la Palatul Cotroceni.

"Există un risc ca Guvernul să pară comandat de la Palatul Cotroceni. Dacă cei de la PDL se compalc în această situaţie, din punctul nostru de vedere este obligaţia noastră să spunem că deciziile se iau în Guvern pe baza deciziilor din coaliţie şi a aprobării Parlamentului", a adăugat el.

Liderul PSD a făcut aceste declaraţii după o întâlnire a conducerii PSD cu principalele sindicate şi asociaţii ale pensionarilor, pe tema unor eventuale condiţii pe care Guvernul trebuie să le impună în negocierile cu FMI.

Preşedintele Traian Băsescu, premierul Emil Boc şi guvernatorul BNR s-au întâlnit, la Palatul Cotroceni, cu membrii delegaţiei FMI, la câteva ore după ce şeful statului şi primul-ministru au discutat despre stadiul negocierilor cu instituţia financiară, au declarat, marţi, agenţiei MEDIAFAX surse oficiale.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici